ilość według uznania) żółty ser np. salami wędzony boczek Dip: 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gotowego chrzanu pęczek kopru sok z cytryny pieprz sól Nic prostszego! Pieczarki myjemy, osuszamy. Usuwamy dokładnie nóżki, aby pozostało wgłębienie. W to miejsce dajemy starty na tarce ser. Na to kładziemy mały plasterek(...)wędzonego boczku. Pieczemy w piekarniku około pół godziny w temperaturze ok. 150-180 stopni. Dip: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, śmietanę, jogurt naturalny, chrzan, pokrojony drobno koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Mieszamy i gotowe
Kuchnia moimi oczamiserca drobiowe (u mnie indycze) - cebula - mąka pszenna - pieprz czarny mielony - 2-3 ziarka ziela angielskiego - 2 liście laurowe - sól - olej rzepakowy do smażenia ziemniaki: - gotowane ziemniaki - mleko - koper suszony surówka: - 2-3 marchewki - jabłko - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól Przygotowanie: Serca dokładnie płuczę i oczyszczam. Odstawiam do obcieknięcia. Kroję na mniejsze kawałki, obtaczam w mące. Smażę na odrobinie(...)Kroję cebulę, najlepiej w piórka, dodaję do podrobów i podlewam wodą. Dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu do miękkości. Ziemniaki gotuję, odcedzam i duszę z dodatkiem mleka i kopru. Marchew i jabłko obieram, i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję olej arachidowy i sól do smaku, dokładnie mieszam. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło
Kuchnia co dniastrony - kuchnia lidla. Składniki: - 2 pstrągi patroszone - 1 duża cebula - sól - biały pieprz - ok. 80 – 90 g masła - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna,wyszorowana,sparzona - świeży koper (garść) - oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Marynata z cytryną Cytrynę (razem ze skórkami) kroimy w cząstki, usuwamy pestki, kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i mocno przypiekamy! Przewracamy cytryny(...)plasterki. Dusimy tak przez mniej więcej 2 minuty. Tak przygotowaną marynatę studzimy. Marynata z ziół 2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami. Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki. Od środka (od dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą
Pan i Pani Smith w kuchniteż do tradycyjnych obiadów :) Składniki (dla 4 osób): - mały kalafior - 2,3 łyżeczki chrzanu - 1 czubata łyżka majonezu - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - sól i pieprz do smaku - garść pokrojonego kopru Kalafiora zetrzeć na tarce lub malakserze o dużych oczkach. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Posypać koprem. Prościzna
Corner With Recipespojawiły się kurki a wraz z nimi chęć na zupę- taką najprostszą: przygotowywaną na warzywnym wywarze (z resztą jak każda moja zupa), z dodatkiem warzyw, dużą ilością masła oraz kopru i podana z pełnoziarnistym makaronem. Warzywa zostały zmiksowane dzięki czemu zupa ma konsystencję lekkiego kremu, którego nie zabielałam śmietanką, ale mąż dostał 'kleksa' i ocenił zupę na dużo smaczniejszą niż(...)pachnąca koperkiem... * wywar warzywny- 1,2 litra * włoszczyzna: marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały, por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * kurki- 150 g * koper- 1 pęczek * masło klarowane- 50 g * ziele angielskie, listek laurowy * sól, pieprz- do smaku * makaron pełnoziarnisty- dodatkowo Cebulę pokroić, zeszklić na klarowanym maśle, dodać oczyszczone kurki i razem podsmażyć (pojawi
Kraina Miodem Płynącazupka z groszku cukrowego Składniki - 1/2 l świeżego groszku zielonego - 4 ziemniaki - biała część poru - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 łyżki masła - mały kubek śmietany - sól - pieprz biały - pęczek kopru Sposób przygotowania 1. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojony por chwilę podsmażyć dodać warzywa pokrojone w kostkę i groch przesmażyć dolać wodę ok 2,5 l Gotować(...)miękkości warzyw 2. Zupę zmiksować dodać śmietanę zagotować przyprawić solą i pieprzem podawać z koprem i groszkiem ptysiowym
W królestwie smaków Beatyprzepis na marynowaną szparagówkę. To doskonały dodatek do wielu dań i przekąsek. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 kg fasolki szparagowej, kilka gałązek kwiatu kopru, ziarna pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, 10-12 ząbków czosnku, Zalewa: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżki soli. PRZYGOTOWANIE(...)Fasolkę obieram i gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. 2. Do każdego ze słoików daję po gałązce kopru, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz odrobinę gorczycy. W słoikach układam obgotowaną fasolkę. 3. Z podanych składników gotuję zalewę. Gorącą zalewą zalewam fasolkę w słoikach. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut
Tradycyjna kuchnia KasiChłodnik litewski Dokonując z samego rana inspekcji w moim ogródku, zorientowałam się że czas na chłodnik:) buraczki, koper, rzodkiewka i szczypiorek pięknie obrodziły, a że zapowiadał się upał, szybko pozbierałam co trzeba i zabrałam się za przyrządzenie pysznej, zdrowej i szybkiej zupy na zimno, w sam raz na ochłodzenie ciała i duszy:) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku pęczek(...)kopru długi ogórek sok z połowy cytryny 1 l maślanki 3 ząbki czosnku sól pieprz ugotowane jajka (1 jajko na 1 osobę) Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć korzenie buraczków, drobno pokroić i wrzucić do gotującej się wody. Wody ma być tyle by tylko przykryły buraczki. Chwilę pogotować. W między czasie posiekać liście i łodyżki botwinki
na moim stole...pośpieszyła mi mama mojej przyjaciółki, Pani Basia, która podarowała mi swój sprawdzony przepis. Od tej pory ogórki zawsze wychodzą idealne! Polecam! Składniki na ogórki małosolne 2,5 kg ogórków koper (najlepszy jest taki z baldachami, dodajemy zarówno kwiaty, jak i łodyżki) chrzan (korzeń o długości 4-5 cm lub kilka liści) 1 nieduża główka czosnku liście czarnej porzeczki lub wiśni(...)wody dodajemy 30 g soli (najlepiej kamiennej). Ja na ta ilość ogórków użyłam 3 litrów wody, ale wszystko zależy od wielkości garnka i ilości ogórków. Ogórki, koper, chrzan, czosnek (nieobrany) i liście myjemy, osuszamy. Czosnek przecinamy w poprzek na pół, nie musimy go obierać, bo to żmudne i w tej sytuacji niekonieczne zajęcie. Chrzan dzielimy na około
Rozpustne gotowaniemarchewki, mały seler, biała część pora) * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 2 szt. * ziele angielskie- 6 szt. * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * świeży koper- pęczek * masło klarowane- do smażenia Bulion warzywny zagotować wraz z pokrojoną w paski włoszczyzną i gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić listek laurowy, ziele angielskie oraz wsypać ryż. Gotować około(...)ryż będzie miękki. W międzyczasie na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę wraz z posiekanym czosnkiem i przełożyć do zupy. Kilka minut przed końcem czasu gotowania się zupy dodać posiekany, świeży koper. Ugotować bób (maksymalnie 10 minut w lekko osolonej wodzie), obrać i wrzucić do garnka z zupą, doprawić solą, pieprzem oraz suszoną papryczki chili i wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamożna zrobić je z zimną wodą. Co do soli to na każdy litr wody używamy łyżkę soli. Zapraszam!!! Składniki: 1,5 kg ogórków, 3 ząbki czosnku, chrzan, koper, 1,5 l zagotowanej wody, 1,5 łyżki soli Wykonanie: Wodę gotujemy, dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Ogórki układamy w słoiku razem z czosnkiem, chrzanem i koprem
Passion of CookingPietruszka 3. Pij herbaty ziołowe. Wybór jest bardzo duży, ale najczęściej zalecane to: Melisa - spowalnia przemianę materii i wzmaga apetyt. Kocanka piaskowa - zawiera helichryzynę, która pobudza apetyt. Koper włoski - 1 łyżeczkę nasion kopru zalej szklanką wrzątku, następnie przykryj na 10 minut. Po tym czasie przecedź i pij. Mięta pieprzowa - 1 łyżkę suszonych liści mięty zalej szklanką wrzątku, przykryj
Powiedz dietom nieHiszpańskie tapas. Przepis przywieziony z wakacji ,jeszcze ciepły :D Uwielbiam tapas ,więc postaram się robić je częściej. Składniki 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego 250 g zielonych oliwek 250 g czarnych oliwek 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 3 drobno posiekane dymki szczypta cynamonu 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy(...)oliwek 2 łyżki soku z pomarańczy łyżka posiekanej mięty łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Nasiona kopru i kumin prażymy na suchej patelni. Do miski wrzucamy otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Dodajemy szczyptę cynamonu ,uprażone nasiona i oliwki. Przygotowujemy sos. Ocet ,oliwę i sok mieszamy z posiekaną dymką ,miętą i natką pietruszki. Dodajemy do oliwek ,mieszamy ,zakrywamy folią spożywczą
R'n'G Kitchenogórki Zalewa (proporcje) 4 litry wody 500 ml octu 4 łyżki soli 250 g cukru pieprz łyżka kuminu mielonego ziele angielskie liście laurowe 2 główki czosnku łyżka gorczycy łyżeczka kopru włoskiego (nasiona) Przygotowanie Wodę gotujemy razem z solą ,cukrem ,kuminem , i octem. Zalewę studzimy ,ogórki obieramy i kroimy na 4 cm kawałki. Przekładamy je do słoików . Do każdego słoika dodajemy(...)kilka ziaren kopru ,liść laurowy ,kilka ziarenek pieprzu ,pokrojony w plasterki czosnek (kilka płatków) ,kilka ziarenek gorczycy ,kilka ziarenek ziela angielskiego i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy
R'n'G KitchenSkładniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego 1,25 l bulionu warzywnego mała kapusta pekińska 2 łyżki ryżu jaśminowego ocet ryżowy mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Grzyby moczymy w gorącej wodzie(...)kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego
R'n'G Kitchen