koper - 1035 przepisów (strona:11/69)

Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 205

czasu aż się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dorzucamy kapary i smażymy razem z cebulą 2-3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek, skórkę z cytryny, pokrojony drobno szczypior, posiekany koper i łososia. Dokładnie mieszamy. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu, mieszając. Mocno pieprzymy, sprawdzamy czy sosu nie trzeba dosolić – łosoś wędzony już sam w sobie jest słony, ale z dodatkiem śmietany(...)duża szalotka skórka starta z połowy cytryny 1 mały brokuł (lub pół dużej róży) 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1-2 łyżki drobnych kaparów z zalewy 3-4 gałązki kopru gałązka grubego szczypioru dwie porcje makaronu spaghetti, bucatini, bavette lub tagliatelle sól cukier grubo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Kapusta kiszona 152

Czas na kiszenie kapusty Składniki • 10 kg kapusty szatkowanej • 10 marchewek • 10 cebul • ziarna kopru • ziarna kminku • ok 25 -30 dag soli • worek do kiszenia kapusty • gaza lub tetra • beczka dobrze sprawdzają się wiaderka plastikowe  np po śledziach z przykrywką Sposób przygotowania 1. • Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w paski  • Przygotować beczkę do kiszenia kapusty(...)wykładam workiem  • Na przemian układać kapustę troszkę marchewki i cebuli przesypać solą kilka ziaren  kminku i kopru wszystko razem ubijać ciasno w beczce wytwarzającą wodę  można nieco odlać ale troszkę musi zostać  • Na górę położyć gazę i obciążyć zostawić w ciepłym do zakiszenia później  wynieś do zimnego pomieszczenia

W królestwie smaków Beaty
Ogórki kwaszone po kozacku. 176

słoików (0,7-0,9 litra) 4-6 łyżeczek ziaren gorczycy 12-16 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 18 ząbki czosnku przecięte na pół 12 gałęzi kopru (z kwiatostanem-podsuszone są lepsze) 1 marchewka (pokrojona w kostkę) 1/2 papryki (pokrojona w kostkę) małe ogórki (ile się zmieści) Wykonanie: 1. Na dno wyparzonych słoików (łącznie z zakrętkami), włóż po części(...)kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela angielskiego i gorczycy. 2. W garnku gotuj przez 5 minut zalewę z wody, octu, cukru, soli i musztardy. 3. Do czystych słoików powkładaj ciasno ogórki i zalej je gorącą zalewą. 4. Natychmiast zakręć słoiki, odstaw do góry dnem i w takiej pozycji odstaw do całkowitego wystudzenia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ogórki małosolne. 143

przygotowaniu i to począwszy od wyjścia na ogród i uczestniczeniu przy ich zrywaniu. Składniki na 1L wody: 1L wody, 2 mniejsze korzenie chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, 2 kwiaty kopru, 2 łyżki soli (40g), ogórki (ilość ogórków zależy od wielkości naczynia, w którym robione są ogórki). Przygotowanie: Ogórki umyć. Jeżeli zależy komuś zależy na tym by ogórki były szybko dobre(...)odciąć końcówki i naciąć środek ( wbić nóż w środek ogórka, na wylot i przeciąć wzdłuż). Do przygotowanego słoika lub przygotowanej miski włożyć koper, czosnek i przecięty na pół (wzdłuż) chrzan. Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec zalać zimną wodą wymieszaną z solą. Przykryć talerzykiem i przydusić czymś cięższym. Ponacinane ogórki gotowe są po dwóch

W kuchni u Moniki
Ogórki kiszone. 143

Składniki na 1L wody: 1L wody, korzenie chrzanu, czosnek , kwiaty kopru, 2 łyżki soli (40g), ogórki.   Przygotowanie: Ogórki umyć i ciasno powkładać do słoika.Do każdego słoika (0.9L) dodać po 1-2kwiaty kopru, kilka kawałków czosnku i korzeń chrzanu przecięty na pół wzdłuż. Na koniec ogórki zalać zimną wodą wymieszaną z solą. Słoiki mocno zakręcić i odstawić

W kuchni u Moniki
Pikle z ogórków. 145

Składniki: Zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soli, Ponadto: ok. 2.5kg ogórków, koper, kawałek korzenia chrzanu (na jeden słoik), czosnek, ziele angielskie (2 ziarenka na słoik), liście laurowe ( 1 listek na słoik ), pieprz czarny w ziarnach ( 2 ziarnka na słoik), gorczyca ( po kilka ziarenek na słoik). Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć(...)obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w paski. Na spód słoika włożyć koper, kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu prawdziwego, parę ziarenek gorczycy i wkładać pionowo ogórki (ogórki ciasno włożyć). Ogórki zalać zalewą i mocno zakręcić słoik. Słoiki włożyć do garnka (spód garnka wyścielić ściereczką), zalać do 3/4 wysokości

W kuchni u Moniki
Kotlety rybne. 141

żałuję, że mam tak daleko bo z chęcią bym podjadła trochę takich kotletów.   Składniki: 1kg fileta z okonia, 1 bułka, 1 średnia cebula, pęczek natki pietruszki, łyżka świeżego kopru, 5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Filety rybne zmielić przez maszynkę (jeżeli ryba jest w całości najpierw dokładnie ją oczyścić). Do zmielonej ryby dodać cebulę pokrojoną(...)kostkę, posiekany koper i pietruszkę oraz bułkę namoczoną  w wodzie i dobrze odsączoną. Dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.         Smacznego

W kuchni u Moniki
Ogórki konserwowe 152

przygotowałam 20 słoików. Dla nas powinno wystarczyć :) Przepis na zalewę dostałam od Mamy.  Składniki: Na ok 20 litrowych słoików: 10kg ogórków (nie za dużych) ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi 4 ok 10cm kawałki chrzanu 1 opakowanie liści laurowych 1 opakowanie ziela angielskiego 1/2 opakowania gorczycy Zalewa: 7 litrów wody(...)Marchewkę i cebulę kroimy w plastry. Każdy korzeń chrzanu dzielimy na 5 części.   Do wyparzonych słoiczków wrzucamy na spód kilka plastrów marchwi, cebuli oraz jeden zwinięty pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodatkowo dajemy liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i ok 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie

Kuchnia w czekoladzie
SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ 90

robić dżem ze śliwek ;) SKŁADNIKI:   2 kg ogórków 3 małe cukinie 3-4 czerwone papryki 3 marchewki 2 średnie cebule ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty gorczyca czosnek koper olej zalewa 4 szkl wody 3/4 szkl octu 10 % 1 łyżka soli 2 łyżki cukru A jak to zrobić: Ogórki umyć i pokroić lub zetrzeć na plasterki. Cukinię przekroić wzdłuż(...)zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w pióra i przelać na sitku wrzątkiem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować słoiki tzn. umyć i wyparzyć. Do każdego włożyć kwiat kopru, liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela, 3-4 ziarenka pieprzu,  kilka ziaren gorczycy i przekrojony ząbek czosnku. Wymieszane warzywa włożyć do słoików, a na wierzch wlać po 1 łyżce

Kuchnia w opałach
Kremowe risotto z dynią, kurkami i cielęciną 172

cielęcina- 250 g * białe wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia mięsa * świeży koper- do posypania * olej ryżowy- do smażenia Cielęcinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wrzucić mięso, chwilę podsmażyć, a następnie wsypać ryż (smażyć(...)porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz doprawić gałką muszkatołową. Kiedy już risotto będzie gotowe, należy doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z masłem oraz świeżym, posiekanym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Miodowe ogórki na zimę 144

dzisiaj na jej premierę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zagości w waszych spiżarniach.  Składniki:  ok 2 kg ogórków gruntowych 3 marchewki kilka gałązek świeżego kopru zalewa  1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 4 łyżki miodu (użyłam spadziowego) 3 łyżki cukru 1 łyżka soli po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik (gotujemy w zalewie(...)Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy koper i ogórki, przekładamy nie wielką ilością marchewki.  Do garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy układając słoiki wieczkiem do dołu

Niezły Młynek
Ogórki marynowane z chrzanem 165

ilości chrzanu , a dodatkowo mają przyjemny posmak . Zostaje w naszym przetwórczym repertuarze na dłużej Składniki : 3 kg ogórków korzeń chrzanu po kilka ziaren pieprzu na słoik po jednym baldachu kopru na słoik zalewa: 1,5 l wody 1,5 szklanki octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ogórki płukamy i zalewamy wodą , odstawiamy na dwie trzy godziny(...)kawałki chrzanu wielkości około 2-3 cm ,po parę ziaren pieprzu ( jeśli lubimy ostrzejsze to więcej jeśli delikatniejsze , mniej ) . Na koniec w każdy słoik upychamy duży baldach kopru wraz z łodygą . Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimną marynatą , zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania . Pierwsze próby smaku przeprowadzamy po dwóch tygodniach " class

Ogrodnik w podróży
Płaty z ogórków po żydowsku. 149

być także polne, jednak preferuję te pierwsze). 3 szklanki wody 1 szklanka octu łyżka stołowa soli 1 szklanka cukru pęczek natki z selera pęczek natki z pietruszki łodygi suszonego kopru ( może być też świeży) z kwiatostanami Wykonanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki. Przeciąż na 4 części wzdłuż. Wyciąć gniazda nasienne. Jeżeli słoiczki są dość niskie, paseczki przeciąć na pół(...)każdego słoiczka wkładać po listku selera, dwa listki pietruszki i około 10 cm łodygi kopru z kwiatostanem lub jego częścią. Na to układać ciasno płaty ogórków, wzdłuż słoika. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki tj. ocet, woda, sól, cukier zagotować. Zalać słoiczki do pełna, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 5 minut. Smacznego :) Czekam na Wasze opinie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Koprowo-pieprzne pikle z cukinii 135

Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 średnie cukinie , użyłam żółtych -mają ładny kolor,nawet po obraniu 2 łyżki soli 4-5 dużych baldachów kopru z nasionami i łodygą 4 -5 płaskich łyżeczek ziaren czarnego pieprzu Zalewa ; 1,5 l wody 1,5 szklanki octu 10 % 2,5 szklanki cukru Cukinię obieramy ze skóry , przekrawamy(...)następnie w słupki , takiej wysokości ,żeby nie wystawały ze słoika . Wkładamy do miski , zasypujemy solą i odstawiamy na całą noc , żeby zmiękła . Następnego dnia , do każdego słoika wkładamy baldach kopru razem ze zwiniętą łodygą , oraz jedną płaską łyżeczkę pieprzu , a następnie układamy odsączoną cukinię . Składniki na zalewę , doprowadzamy do wrzenia i wrzątkiem zalewamy słoiki z cukinią , zakręcamy . Pasteryzujemy około

Ogrodnik w podróży
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 114

przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem(...)nutę świeżości. SKŁADNIKI 2 średnie pstrągi 1 czerwona lub klasyczna pomarańcza – pół na sok, pół w cienkie plasterki 1 limonka – pół na sok, pół w cienkie plasterki kilka gałązek kopru kilka gałązek natki pietruszki łodyga lub dwie selera naciowego 1 średniej wielkości wężowy ogórek 1 czerwona cebula- pół do salsy, pół do środka do ryby sól pieprz i pieprz cytrynowy

Karo in the Kitchen