jest chyba, zaraz po rosole i pomidorowej, jedną z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Z pewnością jest jedną z moich ulubionych zup, którą uwielbiam od dziecka - szczególnie, jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórków. Ogórki kiszone Dzięki
Z notatnika dietetykazabrania następnego dnia do pracy. Krem z soczewicy jest zdrowy, smaczny, a przede wszsytkim sycacy, dzieki czemu z pewnoscia nie bedziecie czuli sie glodni 15 minut po jej zjedzieniu . Polacem! Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 150g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku (moze
Codzienne Gotowaniekilka odsłon pizzy: z sosem pomidorowym, mozzarellą DOP, szynką parmeńską, salami, gorgonzolą i karmelizowaną, cebulką. Wszystkie są na bardzo cienkim cieście. Najbardziej smakuje mi ta z karmelizowaną cebulą i pleśniowym serem. I teraz la grande finale, czyli deser! Na stół wjeżdża zestaw pod tytułem "tiramisu do it yourself". W zestawie mamy boski krem, biszkopty i mocne espresso. Mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj dalej Pomidorowa z soczewicą
gotuj ze mnąsolą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym. Energicznie wszystko wymieszać dusimy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów, smażymy naleśniki. Naleśniki smarujemy przestudzonym farszem z kapusty zwijamy lub składamy w chusteczkę podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy na gorąco z barszczem lub zupą krem. Smacznego
kgwjanczewosurowo. Warto zaopatrzyć spiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana do wieczora. Rano w shakshuce (przepis ) budują z nich bliskowschodnie smaki, na obiad mój ulubiony krem z pieczonych pomidorów (przepis
Słodki Kompromispowstała ta oto PRZEEEPYSZNA ZUPA KREM Z SOCZEWICY J 300 g soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego/ oleju 1 duży ziemniak 1 cebula 1 średnia marchewka 1 czubata łyżka przyprawy garam masala 1 czubata łyżka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka mielonego imbiru 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego Pół łyżeczki suszonego chilli (opcjonalnie
Calzonella.compłynny deser przypominający krem karmelowy – robi się go z cukru i zielonej kiełkującej trawy (takiej jak dla kota). To tradycyjne danie przygotowywane z okazji święta wiosny Nawruz. Nie żeby suszony nabiał, mleko z wielbłąda i surówka z surowego ziemniaka nie były dziwne, ale sumalak, to klasa sama w sobie. Lato to czas szaszłyków, sałatki pomidorowej, nadziewanej papryki i bogactwa(...)naczyniu z pokrywką a jeśli nie mamy takiego, to funkcje pokrywki pełnią liście kapusty. A na deser ? Na deser podaje się suszone owoce, ciastka typu baklava, biszkopt z kremem, orzechy, różne rodzaje chałwy i coś dla twardzieli, czyli kurut, czyli kuleczki z suszonego jogurtu. Uzbecka chałwa jest zupełnie inna niż turecka, bo wyrabia się ją z mleka w proszku
Ugotowane pozamiatanecieciorki: Pieczona cieciorka z wołowiną Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Zapiekanka pasterska z cieciorki i boczniaków Sałatka z pieczonych krewetek i cieciorki Składniki: 200 g makaronu kolanka, muszelki lub innego drobniejszego makaronu 1 puszka cieciorki 400 g 1 średnia marchewka 1 średnia cebula Kawałek selera (wielkości marchewki) 1 ząbek czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego (może być po prostu passata
Niedzielny kucharzmiękkościfilety z dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedłzahartować śmietanę i połączyć z zupąna talerzach posypać natką zielonej pietruszki(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI:dodatek śmietany można pominąć i podać czystą zupę rybną.Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa mozna zmiksować na krem ,zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką.Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb,krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mała dynia 4- 5 szalotek 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 spory batat kawałek imbiru 3- 4 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego Przyprawy wg smaku: sól pieprz biały zioła prowansalskie chilli (młynek) pomidory suszone z czosnkiem i bazylią oregano olej kokosowy jogurt Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, jeśli używamy dynię Hokkaido(...)woda zakryła warzywa, ( jeśli chcecie bardziej rzadszą to więcej wody, jeśli bardziej gęstsza to mniej) Zupę gotuję do miękkości warzyw, ściągam z gazu, dodaję jogurt i miksuję na krem. Jeśli trzeba dosalam do smaku. Podaję gorącą z grzankami lub bez :) SMACZNEGO
Takie tam pichcenie1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (można wybrać inny rodzaj wołowiny lub połączyć dwa rodzaje mięsa) 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczka ostrej
KorniszonkiNa zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można
Mienta blog