push({}); SCHAB PO BAŁKAŃSKU Kiedy masz dość tradycyjnych kotletów schabowych na obiad, wypróbuj przepis na schab po bałkańsku. Jednogarnkowe, kolorowe danie, które nieco przypomina leczo, jest bardzo proste w wykonaniu wystarczy tylko wszystko pokroić i wrzucać po kolei do garnka. Danie można podawać z tym na co mamy ochotę z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub zjeść po prostu z pieczywem
Księga-Smakuwyrazistą w smaku wytrawną surówkę owocową. Składniki (na 12 placków): 150 ml kaszy jaglanej ok. 200 g brokuła 15 igiełek świeżego rozmarynu cebula pół łyżeczki chili w proszku łyżka zielonej czubrycy sól pieprz olej do smażenia Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do kaszy dolać 300 ml wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do zniknięcia płynu(...)połową kaszy jaglanej zmiksować na gładką masę. Zieloną masę połączyć z resztą kaszy jaglanej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy jaglanej. Rozdrobnić igiełki rozmarynu i też dodać do masy jaglanej. Masę doprawić pieprzem, zieloną czubrycą i chili. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Mokrymi rękoma formować placki jak kotlety mielone. Placki smażyć
Weekendy w domu i ogrodziepomoczyć w zimnej wodzie. Dlaczego? Ponieważ wtedy kasza po ugotowaniu nie będzie miała gorzkiego smaku), paprykę słodką, pieprz, jajka i mąkę kukurydzianą ( z tym, że ilość mąki trzeba dodawać na oko, może to być 1 szklanka albo więcej, masa musi być lepiąca się a nie rozpadająca). Całość dokładnie mieszam. Formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni. Smacznego
Kuchnia Vikizeszklić na łyżce oleju. Zieleninę posiekać wymieszać kaszę ze zmielonym mięsem, poszatkowana kapustą, cebula i jajkiem. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i dodać wg potrzeby bułki tartej tak, by odpowiednio zagęścić masę. Odstawić do lodówki by farsz nieco stężał formować w zwilżonych dłoniach owalne kotlety, obtaczać w mące i obsmażyć na rumiano
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybów. Do miski wsypujemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kasza i grzyby są już gotowe również dodajemy do miski. Wszystko ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół oraz sporą szczyptą papryczki chilli. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Wsypujemy mąkę i otręby [ ilość zależna od konsystencji masy]. Formujemy kotlety i obtaczamy w płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanej patelni
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Zapraszam na Siekańce z kurczaka z serem żółtym Robi się je szybko Nie są drogie Smakują rewelacyjnie Możemy je podać z chrupiącą bułką lub tradycyjnie z
Gotowanie Patkinaczyniu, to nasz pomysł na szybki obiad z piekarnika. Przepis na roladki schabowe z ziemniakami z piekarnika powinien zainteresować wszystkich szukających prostego dania. Jak zrobić roladki schabowe? Wystarczy rozbić kotlety, przyprawić, położyć na nie szynkę, kawałek żółtego sera i zrolować. Włożyć do naczynia razem z pokrojonymi ziemniakami. Następnie wstawić do piekarnika i czekać na pyszny efekt. Schabowe roladki zapiekane(...)smażonych, to nasz przepis na roladki ze schabu powinien Ci się spodobać. Z czym podawać roladki schabowe? Świetnie sprawdzą się z pewnością ziemniaki pieczone. Ale również ryż, kluski i kasze. Świetnie smakują również z zasmażaną kapustą. Najlepsza sałatka do roladek schabowych? Na pewno surówka z kiszonej kapusty, colesław oraz naszym zdaniem bezkonkurencyjna w tym wypadku tradycyjna mizeria. Roladki schabowe przepis
Kuchnia Na WypasieLunchBox: Kotlety z czerwonej fasoli + polenta + brokuł w tahini Składniki: - 100g kaszki kukurydzianej - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)Można oczywiście użyć fasoli z puszki, ale gotowana w domu jest zdrowsza Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól i kurkumę - Gotować przez 5 minut, ciągle mieszając (kasza wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania) - Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna, potem zastygnie) - Brokuła i szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa
Wegańska kuchnia orientalnaodrobinę siebie :) Drugie danie to klopsiki z kaszy gryczanej, batatami i humusem oraz stokrotkami. Same kotleciki były ok ale jako, że nie przepadam za humusem to danie nie będzie należało do moich ulubionych. Ale tylko i wyłącznie dlatego, że nie jest to mój smak. W domu pokombinuje i spróbuje zrobić podobne kotlety tylko użyje czegoś innego niż humus. Na deser
Kuchnia w oparachfasoli zmiksować blenderem na pastę, wymieszać z kaszą jaglaną, cebulą, jajkiem. Dodać płatki owsiane, olej, koncentrat, przyprawy, posolić do smaku. Paprykę pokroić w kostkę. Pozostałą fasolę posiekać. Paprykę, kukurydzę i fasolę dodać do masy, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190stC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcje masy i formować kotlety, obtoczyć w sezamie i wyłożyć na blachę. Burgery
Obiad gotowyblendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Ze względu na to że nie chciałam dodawać więcej mąki, kotlety średnio dały się uformować. Kotlety układamy na blaszce
Łycha smakówpysznym smakiem.Standardowe połączenie grzybów i kapust a do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też naszych gości, podając tak kolorowe danie . 14 liści z czerwonej kapusty pekińskiej 1 pierś z kurczaka 2 cebule 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych 2 łyżki(...)piórka i podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone w plastry i oczyszczone grzyby i smażyć ok 10 minut. W tym czasie zdjąć liście z kapusty i tłuczkiem do kotletów delikatnie zmiażdżyć ich twardą część. Liście włożyć na 30 sekund do mikrofalówki lub zblanszować we wrzątku. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i dołożyć na patelnię, posypać solą i pieprzem
Krylowa Kuchniasmakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą i prostą surówką. Jeśli nie macie pomysłów na obiady dla rodziny, zajrzyjcie też na portal kulinarny Przepisy.pl - znajdziecie tu mnóstwo inspiracji na pyszne, sezonowe dania z piersią kurczaka, mięsem mielonym lub z warzywami :) Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :) Polecam również moje kotlety drobiowe po zbójnicku: Kliknij
Lekcje w kuchniKażdy z Was (albo chociaż większość) zapewne ma swój sprawdzony przepis na najlepsze kotlety mielone. I my oczywiście też mamy swój. Na takie oczywiście najlepsze. Bo nie ma jakiegoś jednego przepisu na kotlety mielone. Są ich dziesiątki. Różnią się niuansami, ale to właśnie te niuanse wpływają na smak. Zauważyłem w tych przepisach, że właściwie jedynym wspólnym składnikiem zawsze jest mięso(...)Poza tym pełna dowolność, wolna amerykanka. Cebula, czosnek, kajzerka, bułka tarta, jajka, bez jajek, kapusta nawet, ryż, kasza, otręby, majeranek, lubczyk, tarta marchewka, cukinia, papryka w kosteczkę pokrojona, kmin rzymski, boczek wędzony, śmietana, keczup, majonez, musztarda, czubryca, kozieradka, ziarna słonecznika, ser żółty, rosół zamiast wody, sam już nie pamiętam co jeszcze. Pełna dowolność. Wariacji na temat zwykłego tradycyjnego mielonego jest
Marder&Marder ManufactureGroch zielony łuskany wszystkim dobrze znany! :) Można przyrządzić z niego fantastyczną grochówkę. Z tego samego grochu, gotowanego krócej i w mniejszej ilości wody można również wyczarować
Szybko SzybkowarLubicie schab ale tradycyjne kotlety już się przejadły? Nam też...dlatego pomyślałam sobie, że może warto zrobić to mięsko inaczej i skorzystałam z przepisu z jakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem Małgorzata Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia Zupa pomidorowa z mintajem Marzena Zielony koktajl pełen zdrowia Magdalena Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku Marta Łosoś na serowym szpinaku Dorota Makaron z brokułami i sosem pieczarkowym Małgorzata Kotleciki z kaszy jęczmiennej
Magiczne Życie MartyGroch zielony łuskany wszystkim dobrze znany! :) Można przyrządzić z niego fantastyczną grochówkę. Z tego samego grochu, gotowanego krócej i w mniejszej ilości wody można również wyczarować
Szybko Szybkowar