kolacja - 33757 przepisów (strona:264/2251)

Lekka sałatka z figami 210

prostą sałatkę ze świeżymi figami i kurczakiem, na rukoli (a rukola pochodzi z mojej własnej uprawy, dlatego takie wielkie liście) Wracając do sałatki to nadaje się idealnie na lekką kolację lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Wygląda efektownie i jest po prostu pyszna, a do tego jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Ja zrobiłam ją w poniedziałek(...)kolację z okazji naszej drugiej rocznicy ślubu. Na specjalne świętowanie czasu jak zwykle było za mało, ale nie obyło się bez symbolicznych prezentów, którymi muszę się pochwalić, bo są naprawdę ciekawe. Otóż zamówiłam Mężowi w prezencie wielofunkcyjne narzędzie składające się z młotka, noża, dwóch śrubokrętów, otwieracza do butelek, piły, pilnika, przecinaka do drutu i kombinerek, do tego  cały

Cynamonowe szczęście
Sałatka z serkiem wiejskim i tuńczykiem 537

serkiem wiejskim i tuńczykiem – to kolejna pyszna propozycja na blogu na sałatkę z serkiem wiejskim. Ze względu na dodatek jajek jest dość sycąca. Polecam ją na śniadanie, kolację lub w pudełeczko do pracy. Zachęcam do wypróbowania również takich przepisów jak: Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim wg Siostry Anastazji , Sałatka z serkiem wiejskim i groszkiem konserwowym oraz Sałatka z rzodkiewek

Kulinarne Przeboje
Sałatka z serkiem wiejskim i groszkiem konserwowym 194

Sałatka z serkiem wiejskim i groszkiem konserwowym – pyszna i lekka sałatka, idealna na śniadanie, kolację, czy też w pudełeczko do pracy :) Jest szybka i niezwykle prosta w wykonaniu, więc wypróbujcie ją koniecznie :) Osoby, które nie lubią groszku konserwowego mogą go pominąć. Polecam również wypróbować takie przepisy jak: Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim wg Siostry Anastazji oraz Sałatka z rzodkiewek

Kulinarne Przeboje
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 120

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach.  Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów

Cztery Fajery
Pomarańczowe curry z kurczaka 135

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru

Cztery Fajery
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 106

Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs.  Mimo, iż na

Cztery Fajery
Sałatka jerozolimska z granatem 117

Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan

Cztery Fajery
Sałatka z cukinii i koziego sera 145

Szybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka

Cztery Fajery
Kalafior marynowany w curry 132

Tegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto Nie

Cztery Fajery
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia 137

Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą

Cztery Fajery
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 134

 Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów

Cztery Fajery
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 122

Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami Tak zwane "zdrowe odżywianie" nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub

Cztery Fajery
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 112

Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje

Cztery Fajery
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 116

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i

Cztery Fajery
Chroń jedzenie i oszczędzaj 152

Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione

Cztery Fajery