Krewetki uwielbiam, w każdej postaci. Dzisiaj w bardzo pikantnej, tajskiej odsłonie. Na przygotowanie tego dania wystarczy 15 minut. Więc do dzieła! Skladniki na 2-3 porcje:mleczko kokosowe 165 mlłyżka zielonej pasty curry (skład: chili, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotka, galangal, kmin, limonka)250 g krewetek1 cukinia kilka liści miętynatka pietruszkiryżPrzygotowanie:Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną
Smakowity Blog Kulinarnycukru60g mielonych migdałów60g mąki ziemniaczanej30g wiórków kokosowychPotrzebujemy także:budyń waniliowy galaretka truskawkowatruskawki Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i szybko mieszamy.Przygotowujemy formę do ciasta. Ja używam silikonowej formy do tarty, nie muszę więc wykładać jej pergaminem ani smarować tłuszczem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni.W
Smakowity Blog Kulinarnykokosowych100g cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki białego rumuPrzygotowanie:Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę. Następnie ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i mąkę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i rum. Z masy formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150 stopni
Smakowity Blog Kulinarnysmażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Zupę przelewamy do pojemnika blendera i miksujemy dokładnie, następnie przelewamy z powrotem do garnka (bezpośrednio lub przez sito, jeśli nie chcemy aby w zupie znalazły się łuski
Smakowity Blog Kulinarnyrozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami kolendry
Smakowity Blog Kulinarnymięsa.Margarynę można zastąpić masłem.Ja używam papilotek, aby goście nie brudzili sobie rąk tymi ciastkami.Zamiast robić polewę, bajaderki można obtoczyć w wiórkach kokosowych.Płatki migdałowe można zastąpić wiórkami kokosowymi, kolorowymi posypkami itp.Powidła śliwkowe można zastąpić ulubionym dżemem
Gospodyni Miejskabazyli,Garść listków mięty,3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu,½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych),sok z ½ cytryny.Klej do pistacji:1-2 łyżki masła migdałowegoPrzygotowanie:1. Olej kokosowy lekko podgrzać, wystudzić, dodać do pozostałych składników spodu i wszystko zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, odstawić do lodówki.2. W blebderze umieścić ser, jaja, ksylitom (można
SzczyptaSmaQminut+ 50 minut pieczenie batatówSkładniki:CIASTO600-700 g batatów,3 szklanki mąki,6 jaj,3/4 szklanka cukru pudru trzcinowego (lub białego),175 g miękkiego masła,200 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki sody,1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli,2 łyżki masła(...)minuty przy pomocy miksera). Dodać nasiona wanilii i stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po łyżce suche składniki, na przemian z mlekiem kokosowym i puree z batatów.Masę przelać do dwóch form, wstawić do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik
SzczyptaSmaQStarmach.Czas przygotowania:5 minutPorcje: 2Składniki:2 filiżanki gorącej, mocnej kawy zaparzonej z Jacobs Cronat Gold,100 ml rumu,6 łyżek śmietany kremówki,2 łyżki serka mascarpone,Syrop kokosowy,Brązowy cukier Muscovado.Przygotowanie:Kawę posłodzić Muscovado, dodać rum. Śmietanę podgrzać, wymieszać z serkiem i syropem kokosowym, podać w oddzielnym dzbanuszku
SzczyptaSmaQproszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bita śmietana 330 ml, cukier puder 1 łyżka, wiórki kokosowe - ile potrzeba, śmietan fix 1 opakowanie jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać z jabłkami miękka palma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć(...)jabłkami, na wierzch dodać resztę jabłek - piec w 200C około 45 minut zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietanfixem i posmarować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi ciasto jesr rewelacyjnie smaczne, łatwe i warte upieczenia..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmiękkiego masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/2 opakowania cukru wanilinowego 2 łyżki rodzynek 100 g wiórków kokosowych 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1,5 szkl mąki 90g pokruszonych płatków kukurydzianychPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowych na puszystą masę(...)jajko - ponownie dokładnie łączymy ze sobą składniki.Mąkę łączymy z sodą i proszkiem do pieczenie i wsypujemy mieszankę do masy - mieszamy całość przez chwilkę na najniższych obrotach miksera.Wsypujemy wiórki kokosowe oraz rodzynki i ponownie wszystko ze sobą łączymy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nabieramy łyżeczką masę a następnie obtaczamy ciasteczka w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce. Radzę
charlotte gotujesmakują, ta panierka ma super smak. Polecam :-)Składniki:- mięso z piersi kurczaka lub z łopatki wieprzowej (lub wedle uznania)- drobno pokrojona cebula (opcjonalnie)- sól i pieprz do smaku- olej kokosowy do smażeniaDo panierowania:- bułka tarta ze złocistym lnem mielonym- jajka (u mnie 2)- 1 łyżeczka oleju (lepiej utrzymuje się panierka, nie odpada po usmażeniu)- mąka kukurydziana (lub dowolna inna(...)bułce tartej wymieszanej z sezamem.Wersję z cebulą panieruję razem z kawałkami cebuli, nie usuwam jej, co nieco odpadnie ale większość zostaje.Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym lub innym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Ja na patelni posypuję dopiero solą i świeżo mielonym pieprzem.wersja z cebulą i dużą ilością pieprzuSmacznego
Smaczne Zdroweszklankamąka ziemniaczana 1 łyżkaocet 1 łyżkacukier 1/2 szklankiproszek do pieczenia 2 łyżeczkiKREMsok zielony pysio 4 szklankibudyń waniliowy 3 opakowania cukier 0,5 szklankiśmietana 30% 2 szklankiżelatyna 4 łyżeczkiwiórki kokosowe 1 opakowaniePRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową(...)ubić, połączyć z żelatyną. Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na 3 godz
Kuchnia Danusiszklanki mąki pszennej 1/2 tabliczki czekolady Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i następnie przekrojone wzdłuż banany zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym do uzyskania złotego koloru. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.Polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podawać na gorąco
pieprzny smaczekwanilii3/4 szklanki mleka 1,5 %2 łyżki miodu+1 łyżka do karmelizacji 1 gruszka, pokrojona w kostkęsok z ćwiartki cytrynyszczypta cynamonuPietruszkę gotujemy w mleku krowim (można zastąpić roślinnym) albo kokosowym wraz z laską wanilii około 20 minut, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu, wyciągamy laskę wanilii i blenderujemy całość na gładki mus- budyń. Jedną gruszkę kroimy
Mango Papaja