Ciemny, brązowy bigos wegetariański - idealny na wigilijną kolację. Jego tajemnicą jest długie i powolne gotowanie, a następnie mrożenie lub schładzanie i ponowne podgrzewanie na małym ogniu. Bigos należy schłodzić i wstawić na noc do lodówki lub wynieść w zimne miejsce np. do garażu. Następnego dnia podgrzać i znów schodzić. Czynność tę powtarzać przez trzy kolejne dni. Po ostatnim podgrzaniu
cool and minty5 / 5 ( 89 votes ) Zakwas buraczany na barszcz czerwony z nutką chrzanu Zakwas buraczany z nutka chrzanu, daje niesamowity barszcz. Dzięki niemu ta zupa wkracza w
Ogrodnik w podróżysmaki – lekko ostry por, słodkie rodzynki i brzoskwinie, wędzony kurczak i ryż, a całość w delikatnym sosie majonezowym z dodatkiem przyprawy curry. Taka sałatka świetnie się sprawdzi na kolację, a na drugi dzień jako drugie śniadanie do pracy. Nie zawiedzie Was też, gdy przygotujecie ją i podacie odwiedzającej Was rodzinie czy przyjaciołom. Będzie też doskonałym wyborem na święta. Bardzo
Smaki Na TalerzuJeśli szukacie pięknego, eleganckiego, klimatycznego miejsca z dobrym jedzeniem na romantyczną kolację, wyjątkowe wesele lub nietuzinkowy event firmowy, które znajdowałoby się bardzo blisko Warszawy, to właśnie je znaleźliście. Przepięknie odrestaurowany pałac w Zaborówku , z historią miłości Chopina i Marii Wodzińskiej czeka na Was. I parafrazując nieco Adama Mickiewicza, i ja tam z gośćmi byłam, miód i wino piłam
Kulinarne przygody Gatityróżne sposoby. Ja zrobiłam farsz z marchewki i pora, z dodatkiem sera feta. Jest to danie proste do przygotowania i smaczne. Bardzo polecam jako danie obiadowe lub na kolację z dodatkiem surówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 marchewki kawałek pora 2 łyżki masła ząbek czosnku 1/4 kostki sera feta łyżka mąki 1 jajko 2-3 łyżki
Danka Pichcilodówce staram się zawsze coś przyrządzić. Tym razem zamiast tradycyjnej jajecznicy, zrobiłam zapiekankę z resztki makaronu, z dodatkiem szpinaku i boczku. Sprawdza się jako danie obiadowe, lub na kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu (rurki, świderki) 5 jajek 200g liści szpinaku 4 plasterki wędzonego boczku 1 mała cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz masło do wysmarowania
Danka Pichcidanie jednogarnkowe. Jest to przepis mojej teściowej. Mąż uwielbia taką potrawę i od czasu do czasu muszę mu taką fasolkę przygotować. Można ją podawać na obiad, jak i na kolacje z dodatkiem pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g fasoli jaś 300g dowolnej kiełbasy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki przecieru pomidorowego
Danka Pichciulubionych dań moich domowników. Są proste do zrobienia i można do nich wykorzystać składniki, które akurat mamy w lodówce. Ponadto nadają się nie tylko na obiad, ale też na kolację. Większość dań tego typu doskonale smakują ze sosem czosnkowym domowej roboty, który przygotowałam tutaj (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g makaronu świderki 200g kiełbasy lub innej wędliny, którą mamy
Danka PichciKompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny. Aromatyczny, prosty po sycącej kolacji pomoże nam w trawieniu i ugasi pragnienie. Niesamowity zapach jabłek, śliwek, gruszek w połączeniu z aromatem goździków i pomarańczy zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych jabłek 100g suszonych gruszek 50g suszonych moreli 50g rodzynek 3 goździki kawałek
Danka PichciDania tego typu doskonale sprawdzają się na obiad lub kolację. Można do nich dodać ulubione składniki, zrobić sos i przygotować naprawdę pyszne danie. Są one idealne zwłaszcza na zimę- sycące i przyjemnie rozgrzewające. Do zapiekanki, którą dzisiaj przygotowałam użyłam filetu z kurczaka i makaronu z mąki durum. Całość zalałam pomidorowym sosem, a na wierzchu ułożyłam plastry sera mozzarella. Zapiekanka wyszła
Danka Pichciciepło. Ja natomiast zrobiłam z ich udziałem pyszną zapiekankę. Wykorzystałam do niej tortellini z mięsnym nadzieniem. Zapiekanka jest pyszna i sycąca, sprawdzi się jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką (250 g) 100 g wędzonego boczku lub szynki 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula 200 ml śmietanki
Danka Pichci