kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:258/338)

Pierogi czosnkowe z ziemniakami 147

żeby odpoczęło. Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków, główka obranego czosnku, jajko, coś zielonego. Ziemniaki przeciskamy/tłuczemy/mielimy zależy jakie są domowe możliwości, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, jajko wbijamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy sól, pieprz i porządnie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ~30 min. -- Następnie ciasto dzielimy na części, wałkujemy na ~3mm i wycinamy krążki(...)się wodę. Potem ugotowane wyławiamy cedzakiem i hartujemy chwilę w zimnej wodzie. Jeżeli od razu nie serwujemy, to wrzucamy do durszlaka żeby obciekły. Jak zostanie nam farsz, to smażymy kotlety ziemniaczane. Najlepiej smakują pierogi odsmażane. Smacznego

chleba naszego
Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 304

kurkumą to nasza propozycja na pyszny, a jednocześnie łatwy i błyskawiczny obiad. Kurkumę dodaję też podczas gotowania kalafiora, aby nadać mu ładny żółty kolor, ostatnio podawałam żółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką. Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym(...)paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki warzywnej 2 młode marchewki 1 łyżka mąki ok. ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Delikatne pulpeciki w sosie 194

Bardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od

Zielona Kuchnia
Kanie panierowane 147

Takie kanie to mój przysmak odkąd sięgam pamięcią! Kochany brat doskonale o tym wie, więc w sezonie zawsze czeka mnie ich świeża dostawa. Szkoda, że nie

Di gotuje
Rolada z piersi kurczaka do chleba 403

Polecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na  święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1 jajko musztarda ( nie musi być ) Marynata : olej / oliwa z oliwek majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz 1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy(...)siebie zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego.  3. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach. 4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie

Gotowanie...to proste !
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 121

Jestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa. Zawsze przywołują miłe wspomnienia domu rodzinnego. I właśnie stąd narodził się pomysł na dzisiejsze danie. Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych zapieczone z serem mozzarella.  Przepis jest banalnie prosty, ale potrafi zaskoczyć smakiem(...)ulubioną surówkę. Czas przygotowania: 45 min. Składniki na ok. 12 szt. Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego z indyka 2 gniazda makaronowe 1 mała marchewka 1 jajko 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki startego sera mozzarella 1 ząbek czosnku natka pietruszki majeranek sól, pieprz oliwa + dodatkowo forma na muffinki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przecedzamy i przelewamy

kulinarnyJa
Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 213

Zaryzykowałam z tymi kulami! Podjęłam kulinarne wyzwanie z Olejem Wielkopolskim i przełamałam konwenanse, że na obiad musi być mielony lub zwykłe kotlety ryżowe, kiedy zobaczyłam akcję wiedziałam już co zrobię…postawiłam na kule…nie,  nie do rzucania :D tylko takie do jedzenia, chciałam aby było inaczej niż zawsze, wyjątkowo. Przyznam, że denerwowałam się czy to połączenie wyjdzie smaczne. Niepotrzebnie(...)szklanki kleistego ryżu np. arborio (z innym nie wyjdzie) Szczypta szafranu 3 szklanki rosołu 4 łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 1 duża cebula 50 ml białego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Nadzienie: 12 dag mielonej wołowiny ½ gotowanego małego buraczka 1 cebula 1 ząbek

Wanilia i Kardamon
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 313

makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem(...)kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak

karmelowy
Mielone w orzechowej panierce 134

pół garści posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa, majeranek, estragon zielona czubryca, vegeta garść orzechów arachidowych bułka tarta, pieprz mielony olej do smażenia Mięso przekładamy do miski. Wbijamy do niego jajko, dorzucamy posiekaną pietruszkę, odrobinę majeranku, pół łyżeczki estragonu i gałki muszkatołowej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Razem z dwiema łyżkami ostrego tartego chrzanu i zmiażdżonym czosnkiem dokładamy do mięsa. Doprawiamy(...)połową szklanki bułki tartej. Po wyjęciu mięsa z lodówki każdą porcję obtaczamy w panierce. Obsmażamy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią i dusimy kotlety jeszcze parę minut. Najlepiej smakują z frytkami i podsmażonymi buraczkami. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlet schabowy po myśliwsku. 168

Krzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz(...)Składniki na zalewę wymieszaj, zmiksuj dokładnie w misce lub rondlu. Włóż do niej rozbite plastry mięsa, przykryj pokrywką. Pozostaw na 3-4 dni w lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko

Przepisy i porady kulinarne
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 152

     Pyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości

Rozpustne gotowanie
KOTLETY Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z BAZYLIĄ 162

Myślałam , że te kotlety to będzie w smaku " niewypał" ,ale grubo się pomyliłam :) wyszły naprawdę fantastyczne pmimo ,że nie" trawię " jarskich potraw.Smaku i głębi dodała im bazylia , ale tez można dodać w sezonie świeże grzyby lub pieczarki , albo namoczone i posiekane grzyby suszone.Wyszły pulchniutkie i w smaku podobne do zwykłych placków ziemniaczanych , tylko że mają ciut mniej kalorii(...)tylko 230 kcal.Polecam kochani ten przepis ,zwłaszcza jak bedziecie robili mleko owsiane ,wtedy mozecie od razu zrobic z platków pyszny obiad dla rodziny. 30 dag.płatków owsianych górskich 3 jajka sól i pieprz 1 cebula kilka listków świeżej bazylii tarta bułka olej ********************************************** Płatki owsiane zalać wrzątkiem ( 4 szkl.wody na 1 szkl.płatków), postawić na ogniu , podgrzewać , ciągle mieszając , aż masa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Klopsiki z cukinii i soczewicy 162

Klopsiki z cukinii, kto ich nie lubi! Kotlety z cukinii czy burgery z cukinii , cukiniowe placki , pasztet z cukinii …jest naprawdę wiele sposobów na wykorzystanie cukinii nie mówiąc już o słodkich cukiniowych wypiekach . Klopsiki z cukinii przyrządzam różnie, jednak zawsze odcedzam cukinię z nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie(...)sałatką, couscous, quinoa lub w bułce. Klopsiki z cukinii i soczewicy Składniki: 180 g czerwonej drobnej soczewicy 1 mała cukinia 2 dymki, drobno pokrojone 100 g zmielonych migdałów 2 jajka sól i pieprz do smaku szczypta kajeńskiego pieprzu olej do smażenia Namocz soczewicę w zimnej wodzie (około godziny. Odcedź, wypłucz i zmiksuj. Cukinię utrzyj na tarce, posól i odstaw

codojedzenia
Kotleciki mielone z pęczakiem 250

jeden z dodatków do mielonych kotlecików. Sprawia, że kotleciki są bardziej syte, jest ich też przede wszystkich więcej, bo po ugotowaniu pęczaku jest dość dużo. Nafaszerowane warzywami i kaszą kotlety to alternatywa dla popularnych mielonych. Kotleciki mielone z pęczakiem przygotowałam w dwóch wersjach - smażonej i pieczonej. Na zdjęciach na białym talerzu znajdują się kotleciki smażone - bardziej rumiane, na talerzu niebieskim(...)przepis: Składniki: (około 10-12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki pęczaku średniej wielkości czerwona papryka średniej wielkości czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1 duże jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki 1-2 łyżeczki przyprawy typu vegeta olej do smażenia - opcjonalnie sos koperkowy

Moje Qulinaria
Roladki z karkówki z szynką, kaparami i suszoną cebulką 170

Wszelakie zrazy z mięsa goszczą u nas dość często. Wystarczy kilka charakterystycznych dodatków, by urozmaicić klasyczne mięso. Roladki z soczystej karkówki z charakterystycznym kwaśnym posmakiem marynowanych

Zielona Kuchnia
Burger rybny (fishburger) 105

Przepis na bułki do burgerów już znacie Dzisiaj przedstawiam fishburgera , czyli panierowany kotlet rybny, sałata lodowa, pomidor, ogórek, kiełki i sos curry. To alternatywa dla burgera mięsnego np. na piątek. Kotleciki można przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed złożeniem burgera. Można iść na łatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa(...)miruna, dorsz) 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć

Oryginalny smak
Mielone Tadzika 121

będę przygotowywać te mielone w domu na wyjątkowe rodzinne okazje. No więc z uzgodnieniem z Teściem niżej kilka „złotych zasad” przygotowywania mielonych;) Jest kilka Tadzikowych zasad: – kotlety mają być soczyste i przygotowane z mięsa indyczego, – cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach bez podsmażania na oleju, – dodajemy zawsze wodę – na 500 g mięsa szklankę(...)polecam z ziemniakami z wody utłuczonymi z masełkiem i świeżym koprem, do tego buraczki, marchewka z groszkiem lub kiszone w rękę! Pycha! Składniki: 500 g mielonego z indyka 1 jajko 1 średnia cebula 4 łyżki drobno tartej bułki szklanka wody 250 ml (ta klasyczna od herbaty) sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowywania: W misce wymieszaj

Zasmakuj Kuchni
Mielone Tadzika 148

chęcią będę przygotowywać te mielone w domu na wyjątkowe rodzinne okazje. No więc z uzgodnieniem z Teściem niżej kilka "złotych zasad" przygotowywania mielonych;) Jest kilka Tadzikowych zasad: - kotlety mają być soczyste i przygotowane z mięsa indyczego, - cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach bez podsmażania na oleju, - dodajemy zawsze wodę - na 500 g mięsa szklankę 250 ml, - dodajemy zawsze(...)polecam z ziemniakami z wody utłuczonymi z masełkiem i świeżym koprem, do tego buraczki, marchewka z groszkiem lub kiszone w rękę! Pycha! Składniki: 500 g mielonego z indyka 1 jajko 1 średnia cebula 4 łyżki drobno tartej bułki szklanka wody 250 ml (ta klasyczna od herbaty) sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowywania: W misce wymieszaj

Zasmakuj Kuchni
Kurczak "stripsy" na ostro - ala kfc 188

Niby fast-food ale w wersji domowej. Wiemy, na jakim tłuszczu smażymy (polecam kokosowy) i jakich składników używamy. Polecam zaszaleć od czasu do czasu i przygotować

Gotowanie i blogowanie
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 216

Zapach pieczonego pasztetu    kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi

potrawyregionalne