ciasta. Zapomniałam już jak smakuje owsianka czy kasza ugotowana na mleku... Ale! Uczę się tutaj pieczenia zupełnie innych słodkości niż tradycyjne cista przeznaczone na poranny posiłek. Wegańskie placki kokosowe, pełnoziarniste bułeczki, chlebki bananowe czy magiczne czekoladowe ciasta z... cukinią ! Wysokie temperatury na zewnątrz nie zachęcają do spożywania gorących śniadań. Tym bardziej cieszą mnie przepisy, które teraz poznaję. Dodatkowym plusem
Gawron w rosolełyżki cynamonu - 1 łyżka imbiru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 250 gram masła - 1/2 szklanki otręb pszennych - 2 łyżki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki zmielonego sezamu - 1 garść bardzo drobno posiekanej żurawiny Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Powstałą kulę umieszczam w lodówce na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję
WielopokoleniowoPudding chia to szybki i łatwy sposób na zdrowy posiłek do szkoły czy pracy. Można go robić na wiele sposobów np. z mlekiem kokosowym lub krowim, z czekoladą lub bez. Ważne żeby wam smakował 😉 Koniecznie musicie spróbować. Składniki: 200 ml mleka krowiego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu wielokwiatowego (opcjonalnie) ulubione owoce i dodatki np. banany, maliny
Słodka Strefadobrych pomidorów. To one są tu najważniejsze. Składniki: 6 pałek z kurczaka (około 750 g mięsa) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju (polecam rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej sól + pieprz do smaku 300 g pomidorów 1/3 szklanki gorącej wody Wykonanie: Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Solimy i pieprzymy
Smak mojego domunich skórkę i zalewam je dwoma szklankami wody mineralnej, odstawiam na noc. Na drugi dzień miksuję blenderem dolewam kolejną szklankę wody. Przelewam na sitko wyłozone gazą i odsączam mleko kokosowe. Mleko wykorzystuję do koktajli. Pozostały miąż po zmiksowaniu migdałów nie wyrzucam tylko wykorzystuję do zapiekanki. Nie odciskam mocno bo zależy mi żeby masa nie była sucha. Dodaję do niej budyń
wesoła kuchnianaleśnikowego. Wsypujemy rodzynki oraz borówki, mieszamy łyżką. Smażymy okrągłe placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (na jeden placuszek wychodziły około dwie łyżki ciasta). Smażyć możemy również na oleju kokosowym
VioletoweKucharzeniezmiksować lub mocno ugnieść widelcem i rozmieszać z jajkami. Masę twarogową dodać do płatków, dodać sól, migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażenie – rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego lub innego. Łyżką nałożyć porcje ciasta i lekko spłaszczyć. Formując placuszki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Bardzo dobrze się je smaży, nic się nie rozlatują. Można polać placuszki
Kuchnia Pokoleńmożliwości kreatywnego podejścia do muffinkowych dzieł. To muffiny owsiane. Potrzebujemy 3/4 szklanki płatków owsianych jedno jajko miód według uznania szklankę owoców lub innych dodatków jako myśli przewodniej muffinków wiórki kokosowe ¼ szklanki ½ szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie Wszystkie składniki mieszamy i wrzucamy do foremek na muffinki. Całość wstawić na 25min do 30 minut do piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Porada Można
Królestwo Deserówkremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe :) czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w jednej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu i dostałam jego wersję z malinami - tak bardzo mi ono smakowało, że gdyby
Opowieści z piekarnikaPyszne słodkości smakiem przypominające kokosanki dzięki dużej zawartości kokosa. Takie ciasta to fajna przekąska na wynos. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka wiórek kokosowych łyżka otrąb owsianych 150 g suszonej moreli łyżka miodu łyżka oleju jajko Przygotowanie Morele drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wykładamy - formując na kształt okrągłych i płaskich ciastek - na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa będzie dość
Lena Gotujezdrowe słodkości. Smakiem przypominają Rafaello - możemy w środek włożyć łuskany orzech migdała. Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 250 ml mleka, łyżka miodu, łyżeczka masła, szczypta soli, 5 łyżek wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia Przygotowanie: Kaszę płaukamy pod bieżącą wodą. Gotujemy w mleku około 25minut - pod koniec dodajemy masło, miód i sól mieszając często, żeby kasza się nie przypaliła. Kasza
Lena Gotujefasolki szparagowej 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki syropu klonowego łyżka sosu sojowego pół garści orzechów pinii pieprz i sól do smaku olej kokosowy do smażenia Przepis 1 Fasolkę oczyszczamy, gotujemy i odstawiamy na bok. 2 Pierś z kurczaka kroimy w drobne paski. Czosnek kroimy w plasterki. Mieszamy składniki z syropem klonowym i sosem sojowym. Podsmażamy
Kuchnia Bazyliinależy próbować budyniu łyżką, którą się go miesza. Jeśli enzymy znajdujące się w ślinie dostaną się do budyniu, może on nie zgęstnieć. * Przepis na mleko owsiane oraz mleko kokosowe znajdziecie na moim blogu
Dieta bez mlekabeza. Można też ubite na sztywno białka wyłożyć na masę budyniową, a następnie przykryć kruszonką. Jeśli chcecie pokusić się o ciasto wegańskie, to z powodzeniem masło można zastąpić olejem kokosowym, ale w trochę mniejszej ilości – 200-250g, bo inaczej „popłynie”. Zamiast żółtek – 5 łyżeczek siemienia lnianego namoczonego w 5 łyżkach wody. Ciasto budyniowe z rabarbarem
KucharzycaKrajewska prowadzi bloga Just My Delicious, wiec o słodkościach wie dużo :-) Książka podzielona jest na trzy części - małe łakocie, większe łakocie i łakocie do picia. Małe łakocie to batony kokosowe, owsiane, energetyczne, marcepan, trufle, kremy, desery, lody, lizaki, musy, pralinki, sosy i inne. Jest ich dużo, wszystkie smakowite, aż ślinka cieknie na sam widok. Znajdziemy tutaj też bardzo ciekawe przepisy
kruche babeczki