spód mieszamy rozsmarowujemy ciasto na silikonowej formie lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia podpiekamy około 5 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu na wierzch ciasta wykładamy szparagi, pokrojoną w kostkę szynkę oraz plasterki cebuli mieszamy jajka, sól, pieprz, zioła, pokrojoną w kostkę mozzarellę, jogurt, mleko i wylewamy na wierzch tarty pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJedna część ciasta rozwałkowujemy zostawiając grubsze brzegi. Rozwałkowując podsypujemy lekko mąką tak aby się ciasto nie przykleiło do wałka lub latu (stolnicy). Na gotowe rozwałkowane ciasto nakładamy cebule pokrojoną w kostki, suszona kiełbasę (lub salami), pieczarki i oliwki. Na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach żółty ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 C na ok. 10 min (jeżeli
IMPRESJA SMAKUpiekarnikanagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy do dalszej zabawy. W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem.Składniki kremu:-kostka masła lub margaryny-opakowanie 400 g kremu czekoladowego-odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki-5-10 dkg orzechów włoskichDo nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu
Maminek kulinarnyroztopione z cukrem. Krótko miksujemy (jeśli będą grudki,to nie trzeba się przejmować, bo jest to nawet wskazane).Papilotki napełniamy do 1/3 wysokość, kładziemy budyń i kostkę czekolady. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby czekolada była zakryta.Piec 30 min w 180 st. C.* Przepis znaleziony w internecieSmacznego
charlotte gotujenagle i od poczatku widze oczyma wyobrazni koncowy efekt. Czasem jednak inspiracji poszukuje znacznie dluzej. Tak bylo wlasnie tym razem, a ostatecznym natchnieniem staly sie bozonarodzeniowe kostki domino.Zamienilam wiec tradycyjne kruche ciasto na pyszny makaronikowy spod, ktory ma byc odpowienikiem piernikowej podstawy domino. Galaretke zas zastapilam lekko kwaskowa konfitura z wisni, na ktora nalozylam cieniutka warstwe marcepanu. Calosc pokrylam
Przysmaki Karolkimąki. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Dodajemy resztę mąki, cukru, szczyptę soli, śmietanę, jajka i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy do czasu aż wędlina się ładnie zarumieni. Dokładamy śliwki i grzyby. Podlewamy wodą. Solimy i pieprzymy
Pobite gary Barbaryszpinaku 3 ząbki czosnkuok. 40 g masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 200g mozzarelliok. 120 g serka brie odrobina mleka Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej(...)smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Studzimy. Na płat ciasta francuskiego wykładamy farsz, posypujemy startą mozzarellą i pokrojonym w kostkę serkiem brie. Zwijamy jak roladę i umieszczamy w lodówce na minimum 20 minut. Po tym czasie kroimy paszteciki o szerokości ok. 2-3 cm. Przekładamy
Słodka Stronawcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować
Smakowity Blog KulinarnyJust a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki na nadzienie: 2 szklanki jabłek pokrojonych w małą kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny(...)jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj rękami, aż mieszanina nabierze konsystencji mokrego piasku (lub zwyczajnie użyj miksera lub tak jak ja blendera z nakładką do ciast). Następnie
karmelowyświeżo zmielony pieprz do smaku tymianek 4 gałązki czosnek 2 ząbki parmezan do posypania ok 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA CIASTO Mąkę przesiewamy, dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli, gdy już połączymy mąkę z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie
Basia w kuchniDzisiaj zapraszamy Was na murzynka Dodatkowo chcielibyśmy się pochwalić, że nasz przepis można było znaleźć w sobotnim dodatku Gazety Krakowskiej Ciasto: - 1 jajko - 200 g cukru - ½ kostki masła - 160 g mąki pszennej - 90 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka dowolnego dżemu - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżki sody - 200 g mleka - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa Polewa(...)łyżki kakao - ½ kostki masła - płatki migdałowe W pierwszej kolejności roztapiamy masło w garnku. Do roztopionego masła dodajemy cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodaję dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodaję mąkę i dalej mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko oraz orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przekładamy do tortownicy
Kuchenne Wariacjepieprzem)300 g sera mozzarella garść listków bazylii 2 papryki pokrojone w kostkę świeżo zmielony pieprz SPOSÓB WYKONANIA:- mąkę, sól, drożdże mieszam ze sobą w misce następnie dodaję wodę oraz oliwę i wyrabiam na jednolitą masę aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (ok 10 minut), jeżeli widzimy,że nasze ciasto jest za suche dodajmy jeszcze(...)podwojenia swojej objętości- w miedzy czasie przygotowuję paprykę, myję, osuszam dzielę na 4 i każda obieram ze skórki obieraczką od warzyw. Kroję w większą kostkę.- mozzarelle osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w słupki- ciasto już wyrośnięte wyjmuję z miski i delikatnie ugniatam przez ok 2 minuty i odstawiam na kolejne 10 minut.- piekarnik rozgrzewam do 220 stopni- cisto rozwałkuję
Basia w kuchniŁzy teściowej". Sernik piekłam w blaszce prostokątnej wymiary: 30x25cm. Rosa wychodzi po ostygnięciu serniczka. Mój sernik jeszcze stygnie, dlatego rosa malutka- ale jest pyszniutki! SKŁADNIKI: CIASTO: 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny "kasia" 3 żółtka(białka zostawiamy na pianę) 3/4 szkl. cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy SER: 1kg. sera(użyłam z wiaderka Jana(...)szkl. oliwy 2 budynie śmietankowe 2 całe jajka+ 4 żółtka (białka na pianę) 3/4 szkl. cukru PIANA: 6 białek 1/2 szkl. cukru szczypta soli WYKONANIE: z podanych składników wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba podsypujemy mąką(ciasto nie może się kleić do rąk), ciastem wykleić blaszkę, ser: jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ser, następnie mleko
Kuchnia Beatymną bywa, trzy razy w sklepie zmieniałam zdanie, w jaki sposób przyrządzić krem. Skończyło się w końcu, że bazą była kremówka i nie żałuję. Składniki: Ciasto: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy: 200-250g wiórek(...)margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać
Fabryka pomysłówsprawą orzechów, za którymi przepadam, a których w tym roku uzbierałam spory karton. Przepis nieco zmodyfikowałam, ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne i kruche. Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 całe jako, 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek) 0,5 szkl. cukru aromat waniliowy (zastąpiłam go aromatem migdałowym) 1,5 łyżeczki cynamonu(...)proszku do pieczenia Dodatkowo cukier do posypania ciastek połówki orzechów włoskich białko do smarowania ciastek Sposób Z mąki, margaryny, jaj, cukru, przypraw, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, gotowe wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, a następnie wycinamy foremką nasze ciasteczka. Przed włożeniem do pieca ciastka smarujemy białkiem, posypujemy
Kuchenne aromaty