Kotlety mielone jak juz kiedyś wspominałam nie muszą być zawsze zwyczajnym kotletami i tak na prawdę nie mają prawa się znudzić. Wokół tyle inspiracji, na prawdę warto jest dorzucić coś od siebie i może się okazać, że pomysł jest trafiony w samo sedno! Ja dzisiaj użyłam hiszpańskiej przyprawy od Eko Maja, znajdziecie ją TUTAJ . W Eko Maja mieszanki przypraw wychodzą
MamaOskarkabarach mlecznych, z których najbardziej pamiętam pierogi leniwe. Kupowałam sosy w proszku, gotowałam makaron i obiad na dwa dni był gotowy. Szaleństwem było kupienie kalafiora i zrobienie z niego kotletów :) Dzisiaj młodzież studiująca ma zupełnie inną świadomość i podejście do żywienia. I chwała im za to. A mnie pozostaje się cieszyć, że i na mnie przyszła pora i przetworzonej żywności(...)sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw. Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast octu jabłkowego. A jeśli zamiast jogurtu dodacie musztardę, powstanie taka
bistro mamaSznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i nie wymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas spędzać w ogrodzie i na wolnym powietrzu niż w kuchni ma to niebagatelne znaczenie. Daje ponadto ogromne pole do popisu naszym umiejętnościom kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków(...)obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych smaż kotlety na rozgrzanym maśle po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś też przepis z darami prosto z ogrodu, ale tym razem na warsztat wzięłam botwinkę! I żeby było oryginalnie nie będzie tym razem chłodnik, a kotlety z botwinką. Ba do tego jaglane kotlety :) Samo zdrowie na talerzu, a przy okazji wbrew pozorom są bardzo syte jak te mięsne! Mnie oczarowały swym kolorem a was? Składniki : 2 torebki kaszy jaglanej
W kuchennej krainieKotlety z soczewicy Super alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny, pożywny posiłek bezmięsny, bogaty w białko oraz wiele składników odżywczych. Smakują wybornie, polecam przyrządzić pikantnie, ja nieco ostrość redukuje, ze względu na moją córkę. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej mały pęczek natki pietruszki sól pól łyżeczki zmielonej kolendry pół
na moim stole...PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, mielimy w maszynce do mięsa wraz z połową białej cebuli. Dodajemy jajko, sól, pieprz, tymianek i paprykę mieloną - mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotlety, smażmy po kilka minut z dwóch stron na posmarowanej oliwą patelni teflonowej. Pomidory kroimy w plastry. Cebulę w talarki, szczypiorek siekamy. Na talerzyku układamy sałatę masłową, na niej układamy gorącego(...)kotleta, przykrywamy plastrem sera oraz układamy plastry pomidora i cebulę, przykrywamy listkiem sałaty. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimorskich zagrożone są wyginięciem i wszyscy apelują żeby ich nie kupować. Pozostał mi więc rodzimy Pan Karp. Żeby nie bawić się w wydłubywanie tych najmniejszych haczykowatych ości, zrobiłam kotlety. Na ryby słodkowodne to dobry patent. Kotlety podałam z warzywami gotowanymi na parze. Odkąd stałam się posiadaczką wspaniałego garnka właśnie do gotowania na parze, często je robię. Jest to o tyle
Wiem co jemczekać, ale wreszcie można jeść na świeżym powietrzu. Stąd też dzisiejsza propozycja - najbardziej oczywiste kulinarne rozwiązanie na piękny dzień - grill. A na grilla proponuję bardzo prosto, ale smacznie doprawione kotlety z cąbra jagnięcego i smaczną sałatkę z pomidorów koktajlowych, podane z frytkami, które można zastąpić pieczywem. Do przygotowania dania użyłem: 4 kotletów z cąbra jagnięcego (4 sztuki), 2 cytryn
Wyprawy kulinarnecebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, usunąć błony. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli, listki laurowe, wlać bulion
królestwo garówNajlepsze kotlety mielone robi moja Mama. Powie to każdy mężczyzna w naszej rodzinie. Smakują i pachną jak te serwowane w przedszkolu (może nie każdy ma tak dobre wspomnienia jeśli chodzi o kuchnię przedszkolną). Jednak my wszyscy chodziliśmy do jednego przedszkola, gdzie mielone były przepyszne (gorzej już z kleistymi ziemniakami, ale nie o tym mowa). Kiedy pierwszy raz zrobiłam(...)teściowa. Od tej pory rzadko robię "mieleniaki" - wolę zamówić te wymarzone u Mamy. A jeśli już robię to za każdym razem inaczej i lojalnie uprzedzam, że będą to kotlety mojej produkcji. Wczoraj tak właśnie było i nikt nie był rozczarowany :) Składniki (na ok 10 niewielkich kotlecików): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec) 1 jajko 1/2 małej cebuli
Kuchnia po mojemuprzepis: Składniki (dla dwójki padniętych młodych ludzi): 1 torebka białego ryżu (my zużyliśmy pozostałości z poprzedniego obiadu dzięki czemu było szybciej) garść mrożonych warzyw typu mieszanka chińska 4 zamarynowane kotlety schabowe (przepis we wpisie z dnia 6 czerwca 2013 ) 1 łyżka masła czosnkowego 1/2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego Tao-Tao Przygotowanie: Warzywa przysmażamy przez chwilę na maśle czosnkowym. Masełko - też(...)ryż i skrapiamy sosem sojowym. ... ryzio ... na patelni ląduje ... i chlup go sosikiem sojowym Smażymy wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu). Też niezbyt długo, żeby nie wysuszać mięsa. ... mięsko się smaży Podajemy z sałatką jaką lubimy. Najbardziej pasowałaby z białej kapustki, ale z braku laku ogóreczki też bomba
Kuchnia po mojemuleśnej 1/2 butelki sosu egzotycznego Heinz olej do smażenia (mała ilość) sól, pieprz po ok. 50 ml zalewy z brzoskwiń i ananasa Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka podzielić na kotlety. Mięso zbić delikatnie. Posolone i oprószone pieprzem kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Na każdym kotlecie kładziemy plaster ananasa. W "dziurkę" nakładamy po łyżeczce wytrawnej konfitury. Przykrywamy połówkami brzoskwini. Podlewamy sosem
Kuchnia po mojemuSkładniki: 1 pierś z kurczaka 4-5 suszonych pomidorów 1 kilka mozzarelli sól, pieprz zioła prowansalskie 1 duże jajo bułka tarta do odtoczenia Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, oprószamy ziołami prowansalskimi. Rozkładamy na kotletach i zawijamy ścisło w roladki. Obtaczamy w jajku i bułce - jeśli chcemy chrupiącą skórkę - to dwukrotnie. Smażymy
Kuchnia po mojemupyszne, że jeśli zjemy taką rybę raz na jakiś czas, to nic nam się nie stanie. Bo niby czemu mamy sobie odmawiać czegoś, skoro jest smaczne? :) Składniki na kotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany(...)ognia, dodajemy połowę śmietany, mieszamy i wstawiamy z powrotem na gaz dodając powoli pozostałą ilość śmietany Doprawiamy do smaku Na talerzu ustawiamy kopczyk z pieczarek, na to kładziemy kotlet z ryby i polewamy sosem maślanym Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić. 3. Z gotowego farszu uformować kotlety, lekko obsmażyć. 4. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody koncentrat. Doprawić. Zaciągnąć mąką(...)garnka wlać część sosu. Ułożyć kotlety. Zalać kolejną porcją sosu. Gotować na małym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki
A Ty Smakuj Mnie