Można to danie traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm Sałatka: 2 marchewki 2 ziemniaki 3 łyżki groszku z puszki 2 jabłka 2 ogórki kiszone 3 jajka Majonez Sól Pieprz Tarty chrzan Wykonanie: Mortadelę podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się zwijać
Smaki Ewywariacje na temat faszerowanych jajek. Tak przygotowane jajka można podawać na święta, śniadanie, kolacje. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają jajka, znikają nawet nie wiadomo kiedy. Pozostałe i schowane jajka do lodówki po posiłku, bardzo szybko znajdują amatorów i na ogół nie zdążą ponownie pojawić się na stole. Jajka musztardowe z curry ( żółte ) 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka musztardy
Smaki Ewydzisiaj przygotowałam krewetki w cieście z sosem czosnkowym. Można je podać na kolację jako danie główne, przekąskę. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam 500 gram, krewetki średniej wielkości ) 1 jajko ok. 50 ml mleka Mąka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżka oliwy Olej do smażenia Sos czosnkowy ( wcześniej przepis podany na blogu
Smaki EwyLekka, chrupiąca sałatka. Może być wykorzystana w różnych sytuacjach na śniadanie, obiad czy kolację. Prosta w wykonaniu, smaczna i dietetyczna. Składniki: 200 gram ogórków sałatkowych ze skórką 200 gram pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram twardego sera typu feta 1 duży pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy Sok z ½ cytryny Pieprz Sól Ok. ½ łyżeczki cukru Wykonanie: Ogórki
Smaki Ewygłównie o niskim indeksie glikemicznym. I tak na początek surówka z szynką, fetą i całą gamą innych produktów, podana z sosem kaparowym. Propozycja na śniadanie a i może na kolację. Składniki: Garść mieszanki sałat ( można kupić gotowe już do użycia ) 4 pomidorki koktajlowe Kilka plasterków czerwonej cebuli ( cienkich ) Plasterek szynki Ser feta ( o niskiej zawartości tłuszczu
Smaki EwyProsty przepis na smaczną pastę do kanapek. Może być atrakcją śniadania lub kolacji, a podany na krakersach lub kawałkach pumpernikla przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje twarogowe, szczególnie w połączeniu z rybą - w tym przypadku wędzoną. Składniki: Twaróg około 200 g Łosoś wędzony 50 g 1/2 świeżej papryki 1 łyżka majonezu Pieprz, mielone chili. Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem
Smaki EwyPropozycja na śniadanie lub na kolację, a może stanie się też inspiracją świąteczną. Nie znam osoby która nie lubi jajek, bo jajka są po prostu pyszne. Dzisiaj proponuję faszerowane. Ale będzie jajeczna rozpusta! Już się cieszę! Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Tuńczyk w sosie własnym rozdrobniony 1 puszka 15 zielonych oliwek 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu Pieprz
Smaki Ewyplanach mięliśmy deser – ale szczerze Wam powiem, nie starczyło nam na niego siły i miejsca w żołądku. Opuszczaliśmy restaurację La Falua najedzeni, zadowoleni i trochę smutni, bo tą kolacją kończyliśmy nasz krótki, bo zaledwie tygodniowy urlop w Benidorm – jednym z najdziwniejszych miejsc, w jakich zdarzyło nam się bywać. Kurorcie pełnym drapaczy chmur ( jeden w tle na zdjęciu a było
Smaki Ewyzeszyt bardzo mu pachniał cukrem wanilinowym i innym smakołykami ). Dzisiaj przedstawiam trochę uproszczoną wersję. Był kurczak z rosołu, był ryż który pozostał z obiadu i tak powstała sałatka na kolację i śniadanie. Składniki: ½ gotowanej piersi z kurczaka 1 woreczek ugotowanego ryżu ½ opakowania rodzynek ½ słoika majonezu – małego Śmietana słodka 18% ( tyle co majonezu ) 1 - 2 łyżeczki przyprawy curry Wykonanie: Rodzynki zalewamy
Smaki Ewyteraz w sierpniu nadszedł najlepszy czas na pyszne aromatyczne pomidory w różnych kolorach i gatunkach. Oto pomidorowa letnia sałatka, w sam raz na lekki lunch lub kolorową kolację. Pomidorowa letnia sałatka Czas przygotowania: 10 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 15 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 żółtych pomidorków koktajlowych 2 pomidory malinowe 2 pomidory brązowe (odmiana Sacher
Kulinarne przygody Gatitydziś coś ultra prozdrowotnego i nie codziennego, coś co możemy jeść na śniadanie lub kolację. Zainspirowany włoskim sposobem konsumpcji chleba maczanego w oliwie, postanowiłem stworzyć coś co zastąpi masło, margarynę czy też smalec. Smarowidło orzechowe z nutą cynamonu to propozycja dla każdego kto ceni sobie zdrowie, ogrom witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy też magnezu to tylko niektóre właściwości
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj na tapecie zapiekanka makaronowa, lekka, bezmięsna, w sam raz na obiad lub wczesną kolację. Z odrobiną śmietany i gałki muszkatołowej, posypana delikatnie żółtym serem. Dla naszego alergika była alternatywa - młode ziemniaczki z fasolką szparagową. paczka makaronu np. świderki pół cebuli 2 marchewki pół selera kilka różyczek kalafiora 2 ząbki czosnku jajko śmietana sól pieprz gałka muszkatołowa ser żółty
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoczekiwać niższych cen ;) W każdym razie jeśli kiedyś będziecie w Wiedniu - polecam! :) Do Wiednia przyjechaliśmy pociągiem - samochód zostawiliśmy w Bratysławie i stamtąd wyjechaliśmy pociagiem właśnie. Potem wróciliśmy, zjedliśmy jeszcze kolację na Starym Mieście i pojechaliśmy do domu :( Nawet nie zauważyłam, kiedy tato zrobił to zdjęcie :D Ciężko było znaleźć wege miejsce na Starówce w Bratysławie, ale w końcu się
breakfast of dreamsPyszne, puszyste placuszki, idealne na śniadanie lub lekką kolację, nie zawsze przecież trzeba jeść kiełbaski z grilla, chociaż lato to czas, który temu sprzyja - spotkania ze znajomymi, imprezy rodzinne, szczególnie mając nowy sprzęt do grillowania, kupiony na http://www.sklepogrodniczy.pl/ i chcąc go wypróbować i pochwalić się przed znajomymi ;) Te placuszki równie dobrze można przygotować z jagodami, o ile macie jeszcze
Domowa cukiernia Ewyostatnio gości u mnie najczęściej. Polędwiczki wieprzowe panierowane w chrupiącym cieście, podane z sosem słodko-kwaśnym i ugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Idealnie spiszą się też na romantycznej randce! Spróbujcie! SKŁADNIKI : MIĘSO: * polędwica wieprzowa – 250 g * olej – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * małe jajko
Ostra na Słodko