Robiłam już kotlety z jajek i kotlety z kalafiora a teraz połączyłam te składniki i powstały kotleciki kalafiorowo-jajeczne. Smaczne i proste w przygotowaniu. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Można je podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 600 g kalafiora 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 duże jajko surowe 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki bułki tartej(...)widelcem. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać surowe jajo, bułkę tartą i posiekany koperek. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić. Masa będzie dosyć luźna, można dodac nieco więcej bułki tartej ale na patelni kolteciki zrobią się ładne i zwarte. Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Podczas formowania dłonie opruszać bułka tartą
Monia miesza i gotujeposypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem. Wspaniele komponują się też z twarogiem. Racuszki twarogowo kokosowe. Składniki : - 900 g twarogu tłustego - 6 dużych jaj - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki wiórków kokosowych - esencja waniliowa - olej kokosowy - opcjonalnie
mojewypiekiinietylkoSzpinak+ łosoś+ ziemniak = pyszne kotleciki. Smacznego! Składniki 30 dag szpinaku 30 dag wędzonego łososia 1 cebula, 1 jajo, 1kg ziemniaków Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Galka
Tradycyjna Kuchniaowędzanego boczku bez skóry 1 brokuł o wadze 500 g 100 g suszonych moreli 1 jajo 50 ml śmietany kremówki łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (ewentualnie suszonego) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Polędwicę przekrawamy wzdłuż po jej boku. Rozkładamy mięso i tłuczemy jak kotleta, na cieniutki placek. Oprószamy solą oraz pieprzem. Morele parzymy wrzątkiem, następnie kroimy na mniejsze kawałki
Poezja Smaków - blog kulinarnyTradycyjne kotlety schabowe pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego to kolejna propozycja na posiłek ze schabem w roli głównej. Danie dość ciężkie, syte ale od czas do czasu warto sobie pozwolić na odrobinę przyjemności :) Składniki: schab bez kości Do smażenia: mąka jajo bułka tarta smalec/olej sól i pieprz Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych(...)koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, panierować: mąka, jajko, bułka tarta. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron. Na usmażone kotlety rozłożyć podsmażone pieczarki z cebulką, posypać tartym serem żółtym lub położyć plasterki żółtego sera na wierzch. Następnie
Kocham..lubię..gotuję..SKŁADNIKI: – 100 g kaszy bulgur – 1 średnia cukinia – pół małej cebuli – 1 ząbek czosnku – 2 jajka M – 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – sól i pieprz – olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przez około 15 minut. Na tarce z większymi oczkami(...)łyżki bułki tartej i 2 jaja w całości. Najlepiej dodaj najpierw nieco mniej bułki, wymieszaj dokładnie i jeśli masa nadal się za bardzo rozpada dodaj więcej. Z masy lep kotleciki dość mocno je ściskając jak byś wyciskał z nich nadmiar płynu, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Kotlety podawaj same lub z ulubionym sosem
nietylkopasta.plnależy do moich ulubionych, to muszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam! składniki ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona w kostkę 40 g bułki tartej 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanej koperku jajo pieprz sól płatki chili Bułka tarta do panierowania przygotowanie Jeżeli(...)bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące z pieczonymi lub smażonymi
Stare Garyprzyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę do posmarowania, jeśli nie robicie typowej panierki) i zagniatamy "ciasto" ręcznie. 4. Formujemy kotleciki. I tu już jak chcecie albo smarujemy resztą jajka nasze kotleciki i posypujemy mąką kukurydzianą (ja tak zrobiłam, a mąkę sypałam przez sitko tak jak cukier puder) lub obtaczacie kotlety w typowej panierce i smażymy. Wartości odżywcze
Zdrowie i pysznie na talerzuKotleciki, które w środku są soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Jednak to nie są kotlety mielone. Takimi będą zajadać się dzieci, bo przypominają nuggetsy. Nikt się im nie oprze. Prosty przepis, a smaczny. ~~SKŁADNIKI~~ mięso gulaszowe drobiowe ok. 400 g. żółtko z 1 jaja ząbek czosnku drobno posiekany majeranek 1 łyżeczka sól peklowa 1/2 łyżeczki przyprawa uniwersalna
Kuchnia PaulettesNastępstwo zwykłych kotletów mielonych. Warzywa nadają nowy smak i wygląd. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego obiadu, który jest zarazem znanym daniem, lecz wzbogaciłam go nieco o warzywa. Mnie osobiście dawno znudziły się zwykłe mielone i szukam cały czas jakiś to nowych alternatyw dla tego dania i tym razem trafiło na warzywa(...)dodatkiem sera żółtego. Kotleciki są dzięki temu dość sycące, że 3 sztukami spokojnie się najecie (oczywiście wszystko zależy od wielkości kotleta). Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem, jak i również z ryżem. Jeśli chodzi o ryż, to polecam na patelni jeszcze go podsmażyć z kurkumą-bomba smak! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 571 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuNastępstwo zwykłych kotletów mielonych. Warzywa nadają nowy smak i wygląd. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego obiadu, który jest zarazem znanym daniem, lecz wzbogaciłam go nieco o warzywa. Mnie osobiście dawno znudziły się zwykłe mielone i szukam cały czas jakiś to nowych alternatyw dla tego dania i tym razem trafiło na warzywa(...)dodatkiem sera żółtego. Kotleciki są dzięki temu dość sycące, że 3 sztukami spokojnie się najecie (oczywiście wszystko zależy od wielkości kotleta). Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem, jak i również z ryżem. Jeśli chodzi o ryż, to polecam na patelni jeszcze go podsmażyć z kurkumą-bomba smak! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 571 kcal
zdrowo i aktywnieczęsto kiedy obieram ziemniaki na obiad celowo podwajam porcję, aby na drugi dzień przygotować ziemniaczane kotlety. Jest to również świetny pomysł, jeżeli z jakiegoś innego powodu zostaną nam właśnie ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Wtedy mamy danie w stylu “gotuję nie marnuję”. Kotlety możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko*. Składniki(...)ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 100 g wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej pomijamy) 100 g cebuli 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 – 3 jaja panko do panierowania olej do smażenia Wykonanie Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub jeśli są jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Boczek i obraną cebulę kroimy
Tajemnice SmakuBardzo lubię ryby pod każdą postacią, a te kotleciki smakują mi wyjątkowo. Zresztą nie tylko mnie, bo dzieci również je lubią. Nawet mój mały niejadek zjada
kuchnia doskimięsa. Wbić jajko, dodać koncentrat i przyprawy. Dokładnie wyrobić jak na kotlety mielone. Jeśli mięso jest zbyt rzadkie dodać odrobinę bułki tartej. Gotową masę mięsną podzielić na tyle części, ile mamy jajek. Z każdej części mięsa uformować kulę, rozpłaszczyć ją, włożyć do środka całe jajo i delikatnie zlepić. Tak przygotowane jajka w mięsie smażyć na patelni, albo piec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKotlety ryżowe z boczkiem i serem...Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.O miękkim, aromatycznym wnętrzu.Wzbogacone o boczek i żółty ser.Z dużą ilością zieleniny.Pychota! Składniki:1 szklanka ugotowanego ryżu;8 plasterków wędzonego boczku;1 szklanka startego, żółtego sera (u mnie gouda);Pęczek szczypiorku;1/2 pęczka natki pietruszki;5 listków bazylii;3 jaja;2 łyżki bułki tartej;Sól;Pieprz(...)okrągłe i płaskie kotlety.Kotlety smażyć na złoty kolor, z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju.Podawać ciepłe.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 8 sporych kotletów.Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym na ciepło, lub z sosem czosnkowym.1 szklanka ugotowanego ryżu odpowiada około 1/3 - 1/2 surowego ryżu.Szklanka = 250 ml.Z dodatku boczku można zrezygnować.Źródło przepisu
Gospodyni Miejska