podsypać je większą ilością mąki, by kotleciki nie rozleciały się przy smażeniu. Formujemy z masy krokietowe ruloniki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do otrzymania złotego koloru. Przepyszne z konfiturami malinowymi, śliwkowymi lub śmietaną
Kuchenna Kontrrewolucyawielkości i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię, czyli od 5 dla małych do nawet 10 minut dla tych większych. Można również ugotować je na wodzie i podawać z konfiturami i/lub śmietaną. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyachcemy mieć rogale, takie koło (np. od talerza) wykrawamy z rozwałkowanego ciasta, z którego z kolei tworzymy trójkąty. Na każdy nakładamy odpowiednią (raczej niezbyt dużo, by nie uciekła) ilość konfitury (u mnie wiśniowa z krakowskiego kredensu - przepyszna, bo niesłodka) i zawijamy je zaczynając od zewnętrznej, szerszej strony. Odstawiamy je ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze na około pół
Kuchenna Kontrrewolucyagościć o wiele częściej. ;) (dwie spore porcje) makaron spaghetti (w ilości nam odpowiadającej) 4 niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek oraz natka pietruszki do przybrania Makaron gotujemy
Kuchenna Kontrrewolucyazalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę podajemy na ciepło lub zimno, z konfiturą z czerwonych borówek lub żurawiny
Kuchenna Kontrrewolucyamnie absolutnym mistrzem. Poza nim moim kuchenny guru jest moja babcia :) Nikt tak jak ona nie potrafi upiec tak pysznych ciasteczek, ugotować tak aromatycznego leczo czy przyrządzić tak doskonalej konfitury malinowej. 6. Ile masz książek kucharskich? Dokładnie 6 :) I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory nie mam w swoim zbiorze żadnej książki Jamiego (patrz punkt
My simple kitchensmak i wygląd. I w ten sposób zdarza się, że i z pustego czasami Salomon naleje:P Składniki: ciasto biszkoptowe serek homogenizowany (u mnie Danio waniliowy) dowolny dżem, konfitura, nutella, cukier puder posypka cukrowa Ciastka przekładamy dowolnym smarowidłem i również dowolnie dekorujemy. Posypane cukrem pudrem także nie tracą na smaku. Kawa z żółtkiem. Pojawiła się już na kilku blogach
My simple kitchenpieczone gruszki:) Pyszne, aromatyczne i typowo jesienny deser:) Prosty i szybki w wykonaniu a zarazem wyrafinowany i szlachetny:) Możecie takie gruszki zjeść solo lub podać je z dowolnymi dodatkami - konfiturą, gałką lodów czy tak jak ja - z bitą śmietaną i migdałami :) Kombinacji wiele:) A Wy na którą się skusicie?;) Składniki: gruszki (dowolna ilość) cynamon masło bita śmietana cukier płatki migdałowe
My simple kitchendelikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub bez dodatków
My simple kitchenjeszcze kilka minut i napełniamy pierwszy słoik - zakręcamy i odstawiamy do góry dnem po chwili kolejny itd do skończenia Z truskawek które nam zostały możemy przygotować konfiturę lub zostawiamy w sokowniku na noc , a rano mamy jeszcze około 1 słoika soku ( oczywiście pod sokownikiem wyłączamy źródło grzania ) Sposób II : Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, wsypujemy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęJest jeszcze czas, aby zebrać trochę płatków i wykonać konfiturę. Właściwie jest to bardzo proste. Najtrudniejszą rzeczą jest znalezienie miejsca odpowiedniego do zbiorów owych płatków. Później pójdzie Wam na prawdę szybko, łatwo i przyjemnie ;) Potrzebujemy: 160g płatków dzikiej róży 160 g cukru pudru Jest zasada, tyle ile masz płatków dzikiej róży, tyle dodajesz cukru pudru. Łatwo przeliczyć. Najlepiej
MamaOskarkauplasować tuż obok róży i lipy - wszystkie trzy rośliny mają piękny aromat kwiatów. Uwodzicielski, słodki, można się zdecydowanie rozmarzyć. Kwiaty akacji spożytkowaliśmy na te puszyste racuszki oraz na "konfiturę" czyli płatki tarte z cukrem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzawierają witaminy, sole mineralne i inne składniki odżywcze a dzięki temu procesowi nie zaaplikujemy sobie kolejnej dawki sztucznych konserwantów. Pamiętaj proces pasteryzacji był z nami od zawsze. Tak konfitury, przeciery i soki utrwalały nasze matki, babki i prababki. 250 ml soku możemy potraktować jako jedną z 5 porcji warzyw i owoców. Proponuję, więc od jutra wsunąć w kieszonkę plecaka
Wielki apetytPetit pains, czyli małe francuskie bułeczki zajadane zwykle z masłem lub konfiturami, zapewne kojarzycie z supermarketów. Napompowane powietrzem i pełne chemii, dzięki której są takie delikatne i mięciutkie, odstraszają swoją ceną. A przecież można poświęcić chwilę podczas sobotniego poranka i przygotować te bułeczki samemu. Bez chemii, bez polepszaczy smaku, za to z kawałkami gorzkiej czekolady. Zapraszam do lektury wpisu, może
W poszukiwaniu inspiracjiPolsce dość często. Pochodząca z Ameryki Północnej została sprowadzona do Europy w XVI wieku i szybko się tu rozprzestrzeniła. Z kwiatów akacji przygotowuje się lecznicze napary, kąpiele oraz przeciery, konfitury i syropy (zwłaszcza dla dzieci). Świeże kwiaty można również dodawać do surówek, sałatek i wypieków a nawet smażyć w cieście i podawać na deser. Składniki odżywcze: olejek eteryczny
ClauditteMissCooking