łyżki kaszy jaglanej lub ok. 1/2-2/3 szklanki ugotowanej ok. 200-250 g kapusty kiszonej, dobrze odciśniętej 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko przyprawy: sól, garam masala olej kokosowy do smażenia Kaszę gotujemy, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko – mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i skrobię – dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by masa się związała(...)dłoniach formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią. Smażymy na oleju kokosowym, na średnim ogniu, z dwóch stron. Koltety nie powinny się zbytnio rozpadać. Formując je należy dokładnie ścisnąć. Kurczak w sosie pomidorowym, 3 porcje: 500 g fileta z piersi kurczaka 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1 papryczka chilli przyprawy: majeranek, sól Filet kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Koncentrat
Kucharzycaidealnie komponuje się z orzechowo-śliwkowym nadzieniem. Musicie wypróbować! Składniki: na ok. 10 mazurków 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 1 banan 50 g roztopionego oleju kokosowego 50 g cukru pudru odrobina wody Przesiać obie mąki do miski, dodać zmiksowanego banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę
Kuchnia Elliełyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia kulki oblej polewa czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO
Różne smaki w kuchniszkl.mleka 0,5 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg margaryny Składniki na polewę: 1 kostka margaryny 60 dkg cukru 4 łyżki kakao 12 łyżek mleka Wiórki kokosowe 50-60 dkg. Ciasto Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i mąkę z proszkiem.Na koniec wlać margarynę.Wszystko zmiksować. Piec w płaskiej blaszce(...)romby.Ja kroję romby. Polewa W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao.Dodać mleko.Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.W gotującej polewie obtaczamy ciastka i od razu wkładamy do wiórek kokosowych wcześniej przygotowanych w misce.Odkładamy do wystygnięcia. Uważajcie żeby się nie oparzyć.Ja używam dwóch widelców ,ale i tak czasem odruchowo dotknę ręką. Ciasto możecie upiec dzień wcześniej
Agusiowe smakołykiszkl. mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szkl. cukru 30 dag masła roślinnego ( użyłam masło zambrowskie ) 20 dag wiórków kokosowych 2 duże paczki krakersów Wykonanie : W 1/2 szkl. mleka mieszamy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe 2 szkl. mleka należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy zmiksowane żółtka z mąką(...)gotujemy budyń. Czekamy , aż budyń przestygnie. Miksujemy masło , dodajemy budyń a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Formę wykładamy papierem , układamy krakersy , na to nakładamy masę i znowu krakersy i masę . Powinno wyjść 4 warstwy. Pychotka
Różne smaki w kuchnijest mało i zawsze wychodzą :) Zatem do dzieła ;) Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : ok. 15-20 minut Składniki: 2 jaja 100 g cukru 200 g wiorków kokosowych szczypta soli cukier wanilinowy 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na krem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Za pomocą dwóch łyżek formować
Różne smaki w kuchniSkładniki: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka mąki pszennej razowej (użyłam typ 2000) 3/4 szklanki erytrolu (Plenus Natura) 60 g masła klarowanego waniliowego (Plenus Natura) 60 g oleju kokosowego 2 żółtka 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli himalajskiej 3 łyżki mleka Jabłka: 0,5 prażonych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Piana z białek(...)Natura) 1/4 szklanki erytrolu (Plenus Natura) 1 łyżeczka cynamonu Pestki dyni w syropie: 50 g pestek dyni (Plenus Natura) 1-2 łyżki syropu daktylowego Przygotowanie: CIASTO → Olej kokosowy i masło podgrzej do postaci płynnej. Wszystkie składniki wraz z rozpuszczonym tłuszczem przełóż do miski i dokładnie wymieszaj i ugnieć ciasto. Następnie wybraną formę wyłóż najpierw papierem do pieczenia
Zdrowie na języku :PSkładniki na 20 sztuk: 90 g mąki migdałowej lub 90 g migdałów 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 40 g) 7 płaskich łyżek wiórków kokosowych (ok. 40 g) 70 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%) 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20 g) 5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) (ok. 50 g) 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 30 g) 1 jajko rozmiar
Vroblewska-fitlifeokoło 30 sztuk: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 2 szklanki Daktyle – 1 szklanka Płatki migdałów – 3 łyżki Orzechy włoskie – 2 garści Kakao gorzkie – 4 łyżki Miód – 2 łyżki Wiórki kokosowe (Kresto) Wykonanie: Daktyle i orzechy włoskie namoczyć w wodzie lub mleku. Kaszę jaglaną opłukać a następnie ugotować w mleku. Ugotowaną kaszę zmiksować z daktylami, orzechami i kakao. Następnie wymieszą(...)płatkami migdałów i uformować kulki. Gotowe kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych i schłodzić w lodówce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
Kuchnia Bon Appetitporcję Potrzebujesz: 1/2 banan 1,5 łyżki masła orzechowego ( przepis na domowe <- klik) 1/2 łyżki miodu 1 łyżkę mleka 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczkę wiórków kokosowych 2 łyżeczki rodzynek Sposób przyrządzenia: 1. W kubku/ filiżance przystosowanej do używania w mikrofali rozgnieć bardzo dokładnie banana widelcem. 2. Do banana dodaj masło orzechowe, mleko i miód - połącz dokładnie(...)Dorzuć rodzynki, płatki owsiane i kokosowe wiórki. 4. Wstaw do mikrofali i 'piecz' przez 3 min., jeśli moc mikrofali to 800W lub 1min, jeśli moc mikrofali to 1200W - lub do momentu, gdy wierzch ciasta przestanie być kleisty. 5. Zjadaj na ciepło! Smacznego! Breakfast oat mugcookie 1 serve Ingredients: 1/2 banana 1.5 tablespoons peanut butter 1/2 tablespoon honey 1 tablespoon milk
Kuchnia w Słońcu Skąpanakukurydziany: 1 szkl. mąki kukurydzianej 4 średnie jajka 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli himalajskiej Fit masa do ciasta: 1 puszka mleczka kokosowego w stanie stałym 4 łyżki masła orzechowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub ksylitolu Dodatkowo: orzechy lub suszone owoce Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek(...)silikonowej formy lub metalowej wysmarowanej olejem i obsypanej mąką i pieczemy ok. 25 min lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy najlepiej przez dobę i kroimy na pół. Mleczko kokosowe ubijamy z cukrem. Masło orzechowe i czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Ponownie miksujemy. Przekładamy jeden biszkopt masą. Nakładamy drugi i ponownie nakładamy masę. Dekorujemy orzechami lub suszonymi owocami (u mnie
Czarnawisienkanaturalnego 3 łyżki pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko 2 jajka M 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki syropu karmelowego do kawy i herbaty olej kokosowy do smażenia propozycja podania: plasterki bananów, trzcinowy cukier puder i sos czekoladowy Przygotowanie: Do miseczki dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i opiekane pełnoziarniste płatki orkiszowe, wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy(...)jajka, dodajemy jogurt i syrop karmelowy do smaku, całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Propozycja podania
Słodkie okruszkipołówka czerwonej cebuli -połówka białej cebuli -ząbek czosnku -przyprawy: ostra papryka, papryka wędzona, mielony kmin rzymski, oregano, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany -płaska łyżeczka ksylitolu -olej kokosowy do smażenia -jogurt naturalny do polania ( łyżka na porcję) -dwa całe liście sałaty w formie miseczki Wykonanie: Do garnka z osoloną wrzącą wodą wrzucamy ryż i gotujemy. Posiekaną białą cebulę(...)czosnek podsmażamy na oleju kokosowym, na rozgrzanej dużej patelni. Dorzucamy doprawione pieprzem cayenne i solą mięso. Smażymy ok. 15 min starając się rozbić mięso na jak najmniejsze kawałki. Pokrojoną w kosteczkę paprykę i czerwoną cebulkę, wrzucamy na patelnię i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy przyprawami, solą i ksylitolem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min (w razie potrzeby podlejcie danie
Gawron w rosolejesteś tak niecierpliwi jak ja i wyjmiecie bezy wcześniej, wtedy będą bardziej miękkie niż kruche. Ale też smaczne. ;) polewa czekoladowo-kawowa: łyżka naturalnego kakao łyżka odżywki białkowej łyżeczka oleju kokosowego 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Olej kokosowy rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody, dodajemy kakao, kawę, odżywkę i cały czas mieszamy do uzyskania półpłynnej, gładkiej konsystencji. Polewą ozdabiamy nasze bezy i dodajemy
Kuchnia Elliepomyślał, że z kaszy jaglanej można zrobić ciasto, a mianowicie tartę? Otóż można! Z dodatkiem budyniu smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód: 1 torebka (100g) kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego 1 jajo 3 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzidła) Wierzch: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Po ugotowaniu i ostudzeniu dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, jajo i syrop daktylowy. Całość blendujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 25-30 minut w 1801 stopniach. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzony przelewamy na upieczone i ostudzoną tartę. Smacznego
Truskawkowa Fiesta