kolacja - 33757 przepisów (strona:1037/2251)

Gulasz z szynki z pomidorową nutą 201

zimne, jesienne dni i wieczory, polecam  rozgrzewający, gorący gulasz. Taki z chudej szynki, odpowiednio doprawiony, zachwyci niejednego smakosza;)  Gulasz podaję na kolację z pieczywem, lub na obiad z kaszą gryczaną. Do tego ogórek kiszony... Pyszne danie, zasmakuje każdemu. 1 kg chudej szynki wieprzowej  Marynata:   Przyprawa czerwona do mięs  Olej smakowy -pomidor czosnek bazylia  Pomidory

Takie tam pichcenie
,,Gniazda makaronowe otulone pieczarkowymi pulpecikami” 111

macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Prezentuję Wam dziś świetne połączenie mielonego mięsa i makaronu. Idealne na obiad dla rodziny lub ciepłą kolacje dla gości. Nikt nie zdoła oprz eć się pokusie skosztowania tej potrawy. Efektowna i smaczna przekąska. Można dowolnie modyfikować nadzienie dodając na przykład paprykę lub ser. Składniki: 8 gniazd makaronu wstążki 10dkg sera żółtego Składniki na farsz

Podróż w kulinaria
,,Duet warkoczy rybnych” 110

stole wigilijnym. Oprócz tradycyjnych potraw prezentuję Wam dziś innowacyjne połączenie halibuta z łososiem splą tanych w warkoczu. Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone

Podróż w kulinaria
,,Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem oraz szpinakiem’’ 147

Wyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie zwykłej piersi z kurczaka. Robi się go całkiem prosto i szybko. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku Ser Feta Sól, pieprz, oregano 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Kurczaka

Podróż w kulinaria
,,Tarta z różyczkami’’ 134

Francji, bo tarta to nic innego jak tradycyjne danie kuchni francuskiej. Prezentuje wyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie tarty z różyczkami. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 2 marchewki Kilka plastrów szynki 40 dkg serka śmietankowego

Podróż w kulinaria
Oliwkowa tapenada . 113

Uwielbiam oliwki i mogła bym je jeść w każdej postaci , na śniadanie , obiad i kolację . Dzisiaj chciałam Was zaprosić na zieloną Tapenadę , pyszną ,prostą w wykonaniu w sam raz dla smakoszy oliwek :) Przepis znalazłam w książce Pyszne 25 . Pastę podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Platin . Składniki :   100 g zielonych oliwek   3 łyżki oliwy

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z gruszką i serem pleśniowym 163

Połączenie sera pleśniowego i gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje. Składniki: ciasto: 300 g mąki 150 g masła szczypta soli 1 jajko nadzienie: 50 g masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 200 g sera pleśniowego np. niebieski lazur 2 - 4 gruszki płatki migdałowe pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Wszystkie

Mama Gotuje
Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego + film 174

ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem z wędliny, sera camembert, oliwek i pomidorków posypane żółtym serem to znakomita przekąski na domowe przyjęcia, szybkie w przygotowaniu przystawki, świetny pomysł na kolację. składniki na 15 sztuk 1 opakowanie ciasta francuskiego 20 dag wędliny w plastrach 120 g sera camembert 15-20 sztuk czarnych oliwek 15 sztuk pomidorków koktajlowych 20 dag sera żółtego przepis

Smakowite Dania
Kalarepy z figą, awokado i miodem 127

tego sos z miodu z odrobiną soku z limonki. To musi być dobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa

Kuba Gotuje
Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem 133

powstał taki oto wytrawny wypiek w postaci babki :) można pokroić w plastry jako przystawkę do chleba, a podając na ciepło z sosem i dodatkami zyskamy pyszny obiad lub kolację. Składniki: 1 duży kalafior 25 dag sera żółtego 3 jajka 2 duże marchewki 4-5 średnich ogórków kiszonych 1 duży pęczek koperku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska

Kolorowy Przepisownik
Tarta z porami i pomidorkami cherry 156

pół oraz pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Posypuję oregano oraz  przyprawą Tikka Masala . Całość piekę przez 30 minut w temp. 170'C. Tarta idealna jest na ciepłą kolację :-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark 165

Dzisiaj szybki pomysł na przekąskę bądź kolację dla całej rodziny. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a z pewnością domowe zapiekanki znajdą wielu zwolenników. Tym razem przygotowałam je z sosem Madziarów Folwark , który otrzymałyśmy do testowania - dziękujemy.  Dla odmiany moje zapiekanki zostały przygotowane z gotowanymi pieczarkami - lubicie takie wersje domowych zapiekanek ? Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark SKŁADNIKI : 2 bułki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Omlet biszkoptowy z borówkami 162

Omlety są wyjątkowe, ponieważ możemy je jeść o każdej porze dnia i mogą być zależnie od dodatków zarówno naszym śniadaniem, obiadem, deserem, czy też kolacją. Omlety są bardzo delikatne i wyjątkowo puszyste, kiedy dodajemy do nich pełnego mleka. Powinniśmy to robić w proporcjach 1 jajko na 1 łyżkę mleka. Zamiast mleka możemy używać śmietanki, lub wody

Lili w kuchni
Placuszki z cukini i buraczków 94

Placuszki z cukini zdecydowanie ożywają w towarzystwie buraczków i cebuli. Bardzo polecam na jesienny obiad albo kolację :) 1 średnia cukinia 2 ugotowane czerwone buraczki 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli

Trzeci talerz