GRILL My rodzice bardzo często nie mamy pomysłu, na to co przyrządzić dzieciom do jedzenia na grillu. Jak wiadomo dzieci to takie francuskie pieski i nie
ClauditteMissCookingsosem grzybowym to jedna z wielu możliwości na ich wykorzystanie na naszym stole. Tym razem grzyby znajdziecie i w kotlecikach i w aromatycznym sosie. Aby nieco odchudzić danie, kotletów nie smażyłam na tłuszczu, tylko po prostu upiekłam je w piekarniku. Serdecznie Wam polecam ten patent. Kotleciki grzybowe z kaszy z sosem grzybowym Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki(...)łyżeczka masła do smażenia 2 łyżki siekanej natki sól pieprz porządna szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz 3 łyżki tartej bułki 1 jajko oliwa z oliwek Sos grzybowy: wywar z ugotowanych suszonych grzybów 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych podgrzybków sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki
Kulinarne przygody Gatitytutaj o ziemniaki z dnia "wczorajszego". Ile razy zdarzyło Wam się wyrzucić zalegające ziemniaki z obiadu, albo po raz setny robiliście kopytka!? teraz do kuchni zawitała różnorodność, czas na kotlety ziemniaczane. W moim wypadku z parówkami, ale można do nich dodać w zasadzie wszystko na co ma się ochotę, lub to co zalega w lodówce. Składniki; około(...)Skworcu pieprz tygrysi lub inny Skworcu (oscypki są słone więc ostrożnie z sola, chyba ze zrezygnujemy z nich a damy więcej żółtego sera) pęczek szczypiorku jajko do obtoczenia mąka jaglana Skworcu lub inna do obtoczenia panier do mięs Skworcu do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie; Ziemniaki dokładnie tłuczemy aby nie było grudek. Parówki
Radość kipiąca uśmiechem.Proszę Państwa oto przedstawiam pyszne i zdrowe kotlety jaglane. Niczym nie ujmują od tradycyjnych mielonych. Fantastyczne, można je podawać tradycyjnie z ziemniakami, jako burgery w bule lub po prostu jak jak z moim ukochanym sosem czosnkowym. Nie wiem czy wiecie, że kasza jaglana przyspiesza przemianę materii i tym samym pomaga nam w odchudzaniu. Kurcze poza tym jest(...)bardzo dobra także nie trzeba się jej bać :-) Składniki: szklanka kaszy jaglanej 1 cebula pół papryki czerwonej łyżka kaparów ząbek czosnku 1 marchewka jajko olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Sposób przyrządzenia: Kaszę bardzo dobrze wypłukać żeby pozbyć się goryczki ugotować w proporcji 1:2 Cebulę i paprykę
pieprzny smaczeklagodnym smaku,delikatnym bialym,listkowanym,soczystym miesie,doskonale harmonizujacym z wiekszoscia przypraw,mozna ja przyrzadzic na wiele sposobow.I choc swietnie nadaje sie do zapiekania, na krokiety,musy kotlety najchetniej i najczesciej jednak jemy dorsza panierowanego w bulce tartej.Bulka tarta tez stwarza wiele mozliwosci i kombinacji smakowych.Jesli przeszkadza nam tranowy posmak i zapach morskiej ryby wystarczy bulke tarte wymieszac(...)lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki maslo ghee lub olej do smazeniaWykonanie:dorsza rozmrozic,osuszyc recznikiem papierowym,skropic sokiem z cytryny,posolic i odstawic.bulke tarta wymieszac z wiorkami kokosowymiroztrzepac jajko w glebokim talerzu.Obtaczac kazda porcje dorsza w jajku,nastepnie w kokosowej panierce ( dokladnie docisnac) i smazyc na masle ghee po 2-3 minuty z kazdej strony.Usmazone ukladac na papierowym reczniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Zaskocz swoich znajomych przygotowując szisz kebab! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Przygotuj: 1kg. Mielonego mięsa wołowego 1
MarcinChefPlacki z cukinii to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza z młodą marchewką która już pojawiła się w sklepach. dzisiaj upiekłam je z dodatkiem ziarna słonecznika. Wyszły
Kulinarne Fantazje MarioliDla nas idealne połączenie smaków. Proste do zrobienia, no może troszkę trzeba uważać przy obracaniu, ale efekt końcowy powala smakiem. Składniki 300 g filetów drobiowych
R'n'G KitchenUwielbiam kaszę jaglaną. Często wykorzystuję ją w swojej kuchni (np. tarta z kaszy jaglanej lub sałatka z kaszy jaglanej ). Dziś w formie paluchów- palce lizać! Składniki
Tradycyjna Kuchnianiedawna nie wiedziałam, że te kotlety nazywają się farszynki mazurskie. Bardzo przypominają białoruskie sasznie, z tą jednak różnicą, że sasznie są zazwyczaj nadziewane twarogiem. Farszynki to podobnie jak kopytka, sposób na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Ja zrobiłam je z nadzieniem z kiszonej kapusty z pieczarkami, takiej jak do pierogów albo krokietów . Bardzo smakowite są, polecam! Farszynki(...)kapustą Składniki (na 12 sztuk): 0,5kg tłuczonych ziemniaków "z wczoraj" 3/4 szklanki mąki (+ do podsypywania) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko gałka muszkatołowa sól pieprz olej do smażenia nadzienie: 300g kiszonej kapusty 100g pieczarek 1 cebula majeranek czarny pieprz sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Kapustę opłukać (jeśli jest
Obiad gotowyczasie wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż lekko przestygną.Następnie odkrawamy górną część ziemniaczka a środek wyjmujemy łyżeczką i przekładamy do miski. Dodajemy do miski także jajka,pokrojoną w kosteczkę cebulkę i szynkę oraz natkę pietruszki lub szczypiorek i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy :),możemy doprawić do smaku. Następnie łyżką nabieramy masę i dodajemy do ziemniaków do tych łódeczek(...)180C na 10-12 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na talerz. Podajemy same z surówką lub tak jak zażyczył sobie mój starszy syn z kotletem :). SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaPomimo, że lubię klasyczne kotlety panierowane to i tak często je urozmaicam. Wolę kotlety z drobiu, ale zamiast piersi preferuję polędwiczki, które są bardziej soczyste. Tym razem moją propozycją są pyszne, soczyste polędwiczki z delikatną nutą orzeszków ziemnych. Naprawdę smakują przepysznie! Czasami jeden lub dwa składniki mogą całkowicie odmienić smak potrawy... Polecam! 400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka suszonego koperku (lub ulubionych ziół) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Panierka: 1 jajko + 2 łyżki mleka mąka pszenna bułka tarta + 2-3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych (*) Ponadto: tłuszcz do smażenia Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość
Di gotujeJeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone to mam dla Ciebie świetną propozycję. Dziś na obiad możesz zrobić pyszne kotleciki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą . Ja podałam je w towarzystwie pity i surówki z białej kapusty, ale równie dobrze będzie się komponować z ziemniaczkami, ryżem czy frytkami. Kotleciki mają c udowny smak, delikatnie muskający nasze podniebienia(...)poprostu niebo w gębie! palce lizać 👌 SKŁADNIKI: 👌500 gr. piersi z kurczaka 👌6 dużych pieczarek 👌1 cebula 👌250 gr. mozzarelli 👌1 jajko 👌świeża pietruszka 👌3 łyżki bułki tartej 👌1 warzywna kostka bulionowa 👌1 duży ząbek czosnku 👌1 łyżeczka soli 👌1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 👌1/2 łyżeczki pieprzu DO OBTACZANIA: 👌1 jajko 👌bułka tarta WYKONANIE: 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube
RITA food channeltypowych klopsików odróżnia je duża ilość mięty i czosnek dodane do mięsa. Małe kulki nie są też panierowane mąką, czy bułką tartą, jak w przypadku typowych klopsów, czy kotletów. Kiseło to proste danie, które może być ciekawą alternatywa dla typowych potraw z mięsa mielonego. Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne podróżne z Jasiem Wędrowniczkiem”. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jako(...)tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku do polania 1 l kwaśnego mleka Bułkę moczymy w wodzie, a następnie odciskamy i rozdrabniamy. Miętę i czosnek drobno siekamy. Roztrzepujemy jajko. Mięso mieszamy z bułką, miętą, czosnkiem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kulki o średnicy około 3 cm i smażymy na tłuszczu. Według oryginalnego przepisu mięso smażono
Trzeci talerzUwielbiam mięcho mielone w każdej postaci – klops, kotlety mielone, spaghetti… A dziś wymyśliłam sobie pyszne klopsiki z niespodzianką w sosie pomidorowym ☺ I wiecie co? Wyszły pyszne! A sos taki kremowy… mniam, aż mi ślinka cieknie na myśl, że zostało jeszcze na jutro ;) Klopsiki są dość proste do przygotowania, ale uwaga – na pewno jest to brudna robota. Za to nawet(...)przyjemna, jeśli ktoś lubi babrać się w mięsku ;) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 średnia lub duża cebula 1 jajko 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 mozarella 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie nam potrzebna gdy już
Jak gotować i nie zwariować