koper - 1035 przepisów (strona:9/69)

Gotujemy wywar warzywny w szybkowarze 343

obierz i rozgnieć  5 łodyg świeżej zielonej pietruszki lub więcej 1 łodyga selera naciowego z listkami, pokrój na kawałki o długości 2 - 3 cm 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz, jak cebulę do rosołu 3 średniej wielkości marchewki, obierz i pokrój na grube plasterki 50 g selera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę 150 ml białego wytrawnego wina(...)pieprzu sól do smaku 2 litry wrzącej wody oliwa + masło do smażenia Przygotowanie rozgrzej tłuszcz w szybkowarze dodaj cebulę, por, czosnek i łodygi pietruszki, chwilkę podsmażaj dodaj seler naciowy, koper włoski i marchewkę, całość podsmażaj łącznie ok. 15 min (pilnuj, aby warzywa nie zbrązowiały) dolej białe wino i wodę dodaj pozostałe zioła i przyprawy zamknij szczelnie garnek i gotuj

Szybko Szybkowar
Zupa z selera naciowego i fenkuła 166

lekkim smakiem anyżku. Wiosna na talerzu. Można zrezygnować ze śmietany - zupa i bez niej jest pyszna. Przepis znalazłam tutajskładniki8 dużych łodyg selera - pokroić na 2 cm kawałki1 koper włoski (fenkuł)  pokrojony na mniejsze kawałki4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki białego pieprzu3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę6 szklanek(...)bulionu z kurczaka1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)2 łyżeczki świeżego soku z cytrynySól i pieprz do przyprawieniaLiście selera i  kopru,  do dekoracjiOliwa z oliwek do skropieniaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st C.W misce wymieszać fenkuł, seler i czosnek.  Dodać sól, pieprz i oliwę, wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 do 45 minut, mieszając

Stare Gary
Dorada pieczona w soli 188

wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku.  Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli grubości 1 cm, dużym , np 3 - kilogramowym - warstwa trzycentymetrowa. Trzeba uważać aby sól nie dostała się(...)plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać nieco wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą i umieścić we wgłębieniu. Położyć resztę soli

Stare Gary
Kiszona mieszanka warzyw 153

wodyprzygotowaniegar nr 1Warzywa umyć.Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, kalarepkę i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Kamionkę lub słój wyparzyć. Na dno każdego włożyć część kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć warzywa, na to ponownie czosnek, chrzan i koper. I tak do wyczerpania warzyw.gar nr 2kapustę kroimy na ćwiartki, następnie dzielimy na mniejsze kawałki ( nie szatkowałam, chciałam

Stare Gary
Domowe przetwory - tarte ogórki kiszone na zupę 633

roku kisiło się mnóstwo ogórków. Kto nie kocha ogórkowej :))SKŁADNIKI :(nie podaję ilości wszystko zależy od ilości ile mamy ogórków )ogórki gruntowe mogą być też przerośnięte czosnek koper (baldachimy)liść laurowy (po 1 liściu na słoik używam takich od dżemu lub majonezu )sól kamienna nie jodowana ( po dwie łyżki na 1 litr bardzo ciepłej wody )woda(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy z łupinek i przygotowujemy kwiaty kopru- do miski ścieramy na dużych oczach (na tarce jarzynowej ) nasze ogórki - do każdego wymytego wyparzonego i wysuszonego słoika wkładamy 1 mały ząbek czosnku, 1 baldachim kopru i 1 liść laurowy- nakładamy do słoika na 3/4 wysokości potarte ogórki- do bardzo ciepłej wody na każdy 1 litr dodaję

Basia w kuchni
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 290

Dzień dobry,Po pizzy z brukselką i szynką przychodzę do Was z kolejnym zaskakującym przepisem wykorzystującym pieczone warzywo. Już sam kalafior upieczony z chilli, nasionami kopru włoskiego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi był tak dobry, że mój Mąż miał ochotę spałaszować go w tej formie. Ale ja poszłam o krok dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią(...)pieczenie kalafiora)Składniki:400 g pełnoziarnistego penne1 mały kalafior (ok. 1 kg., waga z liśćmi i głąbem)300 g pomidorków koktajlowych1 łyżeczka płatków chilli1 łyżeczka nasion kopru włoskiego1 łyżka kaparów100 g migdałów w słupkach lub płatkachpęczek natki pietruszkiząbek czosnku2 łyżki octu balsamicznegooliwasól do smakuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Z kalafiora usuń zewnętrzne liście i głąba. Podziel na różyczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z krewetkami, fenkułem i gorgonzolą 183

Składniki: 120-150 gram makaronu, u mnie razowy, tagliatelle 12 krewetek, obranych 8-9 pomidorków daktylowych 70 gram sera gorgonzola 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 125 ml wina (1/2 szklanki) 1/2 cebuli sól grubo mielony pieprz świeża bazylia Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy(...)długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie odparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki daktylowe oraz krewetki. Całość dusimy 3-4 minuty i dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, makaron wykładamy na talerze i posypujemy pokruszoną gorgonzolą. Całość dekorujemy listkami bazylii, warto jeszcze posypać makaron grubo

Mango Papaja
Ogórki małosolne-polska klasyka 192

jest stosunke soli do ilości wody. przegotowana i ostudzona woda sól – dwie łyżki na 1,5 l wody główka czosnku na jeden większy słój kilka cm korzenia chrzanu pęczek kopru świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórkiOgórki trzeba umyć, usunąć szypułki(...)lekko odciąć końcówki- to jakiś sekret mamy. Na dno włożyć chrzan czosnek i koper.Ułożyć ogórki dość ciasno.Pomiędzy ogórkami wcisnąć jeszcze kopru, czosnku, liście i chrzan. Tak przygotowane ogórki odstaw w nienasłonecznione miejsce. Po dwóch – trzech dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po trzech dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już

Z Kuchni Do Kuchni
OGÓRKI KISZONE - MAŁOSOLNE 311

poniżej:) Nie podaję jaka powinna być ilość ogórków, czosnku itp. ponieważ każdy lubi mniej lub bardziej "przyprawione", dlatego też pozostawiam to do Waszej dyspozycji. Składniki: - jędrne, świeże ogórki ogrodowe -koper zielony (najlepiej żeby miał grubsze łodyżki) -suche, niezaprawiane ziarna kopru (szczypta) -czosnek i korzeń chrzanu (wedle uznania) -sól kamienna do zapraw (najlepiej niejodowana) - 3 łyżeczki na 1litr wody -gorąca woda(...)słoika (ja używam duży, bo 3 litrowy, może być też kamienny garnek,wówczas musimy obciążyć np.talerzykiem i słoiczkiem z wodą, by nam ogórki nie wypływały do góry) włożyć umyty koper, szczyptę ziaren kopru suchego, kilka kawałków chrzanu i czosnku. Ułożyć dwie warstwy ogórków i następnie położyć na to gałązkę kopru, czosnek, chrzan i znów dwie warstwy ogórków

Smaczne Zdrowe
Ogórki konserwowe 134

smaki lata w słoikach składniki: małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed przystąpieniem do produkcji zalewy, ogórki zalewamy w misce lub garczku zimną wodą. Zabieg ten ułatwi nam później czyszczenie ogórków z ziemi. Na 3,5kg ogórków zalewę(...)około 5 szklanek cukru. Cukier dodajemy stopniowo próbując zalewę, żeby jej nie przesłodzić. W czasie gdy zalewa się gotuje, do wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu czarnego. Następnie

Sezonowy Garnek
Ogórki tarte kiszone 189

ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Dzisiaj zapraszam po przepis na ogórki tarte kiszone, czyli ogórki na zupę ogórkową. Składniki (na 8 słoiczków 500ml): 2,5 kg dużych ogórków koper wraz z baldachami 2,5 łyżki soli 2 główki czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Słoiki i nakrętki wyparzamy i osuszamy. Ogórki myjemy, ścieramy bezpośrednio do dużej miski wraz ze skórką(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można wykorzystać większe ogórki, ale wtedy radzę usunąć pestki. Solimy je, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Do każdego słoika wkładamy umyty baldach kopru, ząbek czosnku bez łupinki przekrojony na 2 części i kawałek chrzanu. Nakładamy do słoików ogórki razem z sokiem do 3/4 wysokości słoików, aby wytworzona solanka miała gdzie „pracować”. Na koniec

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
12 godzin -ogórki wczasowe --- 12 ore- cetrioli vacanze 186

Składniki 500g ogórków, 1/2 łyżki soli, kawałek chrzanu 1mala główka czosnku nie obranego ,przeciętego na pół worek strunowy gałązka kopru z nasionami ew. liść chrzanu Wykonanie Umyte ogórki włożyć do woreczka .Dodac sól,koper,chrzan i czosnek.Wszystko razem wymieszać .Zamknąć woreczek strunowy i jeszcze potrząsnąc nim kilka razy.Tak przyrządzony woreczek wstawic do lodówki na noc.Wody nie dajemy ,bo ogórki same

w mojej kuchni
Caprese z czerwonymi pomarańczami z dodatkiem fenkułu, pestek słonecznika i świeżej mięty. 148

Dziś szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy

DefinicjaSmaku
Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego 186

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na podanie łososia. Puree z jabłek i kopru włoskiego z grillowanym łososiem tworzy bardzo zgrany duet. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla a dokładnie z przepisu Pascala. Polecam     Post Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Kapusta pekińska na ciepło 147

tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło.       Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz       Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni wytapiając tłuszcz. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku – smażymy do zeszklenia. Boczek(...)liście kapusty, dodajemy na patelnię, mieszamy, przykrywamy pokrywką. Kapusta pekińska nie wymaga długiej obróbki termicznej, więc po chwili dodajemy przesmażony boczek z cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość

mojewypiekiinietylko