średnicy 26 cm lub małą blachę )CIASTO:* 200 g zimnego masła* 3 szklanki mąki pszennej* 1 jajko* 1/2 szklanki cukruZimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce.NADZIENIE:* 1 kg śliwek
kolorowotorcikowocukru250 g ciemnej czekolady (60%)70 g masładodatkowo:złoty barwnik spożywczy w proszkuMąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, wetrzeć je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Chilli pokroić, nasiona kardamonu zmiażdżyć nożem. Umieścić w garnku razem(...)ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć w formie ciasto, dociskając kanty. Spód gęsto ponakłuwać widelcem.Piec w 190 st. C. przez 20 minut.Ostudzić.W tym czasie posiekać czekoladę, masło pokroić w kostkę. Umieścić razem z misce.Kremówkę zagotować raz jeszcze, wlać do czekolady przez sitko. Wymieszać, aż czekolada całkowicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrama nawet najbardziej podłego kakao, jednak intensywnie słodki i zdecydowany smak jest właśnie największą jej zaletą. W połączeniu z słonymi dodatkami komponuje się idealnie! Ciasto tabliczka białej czekolady pół szklanki śmietanki 18% pół kostki masła 2 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki aromat migdałowy Na górę pół szklanki cukru pół szklanki wody opakowanie śmietanki 30% 1/4 kostki(...)cukier, połamaną czekoladę i śmietankę wrzucamy do garnka i na bardzo małym ogniu podgrzewamy, żeby składniki połączyły się ze sobą. Cały czas mieszamy, bo spalona czekolada średnio smakuje w ciastach. Można też zminimalizować ryzyko katastrofy i rozpuścić tabliczkę w kąpieli wodnej. Kiedy słodka masa odrobinę przestygnie, dodajemy po trochu mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając. Wbijamy jajka
sama złodyczSkładniki / Ingredients:500 g mąki pszennej do ciast / 500 g wheat flour to pie1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar3 żółtka / 3 egg yolks1 łyżka śmietany 12% / 1 tablespoon of cream 12%1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tablespoon(...)wanilia do jabłek / cinnamon and vanilla to applescukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta
Projekty ze smakiemsmaczne :) Składniki:(na ok. 50 sztuk) Ciasto:- 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki)- 1/4 szklanki gorącej wody - 1 całe jajko + 1 żółtko (bez białka!!!) - sól do smaku Farsz:- 2 woreczki kaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy : trochę świeżego koperku(...)ostra i słodka, kolendraSposób przygotowania:1. Ciasto:Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską. 2. Farsz: Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie przez ok. 20 minut. Następnie oblewamy zimną wodą, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy twaróg i mieszamy. Cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy na oleju przez
Gotuj Z Muzykąbiszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 450 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada Jamar Krem ajerkoniakowy : 600 ml mleka(...)jednym żółtku i dalej ubijać. Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, mąkę ziemniaczaną i olej. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wykonanie ciasta kruchego: Do miski przesiać mąkę, dodać , cukier, cukier waniliowy,jajka, śmietanę i proszek do pieczenia, zarobić ciasto. Przełożyć na stolnicę
Sama słodycz i szczypta chilisię o niego dopytuje, jak również jego pięknej małżonce Ani. Oboje mieli okazje skosztować tej przystawki lub dodatku do dania głównego.Do podstawowegociasta potrzebujemy ziemniaki.Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Gdy ziemniaki są już rozpadające się,odcedzamy i czekamy 2-3 min. aż chwilę ochłoną, czyli przeschną.Teraz, jeszcze gorące mielimy w maszynce do mielenia(...)teraz dodajemy mąkę i krótko wyrabiamy, aż do połączenia się w jednolitą masę.Jeżeli nie mamy zamiaru zjeść gniocchi zaraz po ugotowaniu szykujemy miskę z lodowatą wodą.Z ciasta formujemy wałeczki i odcinamy nasze kopytka nożem lub plastikową kartą.Ciasto podsypujemy stale mąką.Uformowane gniocchi wrzucamy partiami do gotującej się wody.Gdy kopytka wypłyną, po ok. 2 minutach odcedzamy
Pasje Jolkikruchym cieście. Wyszło bosko. Tak więc dylemat rozstrzygnięty, wszyscy zadowoleni, wszyscy szczęśliwi i najedzeni (tylko piekarnik biedny... że on z nami wytrzymuje). CIASTO:/Kruche, bezglutenowe, razowe, korzenne...- 2 szklanki mąki bezglutenowej, razowej - Dunkel- kostka masła- 3 żółtka- 10 dkg cukru trzcinowego- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- 2 łyżki kwaśnej śmietany- 1/3 opakowania przyprawy piernikowejZ wymienionych składników zagniatamy(...)ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy w zamrażalniku.Gdy spód szarlotki się piecze, przygotowujemy jabłka i pigwę.NADZIENIE:/Mus jabłkowo-pigwowy...- 2 kg jabłek - najlepiej reneta lub koksa- 3 duże pigwy- 2 łyżki cukru trzcinowego- 2-4 łyżki cynamonu /my lubimy mocno cynamonowy
Wypisz Wymalujżółtka - 60 g cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki mąki pszennej - szczypta soli - 300 g brzoskwiń - niewielka ilość cukru pudru Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu
upichconaczęściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa.Spód zrobiłam jak zwykle:1 szklanka mąki1/2 kostki zimnego masła (125g)1 jajkosólSiekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam.Do zamrażarki ciasta nie wkładam, ale jak ktoś
Z butelką mleczka w tleCiasto: 1 kubek mleka 3/4 szkl wody 0,5 kostki masła łyżka cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500ml 1.5 szklanki mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże żółtka Do dekoracji: lukier lub czekolada wg uznania przygotowanie: Mleko i wodę gotujemy, dodajemy masło i cukier, mieszamy(...)Stale podgrzewając, stopniowo dosypujemy mąkę. Zdejmujemy ciasto z gazu, czekamy aż trochę ostygnie i kolejno wbijamy po dwa jajka. Całość mieszamy na gładkie ciasto, następnie przekładamy do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskamy nieduże języczki. Pieczemy w temp.: 200'C przez 10/15 min. oraz: 180'C przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy pozostałe mleko z cukrem. Żółtka
Luźna Kuchniakostce, 3 -krotnie mielony -1,5 kg mąka -6 łyżek mąka ziemniaczana -3 łyżki jaja -12 szt cukier -2 szkl masło roślinne w kostce -1 i 1/2 kost. cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Z podanych składników przygotować kruche ciasto,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę. MASA SEROWA Żółtka + masło utrzeć, dodać ser, obie mąki, a na końcu
Kuchnia Danusiprzez cały rok. Wczoraj z mamą i siostrą pojechałam do lasu i nazbierałyśmy całą miseczkę, także od razu trzeba było je wykorzystać ;)Składniki na ciasto:300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2 łyżeczki solipół kostki drożdży100 g cukru2 jajka560 g mąkiNadzienie :kostka chudego sera1 żółtko1 łyżka masła1 łyżka mąki ziemniaczanej5 łyżek cukrucukier waniliowyLukier:1/2 szkl cukru pudru1-2 łyżki(...)roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę
charlotte gotujerulon ciasto francuskie krem karpatkowy: 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki mąka tortowa, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, 1/4 łyżeczki aromat cytrynowy, 14 sztuk truskawkiz ciasta francuskiego z biedrony wycinać kubkiem placuszki z rulonu wyszło mi 14 babeczek każdy włożyć do foremki silikonowej 4x7 cm nie smarować foremek żadnym tłuszczem
W Mojej Kuchni LubięLubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać sok z cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki
dom-agi.pl