Jeżeli miałabym wskazać, która zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych(...)łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, słodka papryka do smaku 6 ziemniaków Sposób wykonania Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Do garnka wlać 3 litry wody i zagotować. Warzywa obrać i drobno pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem, podawać gorąca
Na słodko lub wytrawnierodzinnym. Co prawda w wyścigu o podium przegrywa z zupą pomidorową i lanymi kluskami (oj chyba muszę i ją zrobić...) ale uplasuje się spokojnie na 3 miejscu. Bo drugie też zajęte- przez żurek. I tak rozmyślając o tej zupie Mamy, stwierdziłam, że czemu by nie zrobić jej w postaci kremu. Mało tego- miałam ku temu powód. Pierwszy- wędzone żeberko, czyli
Kuchnia w czekoladzieczosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior(...)pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet
Kulinarne przygody GatityDąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior(...)pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet
Kulinarne przygody Gatitygorącej wody. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę oraz gruszkę. Gdy składniki zmiękną, wlewamy bulion oraz dodajemy tymianek. Zagotowujemy, a następnie blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i lekko rumienimy. Gotową zupę wlewamy do miseczki i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 2) ZUPA JASIA(...)czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz oregano. Mieszamy i gotujemy około 2 min., a następnie dodajemy puszkę fasoli wraz z zalewą. Dolewamy wody tak, aby wszystkie składniki były zanurzone. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu, kminku oraz papryki mielonej. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut. 3)KREM SOJOWY Soja bogata jest w pełnowartościowe białko oraz
Kuchnia MagdaLenyjest nieco inny. Trzy pierwsze są bardzo łagodne, Korma o kokosowo- śmietanowym smaku, Tandoori mocno pomidorowy, a Mild Curry pomidorowo-paprykowy, z cebulą i kokosem. Używałam sosów klasycznie do dań z kurczakiem czy warzywami, ale też doceniłam je jako fantastyczny dodatek do zup kremów czy samodzielnie jako dip do warzyw czy przykładowo pakory z kalafiora (idealnie smakuje z mild curry
nietylkopasta.plZupa pomidorowa to chyba nasza ulubiona zupa, ale żeby nie było nudno staram się robić ją w różnych konfiguracjach, z różnymi dodatkami, ciągle zaskakując rodzinę jej innym smakiem. Dzisiaj proponuję krem z pomidorów z pieczoną papryką i klopsikami. Może to być propozycja na jednogarnkowy obiad. Prosta, pyszna zupa, rozgrzewająca w te chłodne dni. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomidorówki z posmakiem papryki. Można zmiksować zawartość zupki, jeśli ktoś lubi formę zupa-krem, ja jednak jak już kiedyś wspominałam lubię jak w zupie chrupią warzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek
Walijskie Pichceniewszystko przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Na samym końcu całość uzupełniamy bulionem lub wodą - według własnego uznania, w takiej ilości, żeby przykryły warzywa* i gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem i tymiankiem. Część warzyw odkładamy, resztę blenderujemy na gładki krem. Zupę nakładamy do miseczek, dekorując pozostałymi warzywami, polewając odrobiną
Plate of JoyDąbrowską ciągle szukałam nowych smaków i kulinarnych pomysłów. Dosyć często ratowaliśmy się różnego rodzaju zupami, przygotowanymi na bazie wegańskiego wywaru warzywnego . Tym razem jest to zupa krem z marchewki z orientalną nutką, czyli z imbirem i kuminem. Zupa jest pyszna i sycąca. Serdecznie Was zachęcam do jej przygotowania, na pewno będzie Wam smakować! Na blogu znajdziecie też inne przepisy(...)pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Zupa krem z marchewki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas
Kulinarne przygody Gatitywiele. Ketchup, przecier, używać do sosów, dodawać do sałatek, smażyć z jajkami czy właśnie robić zupy. Tak jak lubię moją pomidorówkę z makaronem tak tym razem sięgnęłam po zupę krem. Mama przywiozła mi całe pudełko pomidorów, które uchodowała w swojej szklarni. Część z nich użyłam do zupy a część do zapieczenia mięsa. Sięgnęłam po zupę z dodatkiem cukinii. Cukinia(...)ząbki czosnku 1 łyżka soli 800 ml wody 50 ml śmietanki do zup 1/6 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Zupa pomidorowo-cukiniowa z nutką bazylii Jak przygotować zupę pomidorową z pomidorami i cukinią. Pomidory w zależności od rodzaju i wielkości pokroić na duże kawałki. Cukinię pokroić w duże plastry. Pokrojone pomidory i cukinię przełożyć na blachę do pieczenia. Dodać
mecookszimę. Smak mojego dzieciństwa to właśnie zupa pomidorowa mojej mamy, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z duszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty. Wspaniały smak. Nie do zapomnienia. Ja również gotowałam taką zupę i długo nie dawałam się przekonać, że gęsty krem z pomidorów z kleksem śmietany na wierzchu też może(...)ciepłe posiłki, a więc między innymi jak najwięcej zup, których w związku z tym gotuje się u mnie w domu bardzo dużo (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym). Zupa pomidorowa, na którą podaję przepis jest jedną z naszych ulubionych, gotowana z dojrzałych na słońcu pomidorów. Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów). Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżce
Moja Mama Gotujeporowa krem – dla całej rodziny Zupka z fasolką i selerem naciowym (od 7 miesiąca) Krem z białych warzyw (od 7 miesiąca) Pierwszy barszczyk dla niemowlaka (od 7 miesiąca) Od 8 miesiąca Chłodnik litewski bez nabiału Zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym Od 9 miesiąca Zupka pomidorowa dla niemowlaka (od 9 miesiąca) Kremowa zupa szczawiowa – bez zabielania Od 10 miesiąca Zupa paprykowa
Dieta bez mlekaPyszna i pożywna zupa krem z cieciorki z dodatkiem warzyw, to propozycja na smaczny i ekspresowy obiad. SKŁADNIKI 2 średnie marchewki, 3 średnie ziemniaki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka cieciorki, ½ szkl. przecieru pomidorowego, ½ czerwonej papryki, 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej, sól morska, pieprz, 2 łyżki oliwy, 1 l bulionu WYKONANIE Marchew, cebulę i ziemniaki obieramy, kroimy
słodki bratekstopni na ok 60 minut 4. Upieczone pomidory miksujemy z mascarpone na gładki krem, doprawiać nie będzie trzeba jeśli pomidory były słodkie 5. Zastygniętą polentę kroimy na kwadraty i smażymy z obydwu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor, podajemy z sosem pomidorowym, oprószamy płatkami chilli i startym parmezanem
Słodki Kompromisminut. A najważniejsze, że wszystkim smakowało ;) Z podanych składników wyjdzie 4-6 porcji, w zależności od apetytu żarłoków ;) Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku) Woda lub bulion do rozrzedzenia(...)blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre (nie surowe, ale nie za bardzo wysmażone), i do garnka dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę razem podgrzewamy i wrzucamy
Jak gotować i nie zwariowaćChyba to będzie nasz pierwszy wpis na blogu na zupę, która nie ma konsystencji kremu i na pewno nie ostatni. Można "powiedzieć", że jest to przepis na zupę dla 2 osób na 2 dni:) Składniki: - puszka pomidorów - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 500g przecieru pomidorowego z kartonika - 2 duże ząbki czosnku - 500g mięsa wołowego lub wieprzowego - 1 duża czerwona papryka
Pan i Pani Smith w kuchni