kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:92/338)

Faworki drobiowe 163

Przekąska na przyjęcie karnawałowe. Tradycyjne danie, choć w nowym wydaniu - kąski z kurczaka jako faworki :).  Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 jajka mąką do otoczenia mięsa (u mnie owsiana, ale może być zwykła) pokruszone płatki kukurydziane (może być bułka tarta) sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić faworki drobiowe? Pierś pokroić w dość cienkie paski. Lekko ubić(...)środku prostokątnego kawałka mięsa przeciąć dziurę i przez nią przełożyć jeden koniec faworka (jak w zwykłych faworkach). Teraz trzeba postępować tak jak przy pieczeniu kotletów w panierce. Otoczyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Można oprószyć słodką papryką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb .  Inne przekąski karnawałowe

Rodzinka w kuchni
Kotleciki ziemniaczane... 123

Rzadka sytuacja, ale wciaż prawdopodobna: nadmiarowe ziemniaki puree... Wczorajsze. Wciaż zjadliwe i domagajace się uwagi. Można oczywiście odsmażyć (uwielbiamy!) i zjeść z przyjemnościa z sadzonymi jajkami. Na przykład. Albo zrobić kopytka. Albo, jeszcze lepiej, kotlety, lub krokiety. Usmażone w chupiacej panierce i wygrywajace każda konkurencję, kiedy pojadane z dobra sałatka...     Składniki: (mnie wyszło 20 małych) szklanka = 250ml

Lejdi of the house
Kotlety mielone z cheddarem 131

pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Do bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna ( dzięki temu kotlety nie będą suche ), ale nie lejąca. Ser ścieramy na tarce warzywnej.  Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę tartą i ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że ser w swym składzie też zawiera sól. Formujemy

Smaki Ewy
Mięsno-ryżowe kotlety w sosie 164

znów pokażę jest niezwykle uniwersalny. Choć nazwa wskazuje na risotto, to możecie go wykorzystać do innych dań. Kotlety wychodzą naprawdę pyszne i aromatyczne.Spróbujcie. Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 jajko 3/4 szklanki Risotto z leśnymi suszonymi borowikami  3 szklanki bulionu warzywnego (lub pół na pół z wodą) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu(...)zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia i przekładam za pomocą sitka do miski z mielonym. Do składników wbijamy całe jajko, dodajemy sól i pieprz oraz bułkę tartą i posiekaną cebulę. Całość mieszamy dokładnie ręką. W między czasie przygotowujemy sos. Z masy formujemy kotlety. Smażymy z obu stron na oleju (nie za mocno). Następnie przekładamy je do sosu. Sos powinien przykrywać kotlety. Całość

Słodkie okruszki
Proste obiady na 7 dni # 6 - Przepisy i lista zakupów do pobrania! 112

smaku. Składniki / na 2 porcje: na kotlety ryżowe z łososiem: 1 szklanka ugotowanego ryżu (150 g) - bierzemy ryż, który został nam ze środy 125 g wędzonego łososia (najlepszy jest w kawałku, ale też nada się ten w plastrach) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku(...)brązowej lub zielonej soczewicy z puszki sól i pieprz do smaku listki świeżej bazylii do dekoracji Przygotowanie: Zacznij od przygotowania kotletów. Do miski wsyp ryż i dodaj drobno posiekanego łososia oraz wszystkie zioła. Dopraw solą i pieprzem, wbij jajko i wymieszaj. Na koniec dodaj trochę bułki tartej lub mąki z ciecierzycy, aby zagęścić masę i uzyskać konsystencję pozwalającą na formowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z brokuła i kurczaka 170

serem mozzarella. Do tego pieczone ziemniaczki z piekarnika i sałatka z pomidorów. Kto się dołącza?   porcja na 10 niedużych kotletów: 1 mały brokuł 1 połówka filetu z piersi kurczaka (ok. 250g) 50 g sera mozzarella wiórki 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 duży ząbek czosnku 1 średnia cebula sól,pieprz do smaku 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka masła(...)podsmażyć na maśle. Filet z kurczaka pokroić w małe kawałki. Połączyć z posiekanym brokułem,cebulką,wiórkami sera,rozgniecionym czosnkiem i kaszą manną. Wbić jajko,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Formować dłońmi nieduże kotlety,obtoczyć je w płatkach kukurydzianych i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami

Kolorowa kuchnia Elki
Kotlety z kaszą gryczaną niepaloną i mięsem mielonym 194

Pamiętajmy o kaszach:). Dziś na tapecie gryczana niepalona. Mniej intensywna w smaku od jej popularniejszej koleżanki. Do tak przygotowanych kotletów wystarczy surówka/sałatka i mamy pełnowartościowy obiad.  200g kaszy gryczanej niepalonej 500g mięsa mielonego  1 małe jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa kebab(...)gyros 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Cebulę, natkę i czosnek drobno siekamy. 2. W misce umieszczamy kaszę, mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, natkę i przyprawy. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy kotlety. 3. Kotlety pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Szefowa kuchni
Kotlety z ciecierzycy i suszonych pomidorów 132

moich ulubionych kulinarnych połączeń Dzisiejsze kotlety zostały wzbogacone o suszone pomidory, co nadaje im naprawdę wyjątkowego smaku. Z przepisu wychodzi 9 dużych kotletów. 350 g ciecierzycy ok. 15 kawałków suszonych pomidorów z oleju 2 jajka 1 średnia cebula 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu sól 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki suszonego oregano pół(...)cebulę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Do zmiksowanej ciecierzycy dodać cebulę, pomidory, natkę, olej z pomidorów, jajka, wyciśnięty czosnek, szczyptę soli, pieprz, kmin rzymski i oregano. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Z masy formować ręką kotlety i lekko je rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor

Bullio
Kotlety sojowe w zalewie octowej 446

mnie znikają jako przekąska, choć też idealnie sprawdzą się na obiad. Zamiast octu używam kwasku mlekowego (*). Koniecznie spróbujcie! 100g kotletów sojowych (1 opakowanie) 1 litr wody 1 kostka rosołowa 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej Zalewa: 1/2 litra wody 1/4 szklanki octu (polecam kwasek mlekowy rozcieńczony wodą 1:1) 2 listki laurowe 4 ziarenka(...)łyżeczki soli 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa Kotlety sojowe gotować przez około 8-10 minut w 1 litrze wody - z dodatkiem kostki rosołowej, soli i listków laurowych. Odcedzić i jeszcze ciepłe obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. W międzyczasie przygotować zalewę. Posiekaną cebulę podsmażyć

Di gotuje
Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami 142

przypadku obowiązkowo z surówką z marchewki Inne propozycje na kotlety bez mięsa znajdziecie tutaj: Kotlety z tuńczyka ( klik ) Kotlety z kaszy gryczanej ( klik ) Składniki: 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej drobnoziarnistej PZZ Białystok 2 pieczarki 1 mała cebula 1 duże jajko pieprz i sól do smaku bułka tarta olej do smażenia (niewielka ilość) Przygotowanie: Kaszę jęczmienną przepłukujemy na sicie i gotujemy(...)wkładamy do miski. Pieczarki obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do kaszy wraz z pokrojoną cebulą. Wbijamy 1 jajko i całość doprawiamy pieprzem (tego zawsze warto dodać więcej, aby kotlety nie były mdłe) i solą. Wstępnie mieszamy nasze składniki. Po czym łyżka po łyżce dodajemy bułkę tartą, aż do czasu gdy z masy

Słodkie okruszki
Kotlety mielone 136

płatki owsiane, a kotlety, aby były bardziej fit, upiec w piekarniku. Ja jednak preferuję ich podstawową wersję i taką właśnie dzisiaj Wam przedstawię.  Kotlety mielone Składniki: 400 g mielonego mięsa wieprzowego 1/4 cebuli 1 jajko 2 łyzki bułki tartej+ do panierowania sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy bułkę tartą. Cebulę

Moja smaczna kuchnia
Dietetyczne kotlety rybne 194

ości, na pewno wszystkim będą smakować. Dlatego dziś zapraszam domowe kotlety rybne. Polecam też panierowane kotlety rybne z suszonymi pomidorami . Składniki na ok. 8 kotletów: 500 g filet z morszczuka, 1 mała cebulka, 1 jajko, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, sól i czarny pieprz mielony, Przygotowanie: Filet z morszczuka wraz z cebulką rozdrabniamy w szatkownicy lub mielimy. Wszystkie składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami, panierowane w płatkach 181

sera cheddar 1 papryka czerwona Sól i pieprz do smaku 4 płaskie łyżeczki majonezu Panierka: 2 jajka Mąka pszenna Bułka tarta Płatki kukurydziane Olej do smażenia Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na 4 porcje, rozbijam na cienkie kotlety, oprószam do smaku solą i pieprzem, smaruję z jednej(...)strony majonezem. Pomidory osączam z zalewy, z papryki wydrążam nasiona i kroję na paseczki, ser ścieram na tarce o grubych oczkach, rozkładam farsz na kotletach zawijam w ruloniki, panieruję w mace pszennej oraz rozkłóconym jajku a na koniec w pokruszonych płatkach wymieszanych w równych proporcjach z bułką tartą. Smażę na patelni na oliwie z każdej strony na złocisto. Podaję

Wanilia i Kardamon
Delikatne kotleciki kalafiorowo-ryżowe... 104

Składniki: (na około 8-10 sztuk) 300g kalafiora, ugotowanego do miękkości i ostudzonego 200-250g ugotowanego na sypko ryżu, ostudzonego 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 2 czubate łyżki bułki tartej plus bułka do obtaczania kotletów łyżeczka suszonego koperku sól i pieprz, do smaku olej do smażenia Kalafiora zmiksuj. Wymieszaj z ryżem, koperkiem i dopraw do smaku. Dodaj(...)masy bułkę tartą, mąkę, jajko i wymieszaj. (Tu dobrze jest zostawić całość na jakieś 30 minut w lodówce - masa ładnie stwardnieje.) Wysyp bułkę tartą na talerzyk. Nabieraj łyżką masę, obtaczaj w bułce tartej i formuj nieduże kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju, najlepiej na nierzywierajacej patelni, przez około 3-4 minuty z każdej strony - na złoty kolor. Podawaj z surówkami

Lejdi of the house
roladki wieprzowe z pieczarkami i natką pietruszki 332

smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje. Cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, doprawiamy. Każdego kotleta posypujemy posiekaną natką pietruszki, nakładamy pieczarki i zwijamy w rulon. Panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia