kokosowe - 19941 przepisów (strona:698/1330)

Kasza jest dobra na wszystko. Bezmięsny poniedziałek #3 287

kaszką.Wierzch zwieńczyłam spienionym mlekiem.Z dodatkiem posypki czekoladowej.LunchKuskusianka, podejście drugie. Pierwsza nie spotkała się z aprobatą Stwórcy. Grymasił. Ale mógł. Bo za sucha była.Ta wyszła boska. Słodko kokosowa. Cierpko żurawinowa. Gorzko czekoladowa.Owsianka jest cool. Ale mała odmiana nie zaszkodzi.kuskusmleko kokosowegarść suszonego kokosagarść suszonej żurawinygorzka czekolada2 łyżeczki mioduszczypta soliodrobina wrzątkuKuskus zalałam mlekiem w proporcji 1:2. Posoliłam. Dodałam suszone kawałki

bastalena
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 283

samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej - każdy sobie sam odrywa wybraną bułeczkę na jeden, dwa kęsy.Aby zachować okrągłą

Grahamka, weka i kajzerka
Krem z dyni i gruszki z gorgonzolą i grzankami 246

dynią i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki

Mango Papaja
Orkiszowo-gryczane naleśniki z dżemem truskawkowym 175

czas udać się na szkołę do kogoś kto nauczy mnie robić dobre przetwory! Składniki:100 gram mąki orkiszowej typ 200060 gram mąki gryczanej 2 jajaszklanka mleka szczypta soliłyżka stewiiwodaolej kokosowy do smażeniadżem/powidła/biały ser/ świeże owoce do podaniaW misce mieszamy mąkę gryczaną z mąką orkiszową, mleko, jaja, stewię i szczyptę soli, tworząc przy tym dość rzadkie ciasto(...)naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody (najlepiej gazowanej, co spulchni ciasto). Rozgrzewamy patelnię oraz olej kokosowy i smażymy na niej naleśniki (niech będą cienkie). Z podanego przepisu powinniśmy otrzymać 7 dużych naleśników. Ja moje naleśniki podałam z pyszną konfiturą truskawkową. Jednak jeśli pominiecie stewię w przepisie z powodzeniem możecie podać naleśniki z farszem wytrawnym

Mango Papaja
Ciasto styropian 1560

Dodatkowo:Dżem porzeczkowy lub inny najlepiej kwaskowatyWykonanie:pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną,  wiórki kokosowe oraz śmietanę. Podpieczone ciasto posmarować dżemem , masę śmietanową wymieszać  i delikatnie wylać na ciasto.Wierzch  posypać startym na grubych oczkach kakaowym ciastem z zamrażarki.Całość piec jeszcze  przez około

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 202

amarantusa ekspandowanego2 łyżki bezglutenowych otrębów owsianych1 żółtkołyżeczka wody1,5 łyżki białka z przygotowanych 6 białek do masy serowej z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu)Przygotowanie:Zmielić wiórki kokosowe, aż powstanie gęsta masa. Do przygotowanego żółtka dodać łyżeczkę wody i rozmieszać razem. Do miseczki dodać wszystkie przygotowane składniki i dokładni wymieszać. Pozostawić masę do lekkiego spęcznienia na około

Eat Shrimps
Azjatycki bulion drobiowy - baza do potraw azjatyckich 305

oczywiście używać klasycznego, dobrze nam znanego bulionu, który również nada daniom aromatu, odbiega on jednak smakiem od tego "właściwego".Na bulionie azjatyckim możemy przygotować wiele dań, na przykład: zupę kokosową z pieczarkami, kurczakiem i kiełkami, zupę kokosową z boczniakami, kurczakiem i grzybkami straw, a także krem z jarmużu i moje ulubione danie - zielone curry z kurczakiem.Sk

Tajskie smaki
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI 397

przemycam do naszego menu dania, o których nam się wcześniej nawet nie śniło, są to wszelkiego rodzaju hummusy, szczególnie polecam dyniowy,  cudowny smalec z fasoli , z oleju kokosowego czy teraz pasztety bezmięsne. O ile do samej kaszy jaglanej nikt nas przekonywać nie musi bo ją wprost uwielbiamy, to taki pasztet był już nie lada wyzwaniem. Ale podjęłam(...)pęczek natki pietruszki- 1 puszka białej fasoli-  ok.60g mąki ziemniaczanej- sól i pieprz do smaku- olej lub oliwa do podsmażenia pieczarek i cebuli z czosnkiem (dałam olej kokosowy bezzapachowy)Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju lub oliwie, doprawić solą i pieprzem.Na patelni podsmażyć także cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku

Smaczne Zdrowe
Biszkoptowe ciasteczka 143

Dodatkowo :czekolada (gotowa lub rozpuszczona w kąpieli wodnej)dżem(według mnie najlepiej sprawdza się porzeczkowy, z innymi nie za bardzo mi podchodziły), dowolny krem lub nutella - co chcemy :)wiórki kokosowe Przygotowanie :Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Wkładamy do piekarnikanagrzanego do 180st. C i pieczemy 20-25 min.Po wystudzeniu wycinamy(...)kieliszkiem kółka.Jedno kółko smarujemy np. dżemem i dociskamy drugie, aby się dobrze skleiły.Takie ciasteczko obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i obsypujemy wiórkami kokosowymi lub orzechamiSmacznego

charlotte gotuje
Bajaderki 162

dżemu truskawkowego lub wiśniowego (użyłam truskawkowego)100 ml mleka100 g masła100 g cukru4 czubate łyżeczki kakaokilka kropli aromatu rumowego (nie miałam akurat w domu więc dodałam migdałowy)wiórki kokosowe do obtoczeniaPrzygotowanie :Herbatniki pokruszyć. Ja robię tak, że wrzucam je do reklamówki i gniotę dokładnie wałkiem.Rodzynki sparzyć i pokroić. Orzechy posiekać.Masło, cukier, mleko, kakao rozpuścić. Dodać resztę składników (oprócz

charlotte gotuje
Trufle 159

była na weselu u mojej cioci, cudowna kobieta jeśli chodzi o jej przepisy ! ;)  Składniki:1 margaryna4 paczki herbatników1 szkl cukru pudru3 łyżki kakaozapach, najlepiej rumowy lub migdałowyDodatkowo:wiorki kokosowe, posiekane orzechy włoskie lub pokruszone herbatnikiPrzygotowanie:Margarynę, szklankę cukru pudru, kakao, zapach wrzucamy do jednej miski i ucieramy mikserem na puszystą masę.Herbatniki kruszymy - ja robię tak, że wszystkie wrzucam(...)maszynki do mięsa.Pokruszone herbatniki wrzucamy do utartej masy i dokładnie wszystko mieszamy.Robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach/ posiekanych orzechach czy wiórkach kokosowych i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Smacznego

charlotte gotuje
Kokosanki 150

Składniki:200 g wiórek 50 g masła3/4 szkl cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej3 łyżki mleka2 białkaPrzygotowanie:Masło z cukrem rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy mleko, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - wymieszać.Przestudzoną masę kokosową dodajemy do piany i miksujemy na najniższych obrotach.Blachę wyłożyć papierem

charlotte gotuje
Z... (pikantna) zupa dyniowo - paprykowa! 190

jeśli macie ochotę na łagodną dyniową z krewetkami, zapraszam tu.Składniki:200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie)250ml bulionu warzywnego1 cebula1 mała marchewka1 ząbek czosnku1/2 czerwonej papryki1/2 opakowania mleka kokosowego 1 łyżka oliwysól, pieprz, kurkuma, papryka chilli, ostra paprykaPrzygotowanie:Gotujemy bulion.Dynię, cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy(...)papryką).Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. (u mnie trwało to ok. 15 minut)Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;))Zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką masę. I gotowe! "Piekło w gębie" na dobranoc jest cudowne :) Zachęcam też do dekorowania zupy pestkami dyni :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 399

szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii⅓ szklanki wiórków kokosowych⅓ szklanki kakao1 łyżeczka cynamonu⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliKrem:1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)50 g czekolady100 g miękkiego(...)masła1/5 szklanki kakao1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie:W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę  i sól.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, ucieramy do połączenia się składników. Do masy dodajemy partiami suche składniki

Mania Gotowania
Ciasto Hali 259

pieczeniapół kostki miękkiej margarynypół szklanki cukru2 jaja i żółtkoMASA BUDYNIOWA:litr mleka3 budynie czekoladoweMASA SEROWA:pół kostki miękkiej margarynypół szklanki cukru4 serki waniliowe3 jaja i białkobudyń śmietankowypolewa czekoladowawiórki kokosowe Wykonanie:Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę.Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do wystudzenia.Margaryn(...)sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy na 40 minut.Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.                                                     Smacznego! :)* (ciasta domowe 5/08

Serce zamknięte w formie pyszności