Sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi W ferworze świątecznych zakupów natknęłyśmy się w sklepowym zielniku na nowość… PACHNOTKA. Pierwsza reakcja? Doniczka w łapki
Tajemnice SmakuQuinoa – czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami Komosa ryżowa – quinoa – to zdrowy dodatek do dań zarówno na słodko, jak i na
Tajemnice SmakuHummus – tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Jest zdrowy, smaczny i zawiera wiele cennych składników bogatych w witaminy. Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem hummusu jest bogata w
Tajemnice SmakuPrzepis na hummus z suszonymi pomidorami , okazał się jednym z najlepszych na domową pastę z ciecierzycy. Z dwóch puszek ciecierzycy wyszła niezła porcja. Wiadomo, wyrób domowy
Tajemnice SmakuZakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek
Tajemnice SmakuLubicie granolę? Robicie ją w domu, czy kupujecie gotową w sklepie? Przygotowanie granoli jest niezwykle proste i szybkie, więc warto zrobić ją w domu. A największą
Tajemnice SmakuSałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do
Tajemnice SmakuChałka to słodki drożdżowy warkocz. Tym razem nie zaplatałyśmy wypieku w tradycyjny splot. Zależało nam na słodkim wypieku w formie chlebka tostowego, o czym w niedalekiej
Tajemnice SmakuEmpanadas, czyli kruche pierożki pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. Możemy je nadziewać rozmaitymi farszami, od mięsnych, serowych, warzywnych, rybnych do owocowych na słodko. Zainspirowałyśmy się
Tajemnice SmakuTym razem wiśnie i banany w roli głównej. To kolejny pomysł na warstwowy deser lub śniadanie. Co prawda, sezon na wiśnie dopiero za jakiś czas, ale
Tajemnice SmakuPieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy
Tajemnice SmakuJedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym
Tajemnice SmakuStragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, bierzemy się więc do dzieła. Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony
Tajemnice SmakuVitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje
Tajemnice SmakuPierwsze ogórki gruntowe zakupione na bazarku, przepyszne, chrupiące, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i cudownie przemienić w małosolne. Uwielbiamy! Z zachłanności przerabiamy
Tajemnice Smaku