kotlet z jajek - 2550 przepisów (strona:65/170)

Nadział babę na pisiorka 215

Obiad- ziemniaki i mięso mielone. Pierwsze skojarzenie to kotlety mielone z gotowanymi ziemniakami. Można i tak, ale czemu nie ponieść się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam(...)natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład, ale bardziej zależało mi na oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne pisiorki ;) Składniki: mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku  łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania oliwa

bastalena
Roladki drobiowe z salsą paprykową 178

salsy paprykowej ½ czerwonej papryki 8 dag suszonych pomidorów w zalewie 8 dag startego żółtego sera Sól do smaku Panierka: 1 jajko Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy na cztery kotlety, smarujemy salsą paprykową, oprószamy solą,  dodajemy pokrojone pomidory z zalewy oraz paprykę, posypujemy startym serem żółtym, zawijamy ciasno

Wanilia i Kardamon
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 243

   Te kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza  (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem

Smaczne Zdrowe
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 310

sałatką ziemniaczaną (Kartoffelsalat) , często też z kawałkiem cytryny. Natomiast bodajże polskim wynalazkiem jest dodatkowe podanie go z sadzonym jajkiem – zwłaszcza w wersji „podrabianej” z wieprzowiny. Sznycel wiedeński teoretycznie nie jest trudny do przyrządzenia – to w końcu tylko panierowany kotlet, prawda? Tyle teorii, w praktyce jednak zwłaszcza jego usmażenie wymaga nieco wprawy. Robimy to na raczej głębokim tłuszczu rozgrzanym(...)Cielęcy sznycel wiedeński, czyli znana na całym świecie klasyka wśród kotletów i narodowe danie Austriaków. Niebanalna alternatywa dla popularnego „schabowego”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle cielęce (po ok. 180g) 1 duże (L) jajko bułka tarta mąka pszenna sól czarny pieprz świeżo mielony 3 czubate łyżki masła klarowanego olej rzepakowy Do podania sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) cytryna Instrukcje

Kulinarna Pokusa
Kotlety z kaszy jęczmiennej (z pieczarkami) 205

podawać z różnymi sałatkami, sosami, czy gulaszem. A co z tymi, którzy nie przepadają za kaszą jęczmienną? Zapewniam, że taki kotlet podbije ich kubki smakowe! (10 niewielkich sztuk) 120g kaszy jęczmiennej z pieczarkami (1 saszetka) 2 jajka 1 cebula (mała) 1 ząbek czosnku 20g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej   sól, pieprz Dodatkowo:  bułka tarta do obtoczenia olej(...)minut.) Kaszę przełożyć do miski i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać jajka, drobno posiekaną cebulę z czosnkiem oraz starty (na średnich oczkach tarki) ser. Całość doprawić do smaku, wymieszać i połączyć z bułką tartą (aby masa nie rozpadała się). Z masy formować (delikatnie) niewielkie (okrągłe) kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron

Di gotuje
Schabowe inaczej 167

Wspaniałe, chrupkie kotlety schabowe, zaletą ich jest to, że dla amatorów schabowego nie są kaloryczną bombą, zdrowe dietetyczne kotlety w wersji light, ale w smaku....tradycyjne schabowe! Składniki: 1 kg schabu 2 jajka 4 łyżki mielonego siemienia pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Schab myjemy, kroimy w plastry 1 cm, przyprawiamy papryką, solą

kgwjanczewo
Kotlety drobiowe z bulgurem i fetą 172

Troszkę odmienione przez nas kotlety mielone. Czasami narobimy czegoś za dużo ,później zostaje i...uwielbiamy kulinarne freestyle :D Składniki 100 g sera feta bakłażan 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kaszy bulgur 500 g mielonego mięsa drobiowego 100 g pieczarek 1/2 szklanki bułki tartej bułka tarta do obtoczenia 1 jajko natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal(...)bakłażana i fety razem z mięsem mielonym ,startymi pieczarkami ,bułką tartą (w razie potrzeby zwiększamy ilość bułki tartej) ,posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Kotlety z kaszy i wędzonej ryby 158

wymieszać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu (lub na rosole). Do przestudzonej kaszy dodać starty ser, posiekaną rybę, natkę pietruszki i jajka. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
KOTLETY WEGETARIAŃSKIE Z KASZY JAGLANEJ 1800

prostu lubimy kaszę jaglaną pod każdą postacią. Z podanych składników wyszło mi ok.12 kotletów. Składniki kotletów: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 600ml bulionu warzywnego (lub wody) - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 jajka - 2-3 łyżki bułki tartej (dałam bułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony(...)ok.15-20 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Przekładamy ugotowaną kaszę do miski i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekane zioła, sól i świeżo mielony pieprz i mieszamy do połączenia składników. Z uzyskanej masy formujemy małe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (lub rzepakowym) po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy posypane ziołami lub dowolnymi

Smaczne Zdrowe
Rolada z mięsa mielonego 127

kilka pieczarek 2 łyżki oliwy zielona cebulka Dwa jajka gotujemy na twardo. Cebule kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z surowym  jajkiem, połową cebuli pokrojoną w kostkę i 2 łyżkami bułki tartej tak jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy prostokąt, tak aby krótszy bok pasował do foremki. Drugą cebulę podsmażamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mięsny hot dog 217

moim blogu jest kategoria mięsa  . Moja rodzinka bardzo lubi dania mięsne stąd  mój kolejny pomysł na mięso to kotlety mielone z niespodzianką czyli mięsny hot-dog. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta(...)panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Parówki przekroić na pół, aby były krótsze. Z mięsa zrobić jeden cienki kotlet, ułożyć na nim parówkę i przykryć kolejnym cienkim kotletem. Wszystko razem uformować tak , aby parówka była

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone z quinoy i indyka z ziołami 176

Kolejne kotlety z quinoą, które ułatwiają życie, wystarczy zrobić większą ilość na zapas, część zamrozić i w razie braku czasu pół obiadu jest z głowy ;) Dziś quinoa rządzi razem z indykiem i świeżymi ziołami - rozmarynem, tymiankiem, majerankiem i szałwią.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 350 gram mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek(...)kostkę i podsmażamy na maśle pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Quinoę mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i siekanymi ziołami doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę. Następnie mieszamy dokładnie formujemy kotlety i smażymy z obu stron na klarowanym maśle, a następnie jeszcze chwile dusimy z odrobina wody. Smacznego

Quinoa Raz!
Spaghetti z cytrynowymi pulpecikami w zielonym sosie 132

interesująca propozycja, którą można poznać jeśli ktoś lubi próbować nowe rzeczy. Składniki na spaghetti z cytrynowymi pulpecikami w zielonym sosie (4 porcje): mięso na kotlety z indyka 500 g cytryna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz opakowanie makaronu spaghetti 400 g 1 - 2 ząbki czosnku (w zależności od jego wielkości) śmietana

Karola gotuje
Kotlety mielone 135

Tradycyjne kotlety mielone w moim domu :) Szybka, mięsna propozycja obiadowa. Pychota. Składniki na kotlety mielone (około 8 sztuk): mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g  jajko cebula sucha bułka kopiata łyżeczka Vegety łyżeczka pieprzu bułka tarta Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na patelni. Suchą bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku. Odcisnąć z nadmiaru cieczy. Dokładnie wymieszać

Karola gotuje
Kotlety z boczniaków 131

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie kotlety z boczniaków. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 500 g boczniaków - 2 jajka - bułkę tartą - sól i pieprz - olej do smażenia 1. Grzyby płuczemy i osuszamy, a następnie oprószamy z obu stron solą i pieprzem. 2. Tak przygotowane maczamy w rozbełtanym jajku i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. 3. Boczniaki smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Bez Cebuli
Kotlety z białej kaszy gryczanej 223

gryczanej. Nie tylko ciekawie się prezentują, ale też są bardzo smaczne i sycące. Idealne jako alternatywa dań mięsnych oraz wspaniały posiłek dla wegetarianina :) Zapraszam! Kotlety z kaszy gryczanej Składniki: 1 paczuszka kaszy gryczanej białej 2 jajka bułka tarta szczypiorek, pietruszka mała cebula sól, pieprz lub kucharek olej Przygotowanie:  Kaszę ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę

Tagebuch po polsku
Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone 3728

paprykę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Szefowa kuchni
kotlet z piersi z sosem z prawdziwków... 174

wlać wodę i dusić grzyby z 30 minut do odparowania wody, wlać śmietanę i gotować z 2 minuty, wsypac posiekany koperek piersi wyjąć z jajek, obtoczyć w tartej bułce, na gorącym oleju smażyć na rumiano kotlety podać z sosem i np. ziemniakami tłuczonymi z koperkiem - obiad jest pysznie smaczny..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety ziemniaczane z serkiem wiejskim 334

obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone przecisnąć przez praskę. Por drobno pokroić w kostkę. Serki wiejskie osączyć. Do ziemniaków dodać por, ser, jajko, wymieszać. Doprawić solą i duża ilością pieprzu. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej albo płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron  na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 151

łyżki masła • 1-2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, cebulkę i przyprawy. 3. Wyrobić mięso jak na kotlety, dodając 1 -2 łyżki zimnej wody, mięso będzie delikatniejsze i bardziej pulchne. 4. Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki. Moje miały wielkość dużego włoskiego orzecha. Podczas

W mojej kuchni
Burgery wieprzowe pav bhaji 158

jajko 1 łyżeczka przyprawy Pav Bhaji Masala     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średnich oczkach. Dodajemy jajko, przyprawę i dokładnie wyrabiamy z odrobiną gorącej wody. Formujemy na kotlety 2 cm, po czym grillujemy z obu stron. Podajemy w bułce z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Piątkowe Inspiracje - dorsz smażony w panierce 161

ryby, prawie nie ma ości, mięso ma kruche i grube,czasem nieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię  kotlety rybne , dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam! 2 filety z dorsza 2 jajka sól pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z dorsza rozmrozić (jeśli mamy mrożone), pokroić w większe kawałki, oprószyć solą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kieszonki drobiowe w cieście naleśnikowym 122

Sposób przygotowania: Filety rozbijamy przez woreczek. Posypujemy ulubionymi przyprawami, na środek kładziemy ser, następnie kawałek papryki i pieczarki. Zwijamy, uważając by nic nie wypadło. Jajka z mlekiem, mąką i przyprawami roztrzepujemy na gęstą masę. Obtaczamy kotlety i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu. Po usmażeniu pozostawiamy na chwilę na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami 163

miękkości. Na łyżce oleju podsmażyć pieczarki, następnie cebulę. Wyłączyć ogień, dodać cukinię i marchewkę. Doprawić do smaku. Ostygnięte warzywa wymieszać z ostygniętym ryżem dodać jajka, bułkę tartą i drobno posiekaną natkę. Wszystko wymieszać i formować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.. Smacznego

Gaździnka warzy
Kotlety mielone z indyka 124

wymieszać z przyprawą do mięsa, czosnkiem oraz drobno posiekaną cebulą i odstawić  na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu dodać sól, pieprz, jajko, bułkę oraz natkę pietruszki i koperek Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej (lekko spłaszczamy dłonią). Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni

The Sweet Damsel
Grillowane mini burgery 193

przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu.  Składniki:  (7 sztuk)  Kotlety:   - mięso z piersi kurczaka (250 g)  - otręby pszenne - 5 łyżek  - jajko - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki  - cebula - 1/2 sztuki  - pieprz Cayenne, szczypta soli  Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy otręby

Fit-amina
ABC Gotowania - Marieta Marecka w akcji 125

dostępne, ale proste podstawy dla każdego.    Pokazuje jak radzić sobie z podstawowymi produktami, jak przygotować potrawy uznane za klasyczne. Czyli jak usmażyć kotleta schabowego, jak ugotować rosół... Inauguracyjny odcinek całej serii traktował o jajkach: jajka na miękko, jajka sadzone, jajecznica.... Niby proste, niby banalne, ale czy aby na pewno każdy wie, jak je przyrządzić... Marieta właśnie w łatwy

królestwo garów
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka 157

zupy. Gotować ok 20 min. 4. Przygotować klopsiki: Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić. Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso jak na kotlety mielone. Z mięsa uformaować niewielkie kulki. Gotować po kilka klopsików w zupie przez około 15 - 20 minut w zależności od wielkości klopsików. klopsiki odcedzić. 5. Klopsiki

Mama Gotuje
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 250

wiele lepsze ceny niż owołane Tesco. Mortadelę kroimy na cm paski. Jajko bełtamy z pieprzem i mlekiem. Mortadelę obtaczamy w bułce, następnie w jajku i znów w bułce. Jeżeli lubicie grubszą panierkę powtórzcie czynność. Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą

BaRepas
Majonez wegański, Subway 159

Przepis od sióstr Lindy i Malwy. Pyszny wegański dodatek, który smakuje jak ten z jajkami! Najlepszy na mleku ryżowym. Na zdjęciu: wegeburger (bułka pełnoziarnista, warzywa, kotlet buraczany i majonez wegański), frytki z piekarnika i surówka. Składniki:   150 ml gęstszego mleka ryżowego (lub sojowego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 300 ml oleju opcjonalnie: 2 łyżki łagodnej musztardy

Qlinarnie i Qlinarnie
172. Paluszki z kurczaka 140

się już wam znudzą tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, wypróbujcie paluszki. 2 piesi z kurczaka 1 jajko ok 1 szklanki mielonych płatków kukurydzianych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia Piersi pokroić w długie słupki - paluszki. Posypać przyprawami i odstawić na  ok. pół godziny. Następnie paluszki maczać w roztrzepanym jaju z odrobiną wody i panierować w płatkach kukurydzianych

Jadło i czytadło
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 133

pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego  mięsa  wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego  lub pieczonego    1 kotlet z panierką 2 cebule   marchewka i pietruszka z zupy   1 jajko   1 łyżeczka oregano   sól, pieprz

Symfonia smakowa
Oszukane gołąbki z jarmużem 191

wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym

Kulinarny Pamiętnik