Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery FajeryKrokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba
Cztery FajeryKurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Cztery FajeryTradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery FajeryLubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie
Cztery Fajeryoraz wyrazistą rukolą w delikatnym, kremowym sosie śmietankowym 😋 Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie tyle, ile ugotowanie makaronu - całą resztę zrobicie w tzw. międzyczasie. Makaron idealny na błyskawiczny obiad, kolację z rodziną czy przyjaciółmi, również jako lunch do pracy... To prawda, że w prostocie siła - tych kilka składników tworzy rewelacyjny efekt, danie na pewno zagości na stale w Waszym(...)swojej punktacji nie wyżej jak "2/10" określił to danie jako znacznie powyżej górnej granicy i... upomniał się o powtórkę obiadu z tym, że jeszcze tego samego dnia... na kolację! 😉👌 SKŁADNIKI (na 2 porcje): 200 g makaronu (ulubiony rodzaj) 2 łyżki oleju 1 pełna łyżeczka masła 0,5 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 70 g szynki szwarcwaldzkiej (w plasterkach
Słodko-Słony Świat Ilonyjeszcze nie miałaś okazji zrobić pikniku i zjeść kilku pysznych przysmaków na świeżym powietrzu to koniecznie musisz zorganizować dwie wolne godziny i odpocząć! W te wakacje wiele razy jadłam kolację przy zachodzie słońca, lub śniadanie wtedy kiedy rosa jeszcze otulała ogród. I to te chwile wspominam najmilej. Są magiczne, wyjątkowe. Lubię to ciepłe, złote światło, które jest tylko rankiem(...)które właśnie pojawiły się w sklepach, a które tak bardzo uwielbiam! Zresztą bagietka, ser i figa to jedno z moich ulubionych połączeń, nadaje się na śniadanie jak i na kolację do wina. Dla bardziej wybrednych wystarczy zabrać ze sobą dojrzałe awokado, które z chrupiącym pieczywem smakuje rewelacyjnie. Jak już jesteśmy w tym sadzie to warto się rozejrzeć i zerwać kilka
SMYKWKUCHNIPasta z awokado z jajkiem i kiełkami to zdrowa propozycja na kolację. Awokado zawiera w sobie całe mnóstwo zdrowych tłuszczy, które pomagają nam w spalaniu tkanki tłuszczowej ale również mają w sobie bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Jak pokazują badania awokado zawiera ok. 20-30% tłuszczów, ale jak już wspomniałem są to zdrowe tłuszcze. Poza tym zawiera witaminę E oraz sporą(...)ilośc błonnika, który da nam uczucie sytości. Pasta z awokado to ciekawy pomysł na szybką kolację. Przygotowanie całości, nie licząc gotowania jajek, zajmie nam ok. 5 minut :) Poniżej lista niezbędnych składników i przepis. Składniki 2 jajka 1 dojrzałe awokado 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu (może zastąpić 1 łyżką jogurtu naturalnego) sól
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chlebek to doskonały pomysł na kolację, kiedy macie ochotę na coś innego niż tradycyjna kanapka, a jednocześnie smacznego. Najlepszy jest następnego dnia, bo od razu po upieczeniu ciężko się go kroi i chlebek może się rozpadać. Ale nic dziwnego, podobnie zachowa się też większość tradycyjnych chlebów i ciast. Ja nie wyrzynałam i połowę chlebka jadła na gorąco Polecane przepisy(...)jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – carpaccio z cukinii – makaron z cukinią w sosie śmietanowym – sałatka z grillowanych warzyw – zupa krem z cukinii – faszerowana okrągła cukinia – tarta z cukinią – mini cukinie pieczone – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie chlebek z cukinii PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 1 Składniki: – 3 jajka – pół
nietylkopasta.plObecnie cukinia kosztuje grosze. W wersji faszerowanej to dla mnie obowiązkowa pozycja o tej porze roku i jeden z ulubionych letnich obiadów. Sprawdzi się także w roli lekkiej kolacji. Zamiast mięsem możecie ją nafaszerować również kaszą. W każdej konfiguracji smakuje wybornie, jednak wersję mięsną przygotowuję najczęściej. Jestem pewna, że pokochacie to danie i będzie u Was gościć pod różną postacią
Fabryka pomysłówŚniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lekkie kotleciki z tuńczyka z chrupiącym słonecznikiem i zieloną pietruszką. Dziś polecam Wam pyszną propozycję na sytą kolację lub lżejszy obiad. Pyszne kotleciki z tuńczyka z dodatkiem chrupiącego słonecznika i zielonej pietruszki. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt wspaniały. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam tuńczyka. Tak samo jak chrupiące dodatki. Słonecznik zazwyczaj jadam na wycieczce lub z mężem
Słodkie okruszkiokazji moich urodzin mąż przygotował dla mnie niespodziankę, spełniając przy okazji moje kolejne marzenie… Zamówił w tajemnicy stolik w Atelier Amaro! Kolacja była wybitna, Momenty składające się na Kalendarz Natury skomponowane przez Szefa powaliły na kolana… Pełna relacja na moim Instagramie, gdzie serdecznie Was zapraszam (Garniec Magalie na Instagram). Kolacja stała się również dla mnie inspiracją a dzisiejszy
Garniec Magalierodzinie i sobie na każdą porę dnia są witaminy to jest szczęście! Zatem SMACZNEGO, sałatka z mieszanych sałat, pomidorków i winogron poleca się jako dodatek do śniadania, lunch czy kolację Składniki: opakowanie mixu sałat, u mnie gotowy umyty mix sałat feat & easy Intense mix sałatkowy 160 g spora garść, nawet dwie bezpestkowych jasnych winogron przekrojonych na pół(...)kilka minut. Podaję z kanapkami, serowym lub ziołowymi grzankami. Nawet samą w podróż do pojemnika Na zdrowie! Pyszna sałatka z fetą i winogronami poleca się na śniadanie, lunch, kolację – uwielbiam sałatki, witaminy
Zasmakuj KuchniUwielbiam kaszę mannę, ale taką gęstą i z mnóstwem pysznych dodatków. Czasami przygotowuję ją na śniadanie, podwieczorek czy nawet kolację. Wiele osób nie lubi takich śniadań czy kolacji, a ja tak mam, że od czasu do czasu lubię sobie zjeść. Macie ochotę to koniecznie przygotujcie. Zachęcam i smacznego życzę. Składniki: 3 szklanki mleka 7 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru
Izabelawkuchni