czasu na pracę w ogrodzie Żeby Wam osłodzić weekend zapraszam na dość nietypowy makowiec z cytrynowym kremem, popularnie nazywany Makową Panienką. Makowa panienka to połączenie makowo-kokosowo-migdałowych- dość chrupkich -blatów z kremem cytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa
UgotujmyTo.plsłynny austriacki deser , przygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest mnóstwo! Krem może być waniliowy , rumowy, bądź też migdałowy , a austriackie gospodynie używają do jego przyrządzenia bardzo mocnego ( bo 80%! )rumu Stroh. Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem(...)marmoladą truskawkową . Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) KREM : * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * masło – 200 g * żółtko
Ostra na Słodkorazy i nadal się nie znudziła! (W ramach przypomnienia, pokazywałam już zupę krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, pieczonymi grzankami paprykowymi oraz lekko pikantną zupę krem z dyni z mlekiem migdałowym .) Robi się ją szybko, bez problemowo, a w smaku przebija każdą zupę krem. Na zakończeniu sezonu dyniowego idealnie zaspokoi Wasze kubeczki smakowe do następnego ich wysypu
Be Fit Be StrongSkładniki: 1 brokuł, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, płatki migdałowe Skworcu. Polecam też zupy krem z cukinii, dyni, kurek i kalafiora. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy(...)razem. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy ząbek czosnku i miksujemy zupkę. W razie potrzeby dosalamy jeszcze do smaku lub dodajemy pieprzu. Przelewamy zupkę do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi. Możemy wcześniej uprażyć płatki na suchej patelni
Aga w kuchniwarstwy cieniutkiego francuskiego ciasta przełożone budyniowym kremem. Tu ciasto musi być świeże i kruchutkie, nie zotawia się go do zmięknięcia. Napoleon to włoski deser. Z ciastem, budyniowym kremem i często z masą migdałową, czyli marcepanem, ale złożony z kilku warstw. Tutaj ciasto zostawia się do zmięknięcia i nasiąknięcia kremem. W naszych ciastach panuje wolna amerykanka – napoleonki kupicie
Karo in the KitchenMakaroniki, już sama nazwa brzmi uroczo... Są to delikatne, rozpływające się w ustach migdałowe ciasteczka, wypełnione przepysznym kremem. Dla mnie to esencja Francji, a przede wszystkim Paryża, będącego dla niektórych miastem zakochanych, dla mnie zaś miastem makaroników. Każdą swą podróż do stolicy Francji muszę zwieńczyć choć jednym — o smaku solonego karmelu; cudownie chrupkim z zewnątrz(...)końcu do podjęcia ryzyka i muszę powiedzieć, że opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować
Food SquareTender Volume I, ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć(...)minut zamieniałam blaty miejscami i upiekły się równo w 45 minut :)Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarponena 2 okrągłe formy o średnicy 26 cmczas przygotowania: 1 godz. + 45 min pieczenieSkładniki:na ciasto:3 jajka200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)50 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonuszczypta soli200 ml oleju roślinnego
Chilli Czosnek i Oliwaosób Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne perełki do posypania Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej(...)ostudzenia. Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder*. Mascarpone ubij trzepaczką**, połącz je z bitą śmietaną, domieszaj ekstrakt migdałowy. Całość ubijaj aż do uzyskania jednolitego kremu. Wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.*** Przygotowanie karmelu : Do rondelka z grubym dnem wlej 10 cl wody, wsyp cukier i podgrzewaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach śmietankowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 750 g owoców jednego rodzaju (np.truskawek,wiśni, jagód, borówek amerykańskich…) lub mieszanych ( np. 500g truskawek i 250 g jagód) 150 g. płatków migdałowych NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub rozcieńczonym z wodą(...)blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem,układamy owoce- przykrywamy ostatnim blatem, który nasączamy. Zarówno boki, jak i wierzch naszego tortu smarujemy kremem-wygłądzamy i … DEKORUJEMY : Boki tortu obkładamy płatkami migdałowymi. Na wierzchu układamy owoce zaczynając od środka, a z kremu za pomocą rękawa robimy ramkę dookoła tortu. Możecie również- zamiast zwykłej kremowej ramki, wykonać kremowe
Domowe TortyZapraszam na pachnący słońcem, pyszny deser z truskawkami oraz porto. Owoce zanurzone są w lekkiej, aromatycznej galaretce, przykryte puszystym, delikatnie cytrynowym kremem. Wspaniałym akcentem jest migdałowa, maślana kruszonka. Deser jest przepyszny, lekko waniliowy, pełen smaku i aromatu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Apetyt”). Składniki na 5-6 porcji: 750g umytych, obranych truskawek 130g cukru 250ml porto(...)łyżeczki aromatu waniliowego Kruszonka: 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g cukru pudru skórka starta z 1 cytryny szczypta soli 90g masła 50g drobno posiekanych migdałów (możemy użyć płatków migdałowych) 1. Truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem. Odstawić na 30 minut. 2. Truskawki odcedzić i otrzymany sok wymieszać z porto. Alkohol z sokiem zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
Mała Cukierenkapoleżeć nawet całą noc w lodówce – wtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 5 g kakao Składniki na krem: 2 łyżki serka mascarpone 2 – 3 łyżki Nutelli Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać(...)kakao, mieszamy dokładnie z mąką migdałową. Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z cukrem (zwykłym, nie pudrem). Szpatułką mieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają
Ciastkozercypomarańczowe Nie ukrywamy, że po kilku próbach ta wersja wyszła najlepiej Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g płatków migdałowych - barwnik żółty Składniki na krem: - 50 ml soku z pomarańczy - 1 jajko - 30 g cukru - 4 g budyniu - 2 g żelatyny - 20 g masła - barwnik pomarańczowy Zaczynamy od makaroników. Najpierw wrzucamy(...)blendera płatki migdałowe z cukrem pudrem i miksujemy na gładką mąkę. Teraz ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy że są już ubite dodajemy połowę cukru (45g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę migdałów z cukrem pudrem
Kuchenne Wariacjepiękne zdjęcia? Mam nadzieję, że ujrzeliście piękno księżyca i nie żałujecie zarwanej nocy. :) A może tym razem coś na osłodę? Proponuję żytnią tartę z borówkami. Wypełniona nie kremem, lecz cienką warstwą migdałową i dużą ilością borówek! U nas zniknęła od razu po przygotowaniu. Jeszcze ciepła, rozpływająca się w ustach smakuje najlepiej. Nie jest za słodka, za to krucha, a rozkoszy
Be Fit Be Strongpieczemy w tem. 180 stopni około 20 min. Blat marcepanowy kładziemy na posmarowany konfiturą spód kruchy i smarujemy go również konfiturą, lub marmoladą. Marcepan do szprycowania: Mączkę migdałową mieszamy z cu krem pudrem i cały czas mieszając dolewamy białko do momentu uzyskania masy o konsystencji budyniu. Na posmarowanym konfiturą lub marmoladą blacie marcepanowym szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem
Lili w kuchniKróli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze ciepłe... Nie mogliśmy
Kulinarne przygody Gatity