wszystkim na co macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ). 'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka - 1/3 szklanki jogurtu / słodkiej śmietanki
CookYourselfsmaków z przeszłości :) 'pleśniak' Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm): - 2 op masła - 8 jajek - 4 szklanki mąki - 3/4-1 szklanka cukru - 1 dżem/konfitura (ja użyłam konfitury śliwkowej, najlepiej użyć dżemu/konfitury z kwaskowych owoców) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao Masło posiekać z mąką i proszkiem. Dodać żółtka, 3 łyżki cukru i szybko ugnieść kruche
CookYourselfkremem z gorzkiej czekolady i z wiśniami z nalewki' Składniki: * ciasto: - 200g mąki pszennej - 175g masła - 2 jajka - 140g śmietany 18% - 40g kakao - 2 łyżki dżemu/konfitury (użyłam konfitury śliwkowej) - 150g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka esencji waniliowej * krem: - 200g gorzkiej czekolady - 200ml śmietany kremówki - 2-3 łyżki cukru pudru * dodatkowo: - wiśnie
CookYourselfformy (wcześniej rozgrzanej w piekarniku nagrzanym do 180C). Piec ok. 30-35 minut (nie dłużej, bo ciasto będzie twarde jak kamień). Wystudzić. Ciasto przeciąć na dwa blaty i przełożyć konfiturą śliwkową. Oblać polewą (gotową lub przygotowaną wg tego przepisu ). Smacznego! * źródło przepisu : blog 'Kuchnia pełna smaków' z moimi modyfikacjami ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfPrzyszedł, u mnie, taki dzień, że miałam ochotę na naleśniki. Ale nie takie tradycyjne. Kakaowe. Z białym serem lub konfitura truskawkową. Do wyboru, do koloru. Naleśniki są bardzo smaczne i elastyczne. Nie rozwalają się przy przewracaniu. Polecam. 'kakaowe naleśniki' Składniki: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki kakao - 1-2 łyżki cukru pudru (płaskie) - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej
CookYourselfdnia, w domu posiadałam znaczną ilość (dobrze) dojrzałych bananów. Część z nich poszła na nasz ulubiony chlebek bananowy - klik , a część do kremu bananowego z czekoladą. Inny przepis na konfiturę, z wykorzystaniem bananów, znajduje się już na blogu - klik . Krem - czekobanan - jest bardzo smaczny, z wyczuwalnym smakiem banana i gorzkiej czekolady. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady (a warto do tego
CookYourselfcelów spożywczych. Masa, tak jak dekoracja może mieć wiele twarzy. W tym przepisie biała czekolada z serkiem mascarpone. Jak ktoś lubi dużo słodyczy może spod posmarować ulubioną konfiturą i dopiero na nią wylać masę czekoladowo-serową. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: Spód: 175 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 20 g cukru pudru różanego lub zwykłego
SzczyptaSmaQupiekłam /. Składniki: 4-6 kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia 2 duże cebule /czerwone/ 2 jabłka ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki konfitury z żurawiny 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz
Zakamarki mojej kuchnimiejsce na kiermaszu! Uśmiechnięte małżeństwo rozmawiało z klientami, przybliżało smaki i tradycje, więc czas oczekiwania szybko mijał. Sprzedawali m.in.: zupę cebulową z suchej miotły, ciasto z marchwi i lnu, konfiturę z jarzębiny, flaczki z boczniakiem i kaszą jaglaną oraz podawane prosto z patelni racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli (1,5 zł) za kieliszek, ale tu niestety było mniej smaku
Pasja SmakuCzasami dodaję do nich pokrojoną w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę :) Pyszne jak na końcu wmieszamy w ciasto świeże maliny. Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową lub truskawkową. Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą z przyjemnością i ja poznam :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesobie kombinuję z drożdżówkami, to z herbatą Matcha, to z różnymi połączeniami to czekolady z owocami, z konfiturami, a klasycznych na blogu nie było! Wstyd Blondynko, wstyd :) Ale od dzisiaj klasyka zagościła na mój blog. Przedstawiam Wam drożdżówki z makiem. Domowe o wiele lepsze od kupnych! Mięciutki ciasto drożdżowe i wilgotna masa makowa, pysznie! Nie nie mieliłam maku
Blondynka Gotujestacjach, powstają też specjalne bary specjalizujące się w przygotowywaniu tak zdrowych deserków. Na dobrą sprawę, każdy może taki deser wykonać sam, dodając swoje ulubione owoce, jogurty, bakalie, polewy, dżemy, konfitury. W moim przepisie pojawiły się owoce jagodowe, i ulubiony granat, oczywiście, nie zabrakło też płatków owsianych :) Zapraszam. Składniki: Maliny Borówki Truskawki Granat Musli owsiane ( http://pausegotowanie.blogspot.com/2015/03/domowe-batony-musli-z-suszonymi.html ) Jogurt Naturalny
Pause Gotowanie!jednak najbardziej smakują podane od razu na ciepło z plasterkami kremowego awokado, słodkim pomidorem i świeżym ogórkiem. Ale są równie nie do pobicia na zimno posmarowane masłem orzechowym lub konfiturą
Roślinna - blog wegańskidietach lekkostrawnych. W dzisiejszym poście przedstawiam przepis na super szybki i prosty jabłecznik z kaszy jaglanej, dobry motyw na deser, przekąskę czy też śniadanie, można śmiało podać z konfiturą, jogurtem lub polewą własnego pomysłu;) Składniki: 2 kg jabłek 200 gram kaszy jaglanej 3 łyżki cukru brązowego cynamon Przygotowanie: Jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie do startych jabłek
Pause Gotowanie!pochodną naleśników, z wyglądu przypominają amerykańskie pancakes'y, ze składu to samo zdrowie, ze smaku raj dla podniebienia:) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej mus malinowy/ konfitura/ owoce szczypta soli Przygotowanie: Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka, kolejno dodaję mąkę oraz szczyptę soli mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię, formując 3 okrągłe placki
Pause Gotowanie!