kasze , naleśniki czy też kotlety z warzyw.Zdecydowanie bardziej lubię właśnie zasmakować się w kuchni wegetariańskiej.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ( na prawdę przepyszne! ) kotleciki z kalafiora.Dodatek aromatycznych przypraw sprawia , że są niesamowicie smaczne … i zarówno starszy jak i młodszy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:* mały kalafior – 1 szt* duże jajko – 1 szt* cebula
Ostra na Słodkomiski wbic jajko rozrobic je, dosypac maka razem wymieszac i dodac troche mleka znow wymieszac az bedzie gladka konsystecja ( czyli robimy ciasto nalesnikowe tylko ze geste) Do ciasta dodajemy pieprz i papryke i razem mieszamy Kawalki miesa zanurzamy w ciescie nalesnikowym i odstawiamy Na rozgrzanym ogniu smarzymy mieso ( tak jak kazde kotlety w panierze
Klaudynkowa kuchniaosobnych talerzach rozbijam jajka , a w drugim bułkę tartą z pietruszką , lecz najpierw bułkę tartą wkładam do malaksera wraz z pietruszką i zmielę tak aby bułka połączyła się z pietruszką . Jak już mamy przygotowaną panierkę , zaczynamy panierować nasze mięso i wkładamy na rozgrzaną patelnie , smażymy po obu stronach na złoty kolor . Po usmażeniu kotlety mamy gotowe do podania
Mój Smakkuchni różnorodnych nowinek, zrobiłam kotlety z płatków owsianych. Ich smak zaskoczył mnie zupełnie. Zaskoczył też Daria, który zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Z przyjemnością polecam je także Wam. Są świetne z sałatką, jako zastępnik mięsa. Doskonale także sprawdzają się z różnymi sosami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 20 dag płatków owsianych • 2 szklanki wody • 1 cebula • 1 jajko • sól, pieprz • bułka tarta • olej
W mojej kuchniwątróbki drobiowej w formie kotletów panierowanych. Wiem, wiem.... Niektórzy ją uwielbiają, a inni nie znoszą tego smaku. Hm... sama nie wiem do których osób ja należę. Jednak w tym wydaniu bardzo mi smakowała. Pycha! Do tego ziemniaki lub frytki i oczywiście surówka. Polecam również wątróbkę indyczą z ananasem . Składniki 500 g wątróbki drobiowej 1 jajko sól pieprz bułka tarta
O kuchni z uczuciempieczarkami i natką, jajka i całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i wszystko razem łączymy, na końcu wsypujemy bułkę tartą i jeszcze raz całość mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu kotlety odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru
Smakowite DaniaKotlety selerowe Składniki: 1 duży seler bulwiasty 2 jaja 1 małe opakowanie niesolonych orzeszków ziemnych sól, pieprz olej do smażenia Obierz seler, pokrój w cienkie plastry i ugotuj na parze lub w wodzie. Rozmieszaj jaja z solą i pieprzem. Zmiel orzeszki w blenderze na bardzo drobno. Panieruj plastry selera w jajku i orzechach do wyczerpania składników i smaż
Qlinarnie i Qlinarnieugnieść. Na tym ułożyć jajka na twardo - wzdłuż przez środek. Na górę wyłożyć resztę mięsa i znów dobrze ugnieść. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. (jeśli teraz posmarujemy śmietaną powinniśmy jeszcze ok pół godziny ją piec). Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry. Nadaje się do obiadu jako "kotlet" jak i na kanapki
W kuchni bez szafekmałej miseczce rozbijamy 2 jajka, dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i mieszamy.Przelewamy masę do kaszy, i doprawiamy: solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, odrobiną tymianku i koperkiem lub natką. Mieszamy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręczniczek, żeby pozbyć się z kotletów tłuszczu, na którym smażyliśmy
Walijskie Pichceniebyło warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz(...)wołowe (w moim przypadku udziec) grzyby suszone pół cebuli ziele angielskie pieprz liście laurowe opcjonalnie kostka knorr mięso wołowe trochę oleju Mięso umyłam i pokroiłam w poprzek włokiem na kotlety ok 1 cm grubości. Następnie je zbiłam (jak to mam powiedziała "ale nie na tatar!" było to niemożliwe ponieważ nie miałam młotka i ubijałam mięso wałkiem). Później obtoczyłam w mącę
Brzuszki Łakomczuszkibardzo przypadła mi do gustu. Nie jest zbytnio skomplikowana, możemy ją zrobić nawet w ramach szybkiego śniadania. Przy okazji parę słów o jajkach i straszącym nas po nocach cholesterolu. Jajka – są źródłem wielu korzystnych dla naszego organizmu substancji: Pełnowartościowe białko o najwyższej wartości odżywczej spośród wszystkich produktów spożywczych, bliskie idealnemu dla naszego organizmu Lecytyna poprawia pamięć, zwiększa zdolność koncentracji Witaminy(...)dawno już obalono badaniami naukowymi. U zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą (dotyczy
Powiedz dietom nieewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie). Do mięsa dodałem również szczyptę kminu rzymskiego, szczyptę tymianku, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 jajko oraz kilka ziaren czarnego pieprzu. Całość dokładnie zmieliłem za pomocą blendera na gładką masę. Mięso pozostawiłem na chwilę, aby smaki się wymieszały i zająłem się przygotowaniem sosu "tysiąca wysp(...)soli i cukru, a następnie odstawiłem do lodówki. Rozgrzałem grill do maksymalnej temperatury (użyłem grilla elektrycznego, ale burgery można przyrządzić równie dobrze na patelni grillowe). Z masy mięsnej uformowałem kotlety i wielkości pasującej mniej więcej do kupionych bułek. Uważałem, by kotlety nie były zbyt grube - powinny mieć około 1,5 centymetra grubości. Następnie ułożyłem kotlety na rozgrzanym grillu. Kotlety pozostawiłem
Wyprawy kulinarnePyszne, mięciutkie i kruche kopczyki. Łatwe do zrobienia, a efekt doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 6 porcji: • 6 plastrów
To co kochamszalotka 3 jajka 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki płatków owsianych 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki koncentratu Sól i pieprz Pietruszka suszona 1/3 łyżeczki chilli PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone i pozostałe składniki mieszam dokładnie. Cebulkę obieram a następnie kroję w kostkę. Kaszę kuskus przygotowuję jak na opakowaniu. Następnie dodaję do mięsa. Mieszam dokładnie. Formuje kotlety. Na papier do pieczenia kładę
Gotowanie PatkiProsty przepis, kilka zwyczajnych składników, a smak ryżowych kotlecików zaskakująco dobry. Polecam jako atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. składniki: 100 g suchego ryżu 100 g żółtego
babka w formie