Pyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor. Do tego chrupiące, prażone pestki dyni
Pora na pora i pomidorainne rzecz jasna) ugotowana komosa ryżowa czarna+młody mrożony groszek (groszek koniecznie, jest pięknie zielony, ożywia zupę) OLEJ LNIANY TŁOCZONY NA ZIMNO butelka pomidorów najlepiej PASSATA RUSTICA z kawałeczkami pomidorów dużo siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Umyj kaczkę, podziel na porcje i wrzuć do dużego garnka, dodaj porcję rosołową jarzyn odpowiednio umytą i pokrojoną, zalej zimną wodą(...)naczynia możesz dać trochę mięsa, które obskubiesz z ugotowanej kaczki, wszystkie jarzyny, trochę wywaru i...zblenduj wszystko na krem. Świetny sposób na dzieci, które żują i trzymają mięso kilka godzin w buzi. Całość wlej do rosołu i niech delikatnie pyrka. Dodaj pomidory z butelki, wymieszaj, dosmacz solą, pieprzem. Kiedy uznasz, że wszystko gotowe, dodaj ugotowane ziemniaki, komosę i groszek oraz
Z Kuchni Do Kuchniprzyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła przepyszna! :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej 2 czerwone papryki
DefinicjaSmakuduża paczka szpinaku, można użyć mrożonego - 6-7 suszonych pomidorów - 1 duży pomidor - paczka sera fety lub tofu - 1 jajko ( lub siemię lniane) - 1 pęczek szczypiorku - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę zmielić w młynku do kawy ( lub ugotować normalną a później zmielić blenderem na krem) zalać 2 szklankami wrzącej wody i ewentualnie dolewać wodę podczas gotowania, gotować
zdrowa vege kuchniaŚwieże, czerwone, soczyste pomidory możemy znaleźć już na prawie każdym stoisku, więc nie pozostaje nic innego jak zrobić z nich pyszną zupę krem. Przepis jest prosty i wymaga jedynie posiadania piekarnika i blendera. Z całą resztą każdy z Was da sobie radę bez większego problemu. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkawątpię) to przypominam przepisy, które przygotowałam w zeszłym roku. Pieczeń rzymska z quinoą, przepiórczymi jajami i suszonymi pomidorami Oszukany, ale szybki bezglutenowy żurek z quinoy ;) Jajka faszerowane pastą z quinoy i chrzanu Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem
Quinoa Raz!zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej >> 6) IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka
Kuchnia MagdaLenyzyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej >> 6) IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka
Kuchnia MagdaLenypomidorów dojrzałych 1 l rosołu Do jednego garnka wrzucić kalafior (różyczki) do drugiego garnka sparzone, bez skóry, pokrojone na ćwiartki pomidory. Zalać rosołem, tylko tyle, żeby przykryć( nawet nie całe) warzywa, gotować na wolnym ogniu ok 1 godz, zmiksować. Krem można podawać z grzankami
harrisainnych zup. Bardzo mi posmakowała. Polecam też inne rozgrzewające dania, np. grochową zupę-krem czy rozgrzewający krem z kalafiora z chili . Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą Składniki: 280 g soczewicy 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 3 spore ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki
Kulinarne przygody GatityAromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :) Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :) Musicie koniecznie spróbować ;) Polecam :) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 duża cukinia lub 2 małe 4 pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany przyprawa
Czerwona Porzeczkasolą i garam masala doprawione, do warzyw dodane i na zupę krem zmiksowane. Warzywa ,które z piernikami się połączyły, ciekawą zupę stworzyły, połączenie niebanalne, w smaku idealne. Składniki: 500 g batatów, 400 g cebuli czerwonej, 150 g marchewki, 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 10 szt. Toruńskich Pierników „Uszatki”, ½ świeżo mielonej suszonej(...)dnie, rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy marchew, batata i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy 600 ml gorącej wody, przykrywamy pokrywą i dusimy, do czasu, aż warzywa będą miękkie. Całość dokładnie miksujemy (np. blenderem), do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem z warzyw podczas duszenia niczym nie doprawiamy
Moniki Smakołykibardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka(...)kroimy na mniejsze części. Po upływie 15 minut wrzucamy brokuła, pomidora (można ze skórką), cukinię, cebulę. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy, sos sojowy, masło, ostrą paprykę i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec miksujemy blenderem na gęsty krem i podajemy z jogurtem. Smacznego
Truskawkowa Fiestagotujecie w środku tygodnia? Jakieś wyszukane przepisy, niecodzienne czy coś szybkiego i sprawdzonego? Ja mam dla Was taką podpowiedź na dziś: Szybki i sprawdzony krem z soczewicy, a dla tych co jej dotąd nie jadali będzie od razu wyszukane ;-) Zupę robi się dosłownie chwilę, a jest przepyszna. No i przez to, że jest zmiksowana nawet największe niejadki nie mają się(...)gotujemy do miękkości. Do miękkich warzyw dodajemy soczewicę i gotujemy aż całość zacznie się rozgotowywać. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka z grubym dnem i lekko rozsmażamy, a następnie przekładamy do zupy. Całość zagotowujemy i następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze raz solą. Tak przygotowany krem możemy podać
Czary - gary w kuchnidotyk zdrowia. Jeśli cierpisz na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, śmiało przygotuj ten krem. Moja mama ma stopień ostry i je ją bez problemu i bez biegania po kilkanaście razy w pewne miejsce. Składniki na 4-6 porcji, jeśli chcecie więcej zupy-odpowiednio zwiększcie ilość 2 puszki pomidorów konserwowych wysokiej jakości (czytajcie skład) 3 marchewki 1 duży batat- słodki ziemniak pół(...)chwili dodaj curry i kurkumę. Następnie wlej pomidory , dodaj czosnek i warzywa. Delikatnie posól. Wlej mleko kokosowe oraz około 2 szklanek wody. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Spróbuj, dopraw. Dodaj ugotowana kaszę jaglaną i gotuj jeszcze 5 minut. Włóż listki bazylii, zamieszaj i wyłącz gaz. Ja miksuję zupę na gładki krem, gdyż wtedy jest lepiej "trawienna". Serwujemy z listkami
Z Kuchni Do Kuchni