Tarta Jabłkowa Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło oraz wodę, szybko zagnieść ciasto. Odstawić na ok 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu
Słodka Kraina Wypiekówtakie maniaki muffinkowo – tartowe jesteśmy więc dzisiaj kolejny wypiek z tego „gatunku” czyli tarta z jabłkami i cynamonem Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1/2 kostki masła - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Nadzienie: - 1,5 kg jabłek - 5 łyżeczek cukru - 2 łyżeczki cynamonu Robienie tarty rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki
Kuchenne Wariacjeżeby jakiś Alvaro przygotował specjalnie dla mnie takie cudo. Do tego białe winko, goździk, no i może rajstopy i prezent jak znalazł :-) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła 1 całe jajko szczypta soli oraz : 300 g wędzonego łososia mały słoiczek kaparów sos holenderski przepis(...)małe części masło. Wszystko razem wyrobić, można dodać łyżkę wody. Zrobić kulkę i schować ją w foli do lodówki na 30 min. Po tym czasie wysmarować formę tłuszczem, ciasto rozwałkować pamiętając wcześniej o posypaniu mąką stolnicy i na wałku przenieść do formy. Wylepić dokładnie dno i brzegi. Proszę się nie przejmować jak się porwie na kawałki, można posklejać i wyłożyć
pieprzny smaczekSkładniki: 1/2 kostki drożdże świeże, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 1 łyżeczka skórka z cytryny, 1/4 kostki masło letnie, 3/4 szklanki mleko letnie, 4 szklanki mąka pszenna, 60 dag śliwki, - w opisie kruszonka, - w opisie lukier cytrynowy ZACZYN: drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżki letniego mleka i mąką i zostawić(...)wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem dodać przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny, letnie mleko i letni stopiony tłuszcz mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu silikonowa forma okrągła 24cm - niczym jej nie smarować do formy przełożyć wyrośnięte ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić jeszcze
W Mojej Kuchni Lubięjajka - sól, pieprz Forma na tartę 24 cm . W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)oraz jajka i mieszamy na gładką masę. Liście botwinki myjemy, suszymy i kroimy na drobne kawałki. Pokrojoną botwinkę wrzucamy do masy serowej. Upieczone buraczki kroimy w kostkę i dorzucamy do masy. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiekamy
Kuchenne WariacjeŚwięta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść.Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy. Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Potrzebne
Maminek kulinarnyowocami (jest do kupienia m.in. w tureckim sklepie ) Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastolnicy.Trwało to około 15 minut. Jeżeli ciasto jest za luźne dodaj mąki, jak za suche, wody.Powinno być miękkie i elastyczne.Kiedy uzyskała jednolitą i nie klejącą masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut.TERAZ DODATKI.Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki.Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż(...)pokroiła, następnie podsmażyła na gorącym oleju pieczarki, nie soliła. Pokroiła szynkę gotowaną ok. 30 dkg. Obrała i oczyściła jedną słodka paprykę i pokroiła w kostkę.Minęło już około 30 min. ciasto podrosło. Rozgrzewamy piekarnik na 200° termoobieg.Blachę do pizzy posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś
Pasje Jolkipołówce)- 30 kostek cukruDodatkowo:- 2 łyżki bułki tartej- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- ok. 12g masła- osolony wrzątek do gotowania- do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Ilość użytej mąki(...)osuszone śliwki nacinamy z jednej strony (jeżeli to są węgierki, bo duże przekrajamy na połówki – tak, jak u mnie) i wyjmujemy pestki. Wkładamy po kostce cukru i zamykamy śliwkę. Urywamy małe porcje ciasta, rozpłaszczamy na placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany mąką. Każdorazowo lepimy tyle knedli ile nam się zmieści
mojewypiekiinietylkociasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli(...)można użyć maku już zmielonego.Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić,a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do maku dodaję pozostałe składniki, mieszam. Ciasto: Mąkę przesiewam z solą, dodaję cukier, cukier waniliowy, suche drożdże. Tłuszcz rozpuszczam w rondelku i studzę. Mleko podgrzewam, aby było letnie, nie gorące. Do sypkich składników wlewam ciepłe mleko, delikatnie
W kuchni Karmel-itkipieczenia, 5 sztuk jajka krem 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawkiupiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę" wodę zagotować z tłuszczem i do wrzątku wsypać mąkę
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody(...)być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli Do pizzy można śmiało dać więcej ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Uniwersalne ciasto drożdżowe'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży
Proste-przepisy.pldrobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju.Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy farsz.Drobno kroimy pieczarki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i smażymy przez kilka minut. Grzyby studzimy
Maminek kulinarnyzwarte. Takie korzenne ciasto z dynią można również wykonać bez pieczenia jej w piekarniku, a dodając surową startą na tarce lub pokrojoną w drobną kostkę.Myślę, że wrócę jeszcze do przygody z ciastami dyniowymi w kuchni i jej efekty zamieszczę tutaj
Smakołyki Bereniki