kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:249/338)

Kotlety z indyka z jarmużem i marchewką w towarzystwie słodko-ostrej marchewki. 160

orkiszowych 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju lnianego 2 marchewki 1 łyżka nasion chilli 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek, szalotkę oraz przyprawy. Mieszamy i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej lniany i układamy kotleciki. Smażymy powoli tak aby w środku mięso(...)Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni na której smażyliśmy kotlety. Będzie super słodka i ostra

ClauditteMissCooking
Kotleciki jaglane z tuńczykiem. Pyszne na ciepło i na zimno. PRZEPIS 128

Kotleciki jaglane z dodatkiem tuńczyka wychodzą naprawdę pyszne. Idealnie sprawdzą się na obiad z dodatkiem sałatki, możesz je też zabrać do pracy albo na piknik. Świetnie

Kulinarna Polska
Kotlety siekane ze szpinakiem 186

Kotlety siekane to nic innego jak drobno pokrojone mięso z kurczaka plus różne dodatki. Kombinacje dowolne,każdy daje to co lubi. Moje kotleciki czy też placuszki,bo można nazywać je różnie są z dodatkiem świeżego szpinaku,czerwonej papryki i sera. Możemy podać je na obiad czy też kolację. ok. 260 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki   garść(...)liści szpinaku 50 g startego żółtego sera 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz  olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę.Paprykę oraz cebulę również pokroić w kostkę. Liście szpinaku posiekać.  Wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki,wbić jajka,dodać mączkę,dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać

Kolorowa kuchnia Elki
Kurczak w panierce kukurydzianej 88

Lubię panierkę kukurydzianą , bo ma ładny kolor, a kurczak ma delikatniejszy smak :) Zazwyczaj przygotowuję ją łącząc mąkę kukurydzianą z inną np. z ciecierzycy, owsianą albo zwykłą

Tradycyjna Kuchnia
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 225

Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej(...)wieprzowiny 50 bułki tartej  8 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli 8 gałązek tymianku CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pora przecinamy wzdłuż na pół, odrzucamy zewnętrzne liście, resztę wrzucamy

My Culinary Art
Sznycle z kalarepy i selera 243

   Propozycja dla tych warzywo-żernych, aczkolwiek i nosem kręcącym, na słowo "warzywo" także polecam !Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała

kolorowotorcikowo
Klopsiki w sosie śmietanowo-serowym 110

Klopsy mielone i kotlety schabowe wszyscy dobrze znamy i lubimy. Czasami jednak warto coś zmienić i tradycyjne mielone podać inaczej. Dzisiaj zrobiłam właśnie klopsiki mielone w sosie serowo-śmietanowym. Jest to tzw. danie jednogarnkowe, ponieważ ziemniaki zapiekamy razem z mięsem i bezpośrednio po upieczeniu możemy podawać na stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 700 g ziemniaków(...)selera 500 g śmietanki 36% 1 kajzerka 1 cebula 1 jajko 100 g serka topionego 100 g sera pleśniowego mleko do namoczenia kajzerki 1 łyżka masła 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. 3. Seler i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki

Danka Pichci
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 362

ryba, np. dorsz Cebulkę drobno poszatkować – ręcznie bądź w malakserze. Zeszklić na maśle i odstawić. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę lub zagnieść w dużej misce. Do masy dodać jajko, mąkę zwykłą, mąkę ziemniaczaną, wcześniej usmażoną cebulkę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdyby masa zbytnio się kleiła ( to zależy od rodzaju ziemniaków), wówczas można dodać więcej(...)dodać odrobinę zimnej wody. Z przygotowanej masy formować niewielkie kotleciki i smażyć na tłuszczu ok. 2 min. z każdej strony na średnim ogniu, uważając by się zbytnio nie przyrumieniły (kotlety można również obtoczyć w bułce tartej i są równie dobre, ale ja osobiście wolę je bez). SOS BAZYLIOWY: Orzechy, bądź migdały podprażyć lekko na patelni, ostudzić i drobno pokroić, bądź

Calzonella.com
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 155

krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone(...)pastą, strogonow. Black IPA: Żeberka w miodzie i musztardzie, żeberka po szanghajsku, dorsz lub flądra smażona, sery angielskie i francuskie, smażony ser, pajda ze smalcem, Pszeniczne: Grillowany boczek, smażone jajko, białe kiełbaski, Belgijskie: Dania rybne, warzywa z woka lub blanszowane, lody waniliowe, krewetki tygrysie Barley Wine: Polędwica wołowa, orzechy nerkowca, gofry, fistaszki Bitter: Fasolka po bretońsku, gołąbki w sosie pomidorowym

Kuchnia PROzdrowotna
Kotlety z kalafiora tofu i fasoli 137

Jarskie kotlety z dodatkiem twarogu są smaczne i dobrze znane. Warto jednak czasem zastąpić twaróg niskokalorycznym, wegańskim zamiennikiem. Tofu jest twarożkiem sojowym popularnym głównie w Japonii i w Chinach. Nie zawiera cholesterolu, ale jest bogate w białko. Stanowi wartościowy dodatek do składników posiadających zdecydowany smak, gdyż samo tofu nie ma wyrazistego, dominującego smaku. 1 kalafior 150 g tofu 1 puszka(...)czerwonej fasoli ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Tofu rozdrobnić widelcem. Fasolę odcedzić i rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą

Trzeci talerz
Kotlety mielone z kuskus 308

Zaskoczenie w kuchni i na stole przełamuje codzienną rutynę w gotowaniu. Wystarczy do zwykłych mielonych dodać kasze kuskus a potrawa ta zyska na smaku i będzie

Wanilia i Kardamon
Wegetariańskie Kotleciki Gryczane 171

W mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas

IzaGotuje
Swojskie jadło :) 142

Witajcie :) Dziś bardzo klasycznie. Jedzenie, które każdy lubi :) A tak naprawdę powinniśmy powiedzieć "SWOJSKIE JADŁO" Każdy z nas pamięta domowe jedzenie u mamy :) Na samą myśl

vegetanie
Mielone cotton balls 137

Większość z Was zna kotlety mielone. Są pod postacią tradycyjną oraz coraz częściej propagowane urozmaicenia w postaci różnych dodatków oraz form przyrządzenia tego dania. Ja dzisiaj przychodzę do Was z niesamowitą propozycją, chwaloną przez każdego, jedzoną nawet przez moją córkę, co jest wielką dla mnie pochwałą, bo to niejadek do potęgi n-tej. Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa z łopatki(...)wieprzowej 1/ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy manny mąka TOTA 1 jajko 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Ciasto: 90 g mąki pszennej typ 750 mąka TOTA 180 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek Paprykę kroimy w małą kosteczkę

MamaOskarka
kulki z zielonych śledzi w zalewie 256

osób o nich nie słyszało. A szkoda, bo są bardzo smaczne, u mnie w domu przygotowywane są zawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki.   Gdyby ktoś nie wiedział(...)mocno nasolone więc nie trzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić.  Składniki: 1 kg zielonych śledzi 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz bułka tarta do smażenia tłuszcz do smażenia na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka octu płaska łyżka soli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia