kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:270/338)

Placki z kaszy jaglanej ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 116

Ogólnie kaszę jaglaną ze szpinakiem i suszonymi pomidorami lubię bardzo tak, jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs. Ostatnio mięso nie bardzo mi smakuje, więc

Kucharzyca
Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami z mozzarellą 113

Schabowy do obiadu to już tradycja, ale nie zawsze musimy podawać go gołego, zawsze możemy go pysznie nadziać, tym razem w wersji ze szpinakiem i selerem

Wanilia i Kardamon
Pulpeciki z dorsza i łososia 132

Pulpeciki pachnące ziołami i rybą z chudego dorsza i tłuściejszego łososia czyli bomba zdrowotna na talerzu. Można je praktycznie przygotować z 

To co kocham
DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU 201

DOMOWE SZNYCLE Z MIĘSA MIELONEGO PO WIEJSKU Jak przygotować domowe kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku. Trochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami . Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny(...)mielonego po wiejsku . Korzystajcie z przepisu, ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.  SKŁADNIKI: 600g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina, drób lub cielęcina)  2 niezbyt duże surowe ziemniaki  1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia) 2 - 3  łyżki śmietany 1 łyżka musztardy

Moja Książka Kucharska
Klopsy z ziołami. 126

     Lubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze

Rozpustne gotowanie
CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE 270

Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany poniekąd kuchnią chińską i tajską . Ostre ( baaa! bardzo ostre! ) smaki połączone z delikatną słodyczą, to coś za czym totalnie

Ostra na Słodko
Kotleciki z indyka i kaszy owsianej 122

było to mięso mielone, cebula, pieczarki i kasza owsiana. Kotleciki po upieczeiu wyszły chrupiące, co pewnie było zasługą kaszy owsianej, która jest dość twardawa. Początkowo wydawało mi się, że kotlety po upieczenieu się rozpadną, ponieważ przez to że kasza ta jest sypka i mało "kleista", źle się je formowało i trzeba było je bardzo mocno docisnąć, żeby sie trzymały. Pewnie(...)indyka woreczek kaszy owsianej lub ryżu  kilka sztuk pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka oregano (lub innych ulubionych ziół) sól, pieprz 1 duże jajko 3-4 łyżki otrębów olej kokosowy do smażenia Surówka: 2 marchewki cukinia 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka majonezu light lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól

Healthy food explorer
Krokiety z mięsem z rosołu 187

trzecie gar rosołu to jedzenie na tydzień:) Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała mi pomysł mówiąc, że krokiety(...)time 20 min Total time 50 min   Krokiety z nadzieniem z mięsa z rosołu. Author: Cooking for Emily Ingredients 1 szklanka maki pszennej ½ szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 szklanka mleko ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia NADZIENIE: rosołowe mięso ( ja miałam kawałek kurczaka, kawałek wołowego i szyję z indyka) 2 cebule

Cooking for Emily
Gdzie zmierza mięso? 108

coraz więcej restauracji i magazynów kulinarnych , które nie deprecjonują ani roślinożerców, ani mięsożerców, serwując obojgu smaczne i pełnowartościowe dania oraz inspirujące pomysły na przepisy. Co ma Dolina Krzemowa do jajka? To centrum badawczo-naukowe, które tworzy coraz nowsze technologie obrało sobie niedawno kontrowersyjny cel – stworzyć roślinne mięso, które będzie lepsze od... mięsa. W wyniku rosnących kosztów, związanych z hodowlą zwierząt(...)smak, ale są podobno jeszcze lepsze w smaku. Wszystko po to, żeby przekonać zatwardziałych mięsożerców, że mają realny wybór i nie muszą rezygnować ze smakowych walorów schabu, szynki i kotletów. Dobre mięso Bez mięsa można żyć, a czasami można nawet zdrowiej. Być może warto z nim nie przesadzać, a na pewno warto otworzyć swoje kubki smakowe na inne doznania

Moja smaczna kuchnia
Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 162

zrobić i zajadać.   SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków ok 9 szt) bułki razowe, grahamki duże 2 duże świeże buraki  1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko  1 pęczek natki pietruszki  1 małą cebulę  1 ząbek czosnku  2-3 gałązki tymianku  2-3 łyżki bułki tartej  sól, pieprz, gałkę muszkatołową(...)godzinę, aby smaki się połączyły. BURGERY Obrane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach, gotujemy kaszę (według przepisu na opakowaniu). Łączymy wszystkie ze sobą składniki, doprawiamy. Formujemy kotlety o szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm.   Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni po 20 minut z każdej strony. Gdy już mamy wszytko przygotowane, składamy naszego hamburgera Bułki

Basia w kuchni
KOTLECIKI RYŻOWE 163

Chrupiące kotleciki ryżowe z dodatkiem tartego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Są delikatne w smaku, lekkie i dobrze trzymające formę. Przygotowanie ich najlepiej rozłożyć w czasie

cool and minty
Beef burger 179

klasyczną podawaną w korporacji na M. Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem(...)prosimy w sklepie o podwójne zmielenie mięsa. Za 60 dag zapłaciłem ok. 16 zł, co daje ok. 4-6 burgerów. Wyrabiamy mięso na jednolitą i gładką masę, dodając: 1 jajko, kilka łyżek sosu Worcestershire , płaską łyżeczkę soli, pieprz, kilka łyżek dobrego ketchupu i oleju, łyżeczkę ostrej musztardy. Na tym etapie doprawianie to jedna wielka niewiadoma. Dlatego po dokładnym wyrobieniu mięsa

Right Behind The Kitchen
"Pączkowe" muffinki 176

pieczenia: 200°C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 25 min (lub do czasu gdy muffinki ładnie się zarumienią)  Składniki  60g masła, roztopionego i wystudzonego 80g cukru 1 jajko, w temp. pokojowej 200g mąki pszennej typ 550, przesianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 110ml mleka, w temp. pokojowej kilka kropel(...)przepisu źródłowego) 60g rozpuszczonego masła 1/4 szkl. cukru + 1 łyżeczka cynamonu Jeszcze ciepłe babeczki zamoczyć w rozpuszczonym maśle i obtoczyć w posypce cynamonowo-cukrowej (jakbyśmy chcieli zrobić panierkę do kotletów ;)). Można je wytarzać całe lub tylko wierzchołki (wedle uznania). Smacznego  all photos made by me&brzooch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Falafel i recenzja "Kuchni wegetariańskiej" Wiesławy Rusin 188

nasion. W przeciwnym razie będą się rozpadać. I ma rację – masa ma idealną konsystencję, kotleciki łatwo się formuje i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi około 20 małych kotletów. Robiłam z ½ porcji. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki soli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry szczypta chili(...)pytanie, dlaczego warto spróbować tego rodzaju diety: odtruwa, odżywia i leczy. Książka podzielona jest na rozdziały: napoje/soki/mleczka, zupy/kremy/chłodniki, pożywne przekąski, kolorowe warzywa, sycące strączki, kasze i ziarna, słoneczne jajka, sosy/dipy/pasty, słodko a zdrowo. Źródło zdjęcia: ksiazki.okazje.info.pl W każdym znajdziemy wiele ciekawostek żywieniowych, np. kasza jaglana odkwasza organizm, olej kokosowy (i to pewnie wiele osób zdziwi) odchudza, ananas pomaga

Qlinarnie i Qlinarnie
No i… Klops 160

patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest wyrobiona dodajemy przestygniętą cebulę z boczkiem(...)odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły.  Klops możemy podać, jako danie obiadowe ( z sosem) lub do kanapek na śniadanie, czy kolację. Klops jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych,  a także kupnych wędlin. Aromatyczny i bardzo wyraźny w smaku – idealny do kanapek… i nie tylko. Smacznego.    Wydrukuj przepisThe post No i… Klops appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko