Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) 246Uwielbiamy z Piotrem smażone grzyby panierowane. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Przygotowuje się tak jak kotlety schabowe, grzyby zyskują na smaku. Można stwierdzić, że są to kotleciki grzybowe. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na kilka sposobów: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane. Robimy też rydze z jajecznicą(...)również na zupę. Wczoraj zebraliśmy cały koszyk zielonek, a dzisiaj właśnie upajaliśmy się ich smakiem, Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) są przepyszne. SKŁADNIKI: gąski – kilkanaście sztuk 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierowania sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Oczyszczamy gąski ze ściółki, ściągamy skórkę, odcinamy korzonki, płuczemy na sicie. 2 jajka mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Carbonara ze szparagami 192Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa mleczna z dynią i zacierkami 225najważniejsze - niechętnie dzieliłam się tą zupą z bratem. Była moja i już! Natomiast mam też kilka takich potraw, do których próbuję się nawrócić, są to m.in.: kotlety jajeczne czy rybne. Do dziś pamiętam jak ich nie znosiłam jako dziecko. Gdy były serwowane na obiad, zawsze powstawała w mojej głowie myśl jak się wywinąć od ich jedzenia. Ach, kombinator byłam(...)środy – 9 października 2013, g. 22 akcji gotowanie za głosowanie. Składniki na 3 porcje: 30 dag startej obranej i startej dyni 2 szklanki mleka ½-1 łyżeczka cukru Zacierki: Jajko Szczypta soli Mąka – ilość na oko, aby po wyrobieniu same tworzyły się zacierki Przygotowanie: Mleko zagotować. Dodać startą dynię – gotować na wolnym ogniu chwilę do momentu, gdy dynia zacznie się
Fabryka pomysłów
Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara 15333sosie śmietanowym ala Carbonara – to pomysł na pysznego, kremowego kurczaka z dodatkiem boczku i parmezanu. Nie jest to stricte kopia słynnej Carbonary, gdyż w sosie nie ma jajek, a dla uzyskania aksamitnego sosu wykorzystałam śmietankę kremówkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takiego kurczaka możecie podawać wedle uznania – z makaronem, ryżem lub kaszą. Ja najczęściej serwuję go z makaronem pappardelle(...)kurczaka w sosie śmietanowym ala Carbonara: Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, chrząstek i kostek. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części (tak, by powstały dwa cienkie kotlety). Oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Otoczyć kotlety w mące pszennej dokładnie z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron (około 4-5 minut
Kulinarne Przeboje
Kotleciki zapiekane w kruchym cieście 204Znudziły się już Wam tradycyjne, oklepane kotleciki , te mielone, pulpeciki? Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na kotleciki w zupełnie innej formie niź dotychczas. Kotleciki z
Gotowanie Patki
Przepisy z cukinią 461Specjalnie dla Was, w jednym miejscu prezentuję najlepsze przepisy z cukinią. Jak zawsze proste w wykonaniu i tak dobre, że zagoszczą w Waszym menu już
Moja smaczna kuchnia
Dieta ketogeniczna – przykładowy keto jadłospis 255gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto roladka z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb, AIP) Keto placki z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb) Keto szparagi z jajkiem (Paleo, LowCarb) Keto pasztet świąteczny (Paleo, LowCarb) Keto tarta szpinakowa (Paleo, LowCarb) Keto bajgle brokułowe (Paleo, LowCarb) Keto pankejki dyniowe (Paleo, LowCarb) Keto deser- Kokosowe donuty (Paleo, LowCarb) Keto parówki(...)pulpecikami (Paleo, LowCarb) Keto pizza z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto tarta szpinakowa (Paleo, LowCarb) Keto Burgery wołowe (Paleo, LowCarb) Keto zoodles z krewetkami (Paleo, LowCarb, AIP) Keto obiad- kotlety mielone w boczku (Paleo, LowCarb, AIP) Gnocchi z kalafiora na szpinaku (Keto, Paleo, LowCarb) Pastrami Wraps (Keto, Paleo, LowCarb) Kolacja natomiast to raczej jakieś drobne keto przekąski – kabanosy , plastry chorizo , rucola
Modern Cave Girl
Paluszki rybne 155bardzo drogą bułkę tartą. Ja i tak idę nieco na łatwiznę, bo do przygotowania kupuję rybę w kostce, bardzo ułatwia mi to sprawę. Kostkę dzielę na 4 paluszki. Kotlety ryby goszczą u nas co jakiś czas i są przez nas i dzieci naprawdę bardzo lubiane. Paluszki rybne w piekarniku przygotowuje się praktycznie bezobsługowo, nie trzeba ich nawet obracać(...)tartej, ale w rezultacie daje ona o wiele lepszy efekt, danie wykonane przy użyciu panko jest bardziej chrupiące. Paluszki rybne przepis Potrzebujemy: 400 g filetów rybnych w kostce 2 jajka panko sól, pieprz Każdą kostkę dzielimy na 4 części. Kostki muszą się lekko rozmrozić, żeby można było je pokroić. Takich prosto z zamrażarki nie uda się Wam pokroić. :) Paluszki rybne
MamaOskarka
Mała bezmięsna rewolucja i marokańska sałatka z marchewki 227innych "parszywych mięs i wędlin", który przez cały miesiąc wytrzymał na ścisłej wegańskiej diecie. Ten czas był dla nas także okazją na poznanie nowych produktów, z których niektóre, np. kotlety sojowe, weszły do naszego menu na stałe. Opakowanie chorizo, które kupiliśmy jeszcze w starym roku, grzecznie przeczekało nieruszone nas styczniowy eksperyment. Potem zrobiłam z niego ostatnią "pożegnalną" potrawę - penne(...)klasycznej diety śródziemnomorskiej po kurczaka można sięgać raz w tygodniu, po czerwone mięso jeszcze rzadziej, zatem mój sposób odżywiania oparty na produktach roślinnych uzupełnianych pewną ilością ryb, nabiału i jajek jak najbardziej wpisuje się w ten model. Kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie niekończącym się źródłem inspiracji na bezmięsne dania i pomysłów na bloga z pewnością mi nie zabraknie. Jednocześnie, opublikowane
Chilli Czosnek i Oliwa
Drobiowe pulpeciki w sosie grzybowo-śmietanowym 219Na blogach kulinarnych same pyszności pachnące lasem, a sklepy kuszą nas różnorodnością świeżych grzybów. W warzywniakach i przydrożnych stoiskach stosy pięknie prezentujących się kapeluszników. Aż człowiekowi
Zielona Kuchnia
KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ – bezglutenowe, wegetariańskie 314Już dawno mówiłam Wam, że jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy , jak i kaszy jaglanej. Połączone razem zawsze tworzą fajne i smaczne danie. Dziś przygotowałam dla Was
Ostra na Słodko
Naleśniki z borówkami 282Naleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 250Z okazji Dnia Matki, a przy okazji również moich imienin postanowiłam się zmobilizować i dodać nowy przepis. To kolejny pomysł na zdrowy, względnie dietetyczny obiad, którego
Ratunku obiad
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 121posiekany czosnku 6 suszonych grzybów, albo 2 duże boczniaki lub pieczarki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Zalej ciepłą wodą suszone grzyby. Odstaw na 15 minut. Następnie odcedź. Zachowaj wodę. Rozgrzej(...)niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż na nim kotlety na średnim ogniu – około 4 minut z każdej strony. Burgery z pęczaku z bułkach, z ulubionymi dodatkami. Spodobały Ci się burgery z pęczaku? Sprawdź inne przepisy z tego menu
Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 152posiekany czosnku 6 suszonych grzybów, albo 2 duże boczniaki lub pieczarki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Zalej ciepłą wodą suszone grzyby. Odstaw na 15 minut. Następnie odcedź. Zachowaj wodę. Rozgrzej(...)niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż na nim kotlety na średnim ogniu – około 4 minut z każdej strony. Burgery z pęczaku z bułkach, z ulubionymi dodatkami. Spodobały Ci się burgery z pęczaku? Sprawdź inne przepisy z tego menu
Niedzielny kucharz