kotlety z kaszy - 2179 przepisów (strona:99/146)

Kaszotto z leśnymi grzybami 114

obiad. Teraz codziennie wracamy z porannego spaceru z koszyczkiem kurek, zbieranych mimochodem, bo to wcale nie są wyprawy na grzyby. Jemy grzyby prawie codziennie: z jajecznicą, ze spaghetti, robimy kotlety oraz kaszotto. Dzisiaj właśnie prezentujemy przepis na kaszotto z leśnymi grzybami . Jest to danie najprostsze z najprostszych, nie ma w niej nie wiadomo jakich składników. Prostota i jakość ingrediencji decyduje(...)leśnymi grzybami to nazwa trochę umowna, ponieważ danie nie jest przygotowywane jak risotto, powolnym sposobem, poprzez systematyczne uzupełnianie płynu w wolno gotującym się ryżu. Często taką metodą robimy kaszę. Kaszotto z leśnymi grzybami zrobiliśmy na skróty: ugotowaliśmy kaszę i połączyliśmy z usmażonymi grzybami. Użyliśmy prawdziwków i kurek, ale sprawdzi się każdy rodzaj grzybów. W tym również boczniaki. Polecamy też przepis

Niedzielny kucharz
Eskalopki cielęce w sosie z zielonym pieprzem 112

tymianku, odstawić na 30 minut. Po tym czasie gałązki tymianku zdjąć i odłożyć, a mięso obtoczyć w mące – jej nadmiar strząsnąć. Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim kotlety z cielęciny (ok. 2 minuty z każdej strony). Po usmażeniu eskalopki przełożyć na talerz, a na patelnię wlać wodę, chwilę gotować, mieszając, po czym wlać kremówkę. Zmniejszyć ogień, wrzucić gałązki(...)kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Dodać usmażoną cielęcinę, gotować, aby mięso zrobiło się ciepłe. Eskalopki cielęce w sosie z zielonym pieprzem podawać z puree ziemniaczanym, gnocchi, kluskami śląskimi lub kaszą ugotowaną na sypko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Eskalopki cielęce w sosie z zielonym pieprzem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT 136

chleb (mleko wylewamy). Masę dokładnie mieszamy i tworzymy dłońmi okrągłe pulpeciki. Do głębokiego garnka wlewamy wodę do poziomu +/- 2 cm i wkładamy nakładkę do gotowania na parze z pulpetami. Kotlety gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 min, w zależności od ich wielkości. SOS POMIDOROWY: Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W rondelku(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię, gniazda nasienne z cukinii, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Gotujemy, aż sos zredukuje swoją objętość (ok. 10-15 minut). Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego! Przepis na Thermomix: Pulpety: 1. Natłuszczamy olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawiamy. 2. W misce, chleb namaczamy w mleku. 3. Do czystego i suchego

Be Fit Be Strong
Krupnik na gęsinie 123

pamiętamy kilka lat temu. Może to zbieg okoliczności? Może lata praktyki? Nie wiemy. Wyszła idealna, dokładnie w punkt. W zasadzie to były pozostałości po udkach gęsich, bo potrzebowaliśmy do kotletów. Resztę jak zwykle zagospodarowaliśmy. Kuchnia zero waste lub jak wolimy nazywać No waste, jest kuchnią z rozmysłem. Nie marnujcie produktów! Składniki 2 kości z udek gęsi z mięsem 2 skrzydełka(...)marchew 1 pietruszka 1 seler 1 por 1/8 główki kapusty włoskiej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżeczka lubczyku 50 g kaszy jęczmiennej sól, pieprz Przygotowanie Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy

R'n'G Kitchen
Roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem 291

pozostawiamy aby zmiękły (j eżeli śliwki są twarde, ja używam własnych, suszonych ). Szynkę kroimy na plastry ( jak na kotlety ) i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego rozbitego kotleta nakładamy plaster pieczonego boczku i dwie śliwki ( wody po śliwkach nie wylewamy, podlejemy nią mięso ). Rolujemy i zabezpieczmy sznurkiem lub wykałaczkami. Roladki przyprawiamy dodatkowo papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki(...)Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę ( ok. 100 ml ). Jeżeli chcemy zagęścić sos możemy do śmietany około 2 łyżeczek mąki i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Kotleciki z kurczaka 455

Kotleciki z piersi kurczaka to idealny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i dobrze doprawione sznycelki to super pomysł na obiad z rozmaitymi dodatkami. To kotleciki

Zasmakuj Kuchni
Pierś z kurczaka w sosie maślanym z oliwkami. 159

Szybki i smaczny obiad. Zrobicie go, dosłownie w pół godziny. Pierś tak przyrządzona, jest delikatna i soczysta. Można podać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. U mnie, z czerwoną komosą ryżową. Podaję przepis na wersję z oliwkami, ale wypróbujcie też z kaparami. Pycha. Robię tak samo, tylko zamiast oliwek, dodaję kapary. Składniki na porcję dla dwóch osób. Składniki: 1 duża pierś(...)szklanka bulionu 50 g. masła 3 łyżki oliwek (kilkanaście sztuk) olej do smażenia sól, pieprz, czosnek granulowany trochę mąki do obtoczenia mięsa Wykonanie: Pierś podzielić, tak jak na kotlety. U mnie, wyszły trzy kawałki. Delikatnie rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące  i podsmażyć na oleju, po 2-3 minuty

Agusiowe smakołyki
Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym 220

Dzisiaj propozycja obiadu bezmięsnego. Proponuję delikatne pulpety z żółciaka siarkowego i kaszy jaglanej w aromatycznym sosie ze świeżych pomidorów. Mówię Wam, niebo w gębie! Niedużego, młodego żółciaka znalazłam kilka dni temu podczas małego spaceru po podmiejskim lesie. Zaskoczyło mnie to znalezisko bo żółciaki o tej porze roku nie pojawiają się często a ze względu na wysokie temperatury szybko wysychają(...)robią się łykowate. Ten jednak był świeżutki i soczysty więc zabrałam go do domu. Z części zrobiłam kilka żółciakowych kotletów mielonych a resztę przeznaczyłam do dzisiejszego dania. Sierpień to idealny czas na dania w sosie ze świeżych pomidorów bo teraz właśnie są najsmaczniejsze. Pomyślcie też o zapakowaniu pomidorów w słoiki - przydadzą się zimą. Ja swoje pulpety udusiłam w takich dojrzałych

Smaczna Pyza
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 182

pomijam. Natomiast deglasuję patelnię po usmażeniu kotletów i płyn dodaję do sosu.) Kotlety roztłuc, lekko oprószyć mąką. Cebule posiekać, zrumienić na maśle. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć kotlety. Usmażone kotlety zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Zlać tłuszcz z patelni, na patelnię wlać wino i dokładnie zebrać cały smak z jej dna. Zrumienioną cebulę oprószyć mąką i mieszać. Mąka powinna(...)deglasowania patelni i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos przetrzeć przez sito, dodać musztardę i sos Worcester do smaku. Zrazy z sosem musztardowym „a la Robert” podałam z kaszą owsianą i szpinakiem. Nie solę mięsa, sól z sosu wystarczy. zastawa

królestwo garów
Sałatka z kuskusem i szynką 99

jest i co można z nim zrobić Kuskus co to takiego? Jedni mówią, że kasza inni, że kuskus to makaron. Tak naprawdę i jedni i drudzy mają rację. Kuskus ( z arab. kaskasa  - tłuc , rozbijać) ma cechy i makaronu i kaszy. Kiedyś to był odpad  gdy w żarnach mielono pszenicę. Odsiewano mąkę, a drobną kaszkę wykorzystywano w kuchni(...)Pomysł na kuskus Kuskus to nie tylko sałatki, to także doskonały dodatek do dań obiadowych. Kuskus świetnie zastąpi ziemniaki w daniach głównych. Kuskus z sosem, ze skwarkami, kuskus z kotletem. Można także podawać kaszkę kuskus jako dodatek do zup mięsnych, jarzynowych i mlecznych

Dieta moja pasja
Pulpeciki duszone z grzybami shimeji 114

Długo polowaliśmy na te grzybki. Można je zastąpić malutkimi pieczarkami, choć smak jest lekko odmienny. Ważny jest efekt końcowy. Zapraszamy na degustację. Składniki 500 g mielonej

R'n'G Kitchen
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ 183

Pyszne mielone kotleciki z dodatkiem cukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy(...)pozostawiamy na ok.30 min.aż cukinia puści soki. Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy jako,kaszę mannę solimy i pieprzymy do smaku :).Następnie odciskamy bardzo mocno naszą cukinię i dodajemy do mięsa,dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy kuleczki,obtaczamy w bułce tartej,lekko spłaszczamy i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki naprawdę wychodzą pyszne

Mała w garnku miesza
Kurczak w kremowym sosie musztardowym z porem 488

sól i pieprz do smaku szczypiorek do posypania 1 łyżeczka oliwy Produkty znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Pierś kurczaka czyścimy i przekrajmy tak aby wyszły 4 kotlety, smażymy z obu stron na patelni  ( ja smażę z niewielką ilością oliwy). Kurczaka odstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut, tak aby kurczak nabrał smaku. Podajemy z makaronem, ryżem czy kaszą. Tutaj wedle uznania, do dekoracji posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Niezły Młynek
Prosty gulasz ze słodkich ziemniaków i papryki 148

sprawę, jak bardzo niesprawiedliwe mogą być takie sądy, zwłaszcza kiedy tak naprawdę ktoś nie spróbował swoich sił w kuchni roślinnej. Ja z kolei uważam, że codzienne tłuczenie i panierowanie kotletów czy obieranie ziemniaków jest zdecydowanie bardziej męczące i nużące niż przygotowania większości dań wegańskich. Poniżej mam dowód na poparcie tej tezy. Słodkie ziemniaki i papryka rozpieszczają nasze kubki smakowe przyjemną(...)czerwona papryka 2 łyżki sezamu 1 łyżka oleju 1 łyżka syropu klonowego szczypta cynamonu 2 łyżki rodzynek 1 łyżka tahini 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu kasza kuskus do podania Batata obierz, przekrój na pół i pokrój w plastry o grubości ½ cm. Paprykę umyj i pokrój w dość dużą kostkę (2 cm). Rozgrzej dużą patelnię i upraż

Roślinna - blog wegański
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i żółtym serem 157

Uwielbiamy suszone pomidory. Jako dodatek do mięs, sałatek, różnych kasz czy po prostu położone na kanapce. Nadają fajnego aromatu i smaczku każdej potrawie. Dziś padło na pierś z kurczaka. Polecamy! 1 podwójna pierś z kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka plasterków żółtego sera sól pieprz jajko i mąka do panierki Pierś z kurczaka pokroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem(...)mięsa. Posypać z każdej strony solą i pieprzem i włożyć do lodówki na godzinę (lub więcej). Następnie na każdym kotlecie ułożyć plasterek żółtego sera, pokrojone suszone pomidory i zwinąć w roladkę. Każdą roladkę obtoczyć najpierw w mące, ściskając w ręku żeby nam się nie rozpadła podczas smażenia, następnie w rozkłóconym jajku doprawionym solą i pieprzem, a potem znów w mące

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mamałyga z sosem grzybowym, czyli bałkańskie klimaty. 222

klimaty i chcemy Was zachęcić do wypróbowania klasyki bałkańskiej, czyli mamałygi inaczej zwanej polentą. Wspaniałe danie z kaszki kukurydzianej podawanej na różne sposoby. Nasza wersja jest trochę w stylu kotletów, bo jest podsmażana na oliwie, podana z wspaniałym sosem z boczniaka królewskiego. Mniammmm :) Bałkany to niezwykły rejon z cudowną kuchnią. My uwielbiamy specyfiki z tamtego regionu. A jak to jest(...)zdrowe danie, a do tego w sumie bez stresowe do wykonania. Zobaczcie jak ślicznie prezentuje się na talerzu.   Mamałyga z sosem grzybowym (4-5 osób) Składniki: 2 szklanki kaszy kukurydzianej 4 szklanki wody 1 kostka warzywnego bulionu czerwona czubrica, czosnek niedźwiedzi, pieprz, sos sojowy W rondlu zagotowujemy 4 szklanki wody z bulionem. Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy do smaku

vegetanie
PLACUSZKI DROBIOWE 523

Dostałam przepis od koleżanki, która dostała od swojej mamy na placuszki drobiowe.Niby nic specjalnego, dopóki nie dowiedziałam się, że są z majonezem :-))) Wiecie, że majonez to

pieprzny smaczek
Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe) 97

osób z nietolerancją glutenu należy użyć sosu bezglutenowego! ** dla osób bez nietolerancji glutenu może być zwykła mąka pszenna albo pełnoziarnista Czas przygotowania: 25 minut Ilość : 4 kotlety Przygotowanie Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika dopóki się nie zarumienią. W misie blendera umieszczamy nasiona słonecznika , czerwoną fasolę (bez zalewy), sos sojowy i całość blendujemy. Następnie dodajemy składniki suche ( mąkę, paprykę wędzoną(...)Błonnik 28 g 7 g Z powyższego przepisu powstaje około 4 burgerów. Kaloryczność obliczona dla zastosowania mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850. Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów

WegePrzepis
Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta 247

ostra pasta przygotowywana z papryczek chili i czosnku, bardzo popularna w Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, zup i kaszy kuskus.  "Co kraj to obyczaj" więc i sama pasta może mieć wiele modyfikacji, a do podstawowych składników mogą być dodane: kumin, kolendra, mięta, słodka papryka, pomidory, oliwa, goździki i inne(...)jako mieszankę przypraw w proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostrość papryczek chili

SzczyptaSmaQ
Kotleciki selerowo-jaglane z sałatkami 338

Różne kotlety z selera korzeniowego robię od wielu lat. To pozostałość po okresie mojego wegetarianizmu. Były pierwszą potrawą samodzielnie przeze mnie wymyśloną, więc czuję do nich szczególny sentyment. Do dziś podaję je często z wyraźną w smaku sałatką z buraków i papryki. Może pod koniec lata (jeśli nadal ten blog będę prowadzić ;)) umieszczę tutaj przepis na nią. Bardzo łatwo przechowuje(...)się w słoikach. Składniki (wychodzi 12 kotlecików): duży seler korzeniowy pół szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody rozdrobniona natka pietruszki 2 jajka sól, pieprz ziołowy olej do smażenia 1. Seler obrać i pokroić na kawałki (ich wielkość zależy od późniejszego sposobu rozdrobnienia). Wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. 2. Wypłukać kaszę jaglaną

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania