Dziś mam dla Was propozycję przepysznej zupy pomidorowej z całym mnóstwem świeżych, dojrzałych pomidorów. Moja zupa jest bardzo intensywna w smaku, bo przygotowałam ją z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli (również pieczonych) oraz świeżej bazylii i odrobiny słodkiej śmietanki. Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem z bagietką lub, jeśli wolicie, ugotować do niej
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel
KUCHARNIAimbir, sól, pieprz cenne. Zupa krem Pan Brokuł & Szpinak 500 g - 6,99 PLN Zupy proponowane przez Pan Pomidor & Co to zupy bez konserwantów i ulepszaczy, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia. Znajdziecie w nich wyłącznie naturalne składniki, warzywa, przyprawy i zioła. W ofercie zup jest m.in. tradycyjna pomidorowa oraz ogórkowa, barszcz ukraiński, grzybowa
Bez Cebulirazu muszę podzielić się tym przepisem, ponieważ ten krem jest po prostu fantastyczny! Delikatny, aksamitny, marchewkowy z dodatkiem mleka kokosowego, a na koniec posypany, słono-słodkimi, uprażonymi płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami . Składniki: Zupa: 1 średnia cebula
Codzienne Gotowaniesugo pomidorowego. Sugo to gęstsza wersja salsy pomidorowej. Te dobre są tak gęste, że trudno je wytrząsnąć z butelki. Dodaj natkę z pietruszki. W zasadzie leczo jest już gotowe! U mnie jednak dzieli się je na dwa. Jedni zjadają wersję tradycyjną,a dwie osoby muszą mieć wszystko zblendowane na gładki i gęsty krem. Powiem Wam tylko tyle, że pomimo
Z Kuchni Do KuchniPrzepyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej). Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Nadaje(...)PROSTE! Składniki: 4 większe marchewki (o łącznej wadze ok. 400 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 cebuli 1 mały ząbek czosnku 150 g czerwonej soczewicy 100 g koncentratu pomidorowego (jeśli chcemy bardziej pomidorową zupę) puszka pomidorów woda sól, pieprz, chili +świeża rukola (opcjonalnie) Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę
Kuchnia Elliejest chyba, zaraz po rosole i pomidorowej, jedną z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Z pewnością jest jedną z moich ulubionych zup, którą uwielbiam od dziecka - szczególnie, jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórków. Ogórki kiszone Dzięki
Z notatnika dietetykazabrania następnego dnia do pracy. Krem z soczewicy jest zdrowy, smaczny, a przede wszsytkim sycacy, dzieki czemu z pewnoscia nie bedziecie czuli sie glodni 15 minut po jej zjedzieniu . Polacem! Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 150g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku (moze
Codzienne Gotowaniekilka odsłon pizzy: z sosem pomidorowym, mozzarellą DOP, szynką parmeńską, salami, gorgonzolą i karmelizowaną, cebulką. Wszystkie są na bardzo cienkim cieście. Najbardziej smakuje mi ta z karmelizowaną cebulą i pleśniowym serem. I teraz la grande finale, czyli deser! Na stół wjeżdża zestaw pod tytułem "tiramisu do it yourself". W zestawie mamy boski krem, biszkopty i mocne espresso. Mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj dalej Pomidorowa z soczewicą
gotuj ze mnąsolą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym. Energicznie wszystko wymieszać dusimy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów, smażymy naleśniki. Naleśniki smarujemy przestudzonym farszem z kapusty zwijamy lub składamy w chusteczkę podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy na gorąco z barszczem lub zupą krem. Smacznego
kgwjanczewosurowo. Warto zaopatrzyć spiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana do wieczora. Rano w shakshuce (przepis ) budują z nich bliskowschodnie smaki, na obiad mój ulubiony krem z pieczonych pomidorów (przepis
Słodki Kompromispowstała ta oto PRZEEEPYSZNA ZUPA KREM Z SOCZEWICY J 300 g soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego/ oleju 1 duży ziemniak 1 cebula 1 średnia marchewka 1 czubata łyżka przyprawy garam masala 1 czubata łyżka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka mielonego imbiru 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego Pół łyżeczki suszonego chilli (opcjonalnie
Calzonella.com