kotlet siekany - 989 przepisów (strona:41/66)

FIT GNIAZDKA Z MIĘSA MIELONEGO ZE SZPINAKIEM 222

łyżki ketchupu  Przygotowanie: 1. Do miski przekładam mięso mielone, drobno posiekany koper i szczypiorek,płatki owsiane,ketchup oraz przyprawy.  2. Następnie szpinak myję i drobno siekam (ja siekam w paski).  3. Cebulę kroję w kostkę.  4. Na patelni rozgrzewam olej przekladam szpinak i cebulę. Solę i pieprzę do smaku. Smażę ok 3 minuty. Przekładam do mięsa(...)porcję mięsa. Formuje kulkę. Za pomocą szklanki (dna) robię wgniecenie w kulce (tak by po bokach było więcej mięsa.  6. Do srodka daję plaster mozzarelli  7. Piekę kotlety przez 25 min w 180 stopniach. 8. Podaję z ulubionymi składnikami. Smacznego

Gotowanie Patki
Tradycyjna Zasmażana Kapusta Kiszona z Boczkiem 41365

Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem to idealny dodatek do niemal każdego mięsa jednak w połączeniu z tradycyjnym kotletem schabowym tworzy jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich dań.  Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 ziela(...)angielskie kilka ziaren pieprzu 2 łyżeczki kminku ok. 6 łyżek masła Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Sposób przygotowania: Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy. Zalewamy wrzątkiem do pokrycia kapusty. Dodajemy pół łyżeczki soli, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kminek. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 50 minut - do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na ok. 3 łyżkach

Słodka Strona
Kotleciki z makaronu ze szczypiorkiem 300

kotleciki są dobrym wyjściem z sytuacji , dla tych którzy nie lubią wyrzucać jedzenia . Chrupiąca panierka , przekona nawet Tadka niejadka do , zjedzenia pysznej kulki . Wegetarianie , też nie powinni marudzić , bo kotlety nie zawierają mięsa . Dobre jako przystawka , dodatek do obiadu lub po prostu samodzielne danie Składniki : około 2 szklanek ugotowanego makaronu z dnia poprzedniego 1 jajko kawałek sera białego – około(...)może być zwykły twaróg ) 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru pęczek szczypiorku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Cebulkę obieramy , siekamy i rumienimy na odrobinie tłuszczu , aż zrobi się miękka i złota . Odstawiamy do wystudzenia . Makaron przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach ( zrobią się dość kleiste dżdżownice -tak ma być

Ogrodnik w podróży
Pieczone kotlety mielone z pieczarkami, serem i szpinakiem 392

Kolejna odsłona ulubionych przeze mnie pieczonych kotletów mielonych. Tym razem z domieszką bardzo pasujących do siebie smaków, czyli sera, pieczarek i świeżego szpinaku. Całość jest dobrze i wyczuwalnie doprawiona, świetnie pasuje właściwie do wszystkich dodatków. U mnie z ziemniakami i buraczkami, pychota. :-) 500g mięsa mielonego 200g pieczarek 150g żółtego sera 2 garści świeżego szpinaku 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka(...)papryka ostra 1. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Szpinak drobno siekamy.  2. Mięso mielone, ser, pieczarki, szpinak, jajko i przyprawy umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę. 3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut

Szefowa kuchni
” Kościerskie ” sakiewki drobiowe z lubczykiem i pieczarkami 190

piersi kurczaka , średniej wielkości 3 plastry sera – drobno pokrojone opakowanie pieczarek – około 0,5 kg ( można mniej ) 2 cebulki średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka siekanych liści lubczyku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 2 jajka olej do smażenia Filety z kurczaka , płukamy , oczyszczamy tradycyjnie z farfocli Nacinamy od grubszej strony nożem , tworząc(...)następnie w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce . Dociskamy panierkę i formujemy ładny kształt , odstawiamy na 30 minut do lodówki . Ma to na celu zapobiegnięcie rozpadaniu się kotletów . Po upływie tego czasu , wyciągamy nasze sztywniaki z lodówki i smażymy na złoty kolor z obu stron , na średnim ogniu , aż do uzyskania złocistej panierki . Można serwować same

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 208

odstawić na 20 minut. Po czym zalewamy woda tak, aby o centymetr przekroczyć poziom ryżu. Gotujemy ryż około 10 minut, aż woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia). Siekamy kapustę i chwilę obgotowujemy ją w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy. Ryż przekładamy do miski, dodajemy startą marchewkę. Mieszamy. Następnie dodajemy mięso mielone, kapustę, wbijamy jajka, dodajemy przykrawy i wsypujemy stopniowo(...)łatwością móc lepić w dłoniach gołąbki. Masa ma być plastyczna, nie może być za sucha, dlatego bułkę dodajemy stopniowo. Formujemy nasze gołąbki – u mnie coś na ksztatł większych kotletów. Obsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do naszego sosu. Jak przygotować sos? Zogotowujemy bulion. Po czym dodajemy do niego przecier pomidorowy, suszoną cebulkę

Słodkie okruszki
KOTLETY Z MIĘSA WOŁOWEGO Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ZIOŁAMI 217

Pyszna alterntywa dla zwykłych kotletów mielonych. Kotlety  podaję same jako przekąskę albo z zimniakami jako dodatek do obiadu.Nie jadłeś kotletów z płatkami owsianymi? To zapraszam na przetestowanie przepisu. Smacznego :)) SKŁADNIKI: 350 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki płatków owsianych 2 jajka 1 marchewka natka pietruszki szczypiorek 1 cebula 1 ząbek czosnku suszona kolendra pieprz sól czosnek i chilli suszony(...)łyżeczki 2 łyżki ketchupu 2 łyżki ostrej musztardy ja dałam typowo Angielską bułka tarta do obtaczania olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Pietruszkę, szczypiorek i cebulę dokładnie siekam. Marchewkę trę na grubych oczkach. W rondelku rozgrzewam łyżkę oleju. Następnie wrzucam poszatkowane zioła i cebulę oraz marchewkę, dodaję łyżkę suszonej Kolendy. Smażę ok 2 min na rumiano. Mięso mielone przekładam

Gotowanie Patki
Pachnace kotlety z dyni 210

tego dania wydawał się mile zaskoczony. Tylko niestety zapach smażonego pozostał w mieszkaniu na długo. Pomysł pochodzi z bloga Wegan Nerd , zmodyfikowałam go lekko na sposób nie wegański. Pachnace kotlety z dyni ok 700 g dyni (najlepiej mięsistej typu hokkaido lub piżmowa) 1-2 garści bułki tartej 1 cebula 2-3 pomidory suszone z oleju 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki(...)łyżka startego parmezanu sól do smaku olej do smażenia Dynię przekrawamy na pół i pieczemy do miękkość w 180-200 st. C. Odstawiamy aż wystygnie. Cebulę obieramy i drobno siekamy a następnie podsmażamy na patelni na rumiano. Dynię miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy cebulkę oraz drobno posiekane pomidorki suszone i posiekany ząbek czosnku. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
kotlety jajeczno-ziemniaczane z kurkumą... 201

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, bułka tarta 3 łyżki, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, koperek siekany 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kurkuma Royal Brand 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem na pure i zostawić w lodówce na następny dzień ugotowane jajka na twardo zetrzeć na drobniejszej(...)wprost do ziemniaków wsypać kucharka, pieprz mielony, tartą bułkę, posiekany koperek, jajko i wszystko wyrobić wsypać kurkumę i wymieszać masę ziemniaczaną olej rzepakowy rozgrzać mocno na patelni, formować owalne kotlety i kłaść porcjami na patelnię smażyć na rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy - kotlety są smaczne również z sosami, keczupem i na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka węgierska z kiszonej kapusty 149

Surówka węgierska z kiszonej kapusty Pikantna, delikatnie słodka za sprawą jabłka oraz lekko kwaśna od kapusty. Taka surówka to pyszny dodatek do ryby, do kotletów czy klopsów, a także do burgerów. Smaki świetnie się ze sobą komponują, jeżeli jednak chcemy uzyskać mniej pikantny efekt możemy zmniejszyć ilość papryczki chilli lub zastąpić ją całkowicie czerwoną papryką.     Składniki(...)pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz mielony       *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę i papryczkę chilli drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy oliwę, mieszamy i przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem *** *** Ponownie mieszamy i odkładamy na około 30 minut aby smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM

Blog z Apetytem
Rolady mięsne z mielonego 179

Polecam łatwy sposób na upieczenie mięsa na obiad lub do kolacji. Potrzebujemy: mięso mielone, sól, pieprz, majeranek, paprykę, czosnek i pietruszkę. Zestaw dodatków do mięsa można

chleba naszego
Pulpeciki w sosie koperkowym 176

Dla 4 osób, będziemy potrzebować: 0,5 kg  mięsa wieprzowego - mielonego 1 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1

Kolejny blog o gotowaniu
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE CURRY Z MARCHEWKĄ 166

łyżki bułki tartej olej do smażenia 1 łyżka bułki tartej wymieszana z 1 łyżką tartego parmezanu  czarnuszka do posypania WYKONANIE Puree ziemniaczane przekładamy do większej miski. Cebulę drobno siekamy, czosnek i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej/oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę oraz starty czosnek i marchewkę.  Smażymy 7 minut, na średnim(...)jajko, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Jeśli możemy, odstawiamy na 15 minut do lodówki. Nabieramy pełną łyżkę masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety. Obtaczamy w panierce z bułki tartej wymieszanej z parmezanem i smażymy na dużym ogniu, na niewielkiej ilości oleju, po około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Odkładamy

cool and minty
Sos pomidorowy z duszoną cukinią 171

pomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)śmietany 1 płaska łyżka mąki 1/2 kostki rosołowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka siekanego koperku sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Paprykę również kroimy w drobną kostkę. W garnku

Trzeci talerz
Piątek: Krokiety rybne po hindusku 140

dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego 2 ziarenka kardamonu(...)przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Piątek: Krokiety rybne po hindusku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania) 306

młoda kapusta 1/2 dużej cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia Przygotowanie: Cebulę siekam i podsmażam na oleju. Z młodej kapusty odrywam większe liście. Kapustę drobno szatkuję lub trę na tarce na dużych oczkach (tak robię najczęściej, gołąbki są delikatniejsze, nam tak najbardziej smakują(...)jajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie). Z masy formuję kotlety (wolę mniejsze, wtedy mam pewność, że gołąbki się nie rozpadną). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię to po to, aby nie rozpadły się gdy będę je gotować w sosie). Podsmażone przekładam

Słodkie okruszki
Kiseło – kuchnia podkarpacka 183

typowych klopsików odróżnia je duża ilość mięty i czosnek dodane do mięsa. Małe kulki nie są też panierowane mąką, czy bułką tartą, jak w przypadku typowych klopsów, czy kotletów. Kiseło to proste danie, które może być ciekawą alternatywa dla typowych potraw z mięsa mielonego. Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne podróżne z Jasiem Wędrowniczkiem”. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jako(...)ząbki czosnku tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku do polania 1 l kwaśnego mleka Bułkę moczymy w wodzie, a następnie odciskamy i rozdrabniamy. Miętę i czosnek drobno siekamy. Roztrzepujemy jajko. Mięso mieszamy z bułką, miętą, czosnkiem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kulki o średnicy około 3 cm i smażymy na tłuszczu. Według oryginalnego przepisu

Trzeci talerz
Kotlety z indyka z fetą i pesto 178

mięsa feta, pesto oraz świeże zioła. Do kotletów nie dodajemy bułki tartej (jedynie w formie panierki), więc są bardzo delikatne i soczyste. Z tego samego powodu (brak bułki tartej) kotlety powinny być niewielkie. Łatwo wtedy je panierować i obracać na patelni. Składniki na 15 niewielkich kotlecików: 500 g mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego pesto(...)niewielkie jajka (lub 1 duże) kilka posiekanych listków bazylii 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulę obieramy, drobno siekamy, lekko solimy i dusimy na maśle do miękkości. Przestudzamy. Bułkę namoczoną w mleku odciskamy. Dodajemy do niej fetę i pesto. Wszystko rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Dodajemy jajka, cebulę oraz bazylię

Trzeci talerz