kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:96/338)

Proste i smaczne kotlety z jajek 213

Czasem nie mam zupełnie ochoty na mięso do obiadu, a że jajek u mnie zawsze jest pod dostatkiem w domu, to robię kotlety jajeczne. Są one proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo 2 surowe jaja bułka tarta / łupiny babki jajowatej w przypadku diety niskowęglowodanowej cebula sól, pieprz szczypiorek olej do smażenia Przygotowanie: ugotowane na twardo

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kotlety mięsne z kapustą pekińską w sosie 194

łyżka musztardy rosyjskiej Develey 3-4 łyżki śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka, musztardę .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać wodą, dodać warzywa i przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Kotlety gryczane z burakiem 134

sprawdzi.  Nie myliłam się, bo prócz koloru, moje kotlety zyskały na wartości ;) Gorzkawy posmak kaszy gryczanej stał się bardziej neutralny.  Tą wersję "mielonych" warto podać z jakimś sosem, u mnie był to po prostu jogurt naturalny. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej 2 surowe czerwone buraki 2 jajka 2 łyżki mąki Sól, pieprz do smaku 2 łyżki drobnej(...)naturalny Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki, jajka, przyprawy oraz mąkę i bułkę tartą. Z masy formujemy kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 min w temp 170st C. Ciepłe kotlety podajemy z jogurtem naturalnym

Kuchnia w czekoladzie
Roladki z pieczarkami na pieczarkach 171

Pyszności, aż szkoda, że było ich tak mało :) Składniki: 20-25 dag pieczarek mała cebula łyżeczka masła sklarowanego 3 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz suszony koperek 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki oleju Wykonanie: Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam(...)papierowym, rozklepałam tłuczkiem, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Z jednej strony posypałam suszonym koperkiem. Na każdym kotlecie ułożyłam po łyżeczce pieczarek, zwinęłam ścisło roladki i spięłam je wykałaczkami. Do jednego pojemniczka wsypałam mąkę, do drugiego wbiłam i roztrzepałam jajko, a do trzeciego bułkę tarta, którą wymieszałam z suszonym koperkiem (ilość wg uznania). Roladki panierowałam kolejno w mące, jajku

Kuchenne zapiski Edyty
Kotlety drobiowe z serem i majonezem 270

surówka z białej kapusty   Składniki: 450-500 g piersi z kurczaka lub 5 sznycli drobiowych 2 jajka 100 g żółtego sera łyżka majonezu 3 łyżki mąki przyprawa gyros lub kebab olej do smażenia   Piersi kurczaka przekrój i rozbij tłuczkiem na kotlety o grubości ok. 1 cm (lub pokrój mniejsze kotleciki) . Posyp je przyprawą gyros i lekko wetrzyj(...)dłońmi w mięso. Odłóż na bok. W tym czasie w głębszej misce wymieszaj jajko, 2 łyżki wody, majonez, mąkę i drobno starty ser (do mieszania wygodnie jest użyć miotełki do ubijania) . Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzej olej, połóż kotlety i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.   Jeśli zamiast piersi kurczaka, masz sznycle

Kulinarny S.O.S.
Kotlety drobiowe z serem i majonezem 270

surówka z białej kapusty   Składniki: 450-500 g piersi z kurczaka lub 5 sznycli drobiowych 2 jajka 100 g żółtego sera łyżka majonezu 3 łyżki mąki przyprawa gyros lub kebab olej do smażenia   Piersi kurczaka przekrój i rozbij tłuczkiem na kotlety o grubości ok. 1 cm (lub pokrój mniejsze kotleciki) . Posyp je przyprawą gyros i lekko wetrzyj(...)dłońmi w mięso. Odłóż na bok. W tym czasie w głębszej misce wymieszaj jajko, 2 łyżki wody, majonez, mąkę i drobno starty ser (do mieszania wygodnie jest użyć miotełki do ubijania) . Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzej olej, połóż kotlety i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.   Jeśli zamiast piersi kurczaka, masz sznycle

Kulinarne S.O.S.
Kotlety mielone 178

sama nie wiem dlaczego. Zazwyczaj mój mąż zajmuje się sporządzaniem tych pysznych kotlecików i to właśnie jego przepis dziś przedstawiam. Kotlety mielone Składniki: 250 g mięsa wołowego, 250 g mięsa wieprzowego, bułka kajzerka, cebula, olej, bułka tarta, jajko,  sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, mleko. Wykonanie: Bułkę wkładamy do garnuszka i wlewamy mleko (tak aby bułka nim nasiąkła). Nasiąkniętą(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso wołowe, wieprzowe, bułkę i podsmażoną na złoty kolor cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.     Smażymy z obu stron. Smacznego

paapilotkaa
Jaglane kotleciki z miętą 190

Jaglane kotleciki z miętą były tak smaczne, że muszę się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym

dolcevitainmykitchen
Zimowy obiad wegetariański III, Meimei 194

zdjęciu: frytki z pasternaku, pieczone ziemniaki, surówka z buraków , surówka z marchewki, selera korzennego, naciowego, jabłka i cebuli, smażony kotlet z mozzarelli, panierowany w mące kukurydzianej i jajku.  Meimei znajduje się na ul. Geodetów (w budynku Respana). Znajdziecie tu chińskie danie narodowe, czyli pierogi ale również kimchi, ciasteczka ryżowe, baozi (pieczone pierogi). Jest nawet trochę dań wegańskich do wyboru

Qlinarnie i Qlinarnie
Karp smażony 143

sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Zostaw na 10 minut. w miseczkach przygotuj mąkę, rozbełtane jajo oraz bułkę tartą. Tak jak robisz z kotletami najpierw obtocz rybę w mące, dalej w jajku a na końcu z bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, musi pokryć całe dno, ryba potrzebuje sporej ilości tłuszczu. Smaż rybę do zrumienienia z każdej strony

nietylkopasta.pl
Tatar wołowy 159

sól pieprz Mięso posiekać drobno nożem lub skręcić przez maszynkę (sitko grubsze oczka). Mięso doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać, a następnie uformować okrągłe kotlety, które w środku którego robimy wgłębienie. Surowe jajka w skorupce sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić białka od żółtek. Na każdą porcję mięsa wyłożyć żółtko. Posypać solą i pieprzem. Obok ułożyć pokrojone w kosteczkę ogórki

O kuchni z uczuciem
Kotleciki z kaszki kukurydzianej z cukinią i marchewką :) 450

Ostatnio wpadły w moje ręce dwa opakowania ekologicznej  kaszki kukurydzianej od Bio Planet . I zastawiałam się jak mogłabym je wykorzystać. Samej kaszki kukurydzianej chyba nigdy

Zdrowie na języku :P
Jajeczno-sojowa sałatka 184

Jajko to król wielkanocnego stołu, niezaprzeczalnie. Faszerowane, z majonezem, panierowane, czy w sałatkach- zawsze sprawdza się świetnie i szybko znika z półmisków. Dzisiaj sałatka zaledwie z

Pichceniomania
Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowo - cebulowym 213

łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) położyć panierowane kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor

Gospodyni Miejska
Drobiowe kotlety mielone z mozzarellą i koperkiem. 582

czosnek granulowany 1 cebula 1 łyżka bułki tartej 1 jajko Cebulę oraz mozzarellę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, wszystko dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony. Podajemy z ziemniaczkami i koperkiem oraz ulubioną surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Kotlety grzybowe 262

Składniki: 1/2 kg odgotowanych, drobno pokrojonych grzybów leśnych, u mnie mrożone 2 cebule 1/3 szklanki ryżu 1/2 szklanki bułki tartej + do panierowania 2 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki … Czytaj dalej Kotlety grzybowe

czarrna od kuchni
Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną w cytrynowo - koperkowym sosie 141

szklankę kaszy jaglanej i gotować ok 15 min. Suszone pomidory pokroić i zmieszać z jajkami i kaszą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej, zagnieść i formować kotlety. Smażyć na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Do garnka wlać sok z cytryny - lekko zredukować. Następnie wlać śmietankę, przyprawić i trzymać na ogniu

Gaździnka warzy
KOTLETY Z KURCZAKA PANIEROWANE 145

przygotowania:  Filety umyć, osączyć, wyjąc kości i z mięsa przygotować 4 kotlety. Mięso lekko pobić młotkiem, aby rozpłaszczyć kawałki mięsa, uformować okrągłe kotlety. Osolić je i popieprzyć, opanierować najpierw w mące, a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na smalcu, dodając pod koniec smażenia kawałek masła. Podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszkami drobnymi na sypko, surówkami sezonowymi, warzywami gotowanymi

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Siekane jaglane kotleciki z suszonymi pomidorami 172

W tym tygodniu kaszę jaglaną wykorzystamy nie jako dodatek do obiadowego dania, ale jako jego główną część. Kasza posłuży nam jako baza do stworzenia pysznych kotlecików

ChilliJemy
Farszynki z kapuchą kiszoną 220

Farszynki to typowo mazurska potrawa..szczerze mówiąc robiłam ją pierwszy raz, a mieszkam na Mazurach...Farszynki to nic innego jak coś a la krokiety z gotowanych

Moje domowe kucharzenie
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 178

płaskie łyżeczki suchych drożdży 30 g cukru 2 płaskie łyżeczki soli 65 g masła 285 ml mleka 50 g sezamu + łyżka do posypania 1 jajko (może być samo białko, żółtko użyjemy do kotletów) Po przygotowaniu wszystkich składników łączymy najpierw wszystkie sypkie i mieszamy.   Masło rozpuszczamy na kuchence, a później łączymy z mlekiem. Jeśli płyn jest odrobinę za chłodny

I tu będę miała takie te
Placki z ziemniaków i brokuła 174

smażenia Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie. i drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki z ziemniaków i brokuła

O kuchni z uczuciem
Kotlety z płatków owsianych 130

Wegetariańska propozycja- bardzo smaczna alternatywa kotletów drobiowych. Składniki: 18 dag płatków owsianych 2 jajka 1 cebula biała 2 dag masła sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Płatki zalać 1 litrem wrzącej wody i ugotować na wolnym ogniu, następnie odcedzić. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na maśle i połączyć z płatkami. Wbić jajka, przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Bryzol z kurczaka pieczarkami i jajkiem w koszulce 157

Szybki obiad rodem prawie z PRL. Kurczak z grilla pod kołderką z pieczarek i z jajkiem w mundurku to miała odmiana od zwykłego kotleta z kurczaka. Pysznie i kolorowo, obiad na każdą porę roku. Porcja na 3 osoby. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety rybne (mielone) 158

olej do smażenia   Rybę pokroić w kawałki i zmielić (najlepiej maszynką do mięsa) z cebulą, czosnkiem oraz bułką (odciśniętą z mleka). Do masy dodać jajko, przyprawy, zioła i całość dokładnie wyrobić. Uformowane kotlety obtoczyć z bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Di gotuje
Kapusta biała zasmażana 192

Świetny dodatek do mięs, szczególnie do kotletów schabowych :) Taka kapustka super smakuje też z jajkiem sadzonym. Składniki: 1 mała główka kapusty 1 duża cebula woda sól, pieprz odrobina cukru kminek siekany zielony koperek 2 łyżki mąki olej Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i zalać niecałą szklanką wody. Dusić ok 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę

Kuchnia domowa Ani
Kotlety ziemniaczane - ruskie 282

panierowania Ugotowane ziemniaki utłuc i wystudzić lub wystudzić i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ser rozdrobnić, dodać sól i pieprz do smaku oraz jajka i dobrze wyrobić masę. Uformować 7-8 kotletów, panierować w bułce tartej i usmażyć na tłuszczu. Podawać z sosem

Gotowanie jest łatwe
Kotlety mielone 193

Te kotleciki robiłam jakiś czas temu..tym razem zamiast bułki dałam kaszę manną i śmietanę , pomysł na taki dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 70 dkg mięsa

Moje domowe kucharzenie
Prawdziwe domowe burgery 207

dokładnie wymieszać z papryką, musztardą, ketchupem, drobno pokruszonym serem pleśniowym, Doprawić solą i pieprzem. W zależności od jakości mięsa i jego kleistości możecie dodać jedno jajko. Gotowe mięso dzielić na porcje, formować płaskie kotlety grubości około 1 cm. Jeśli macie szansę – najlepiej mięso zgrillować, w innym przypadku użyjcie patelni do grillowania. Jeśli nie macie – mięso smażycie na zwykłej

Pociąg Do Kuchni
Kotlety mielone nadziane mini mozzarellą 178

jajko, bułka tarta, 125g mini mozzarelli, majeranek, sól, pieprz, 1/2 cebuli, olej, ok.120ml mleka. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, przyprawy, mleko, bułkę tartą i wymieszać. Formować kotlety: każdy kawałek mięsa rozpłaszczyć, położyć mini kulkę mozzarelli i dobrze zlepić, uformować. Następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kotlety rybne 154

tymianku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rybę rozmrozić, wypłukać w wodzie i osączyć na cedzaku. Zemleć w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą jajko i przyprawy do smaku. Uformować 6- 7 kotletów opanierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu

Gotowanie jest łatwe
Kotlety ryżowe z serem 186

żółtego sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z  jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić do smaku.Formować kotlety [ w razie potrzeby można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Schabowe roladki z serem camembert i miętą 213

roladki z serem camembert i miętą SKŁADNIKI : 2 plastry schabu 2 plastry sera camembert kilka listków świeżej mięty sól i pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Schab rozklepujemy, na każdym z kotletów układamy po kawałku sera camembert i po kilka listków świeżej mięty. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, zwijamy w roladki.  Do miseczki wbijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Klasyczny cheesburger 175

musi być tłuste, bo to jest właśnie sekretem burgerów. Tłuszcz się fajnie wytapia i burgery są soczyste i doskonałe. Nie dajemy do środka nic: żadnych jajek, żadnej wody, ani nic innego. To nie kotlety mielone. Ważne też jest, żeby podczas smażenia nie naciskać na burgery, żeby to co w nich jest nie wypłynęło. Bo wtedy faktycznie mogą być suche

Marder&Marder Manufacture
Roladki kurczacze z włoskim wnętrzem. Obiad na weekend 243

duże jajo bułka tarta do odtoczenia Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Mozzarellę i pomidora kroimy  w kostkę, oprószamy ziołami prowansalskimi. Rozkładamy na kotletach i zawijamy ścisło w roladki. Obtaczamy  w jajku i bułce - jeśli chcemy chrupiącą skórkę - to dwukrotnie. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Aromatyczne, soczyste, chrupiąco - mięciutkie, a do tego proste

Kuchnia po mojemu
Kotlety selerowe i Kłopotliwy człowiek 161

ogniu. Ostudź. Rozmieszaj jajko widelcem w głębokim talerzu, przypraw solą i pieprzem. W drugim talerzu umieść orzeszki. Maczaj plastry selera w jajku, orzechach, znów w jajku i znów w orzechach. Rozgrzej olej. Smaż kotlety na złoto z obu stron. Andreas przyjechał do obcego miasta. Nie ma w nim współczucia, przyjaźni ani miłości. Brak również kolorów. Jest przekonany, że został uwięziony

Qlinarnie i Qlinarnie
Trochę lata zimą, Hobbit: Pustkowie Smauga 173

mizerię w grudniu, to mizeria musiała być (jogurt, ogórki, cebula czerwona). Do tego więcej lata w zimie: sałata zielona z sosem , puree ziemniaczane, udoskonalone kotlety owsiane (z przyprawą do mielonego, ale bez jajek) i kompot brzoskwiniowy. Cały obiad w nieco pół godziny. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Oszukane gołąbki w sosie pomidorowym z warzywami 245

pieprz, chilli 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić. 3. Z gotowego farszu uformować kotlety, lekko obsmażyć. 4. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody koncentrat

A Ty Smakuj Mnie
Domowe hamburgery 195

mięso przeszło ziołami i cebulą oraz czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno do patelni, a także by łatwiej było formować kształty dodajemy jajko i mieszamy wszystko). 2. Z mięsa formujemy "kotlety" (aby się zmieściły do bułki;-). Na rozgrzany olej wkładamy mięso, smażymy. 3. Myjemy warzywa oraz kroimy je w plasterki, cebulkę w tzw. piórka. 4. Podrzgwamy bułki

Kuchnia Pełna Pasji
Kotleciki kukurydziane z serem 272

Zapomniałam wstawić przepis wcześniej..Była sałatka makaronowa do której zużyłam połowę puszki kukurydzy ..no a drugą połowę wykorzystałam do zrobienia kotlecików ..pomysł podpatrzyłam tutaj

Moje domowe kucharzenie
schabowy w pomidorowej marynacie czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 174

Składniki: MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki konserwowe 1 słoik 300ml, natka pietruszki - ile potrzeba wszystkie składniki marynaty dobrze rozmieszać widelcem kotlety schabowe

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone kalarepki z mięsem mielonym. 242

Składniki: 3 kalarepki 0,5 kg mięso mielone 1 cebula 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko sól, pieprz, Mięso przygotować tak, jak na kotlety mielone. Kalarepki obrać ze skórki. Odciąć czapeczkę, wydrążyć wnętrze. Pozostawić ścianki około 1 centymetra. Miąższ drobno posiekać i dodać do mielonego. Wypełnić wnętrze mięsem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nakryć pokrywką i piec około

Kulinarny karnet Christophera