bardzo aromatyczna. Z grzankami, chrupiącym pieczywem, doskonała teraz, zimą. Niby prosta, ale z połączeniem ciekawych składników, staje się niebanalną. Składniki: 2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 400g mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cukru brązowego 3skrzydełka z kurczaka Wykonanie: Na skrzydełkach ugotować bulion(...)dodać marchew, ziemniaki, ugotować do miękkości, przełożyć odsączoną kukurydzę z puszki, całość zmiksować. Przecisnąć ząbek czosnku, wycisnąć sok z limonki, dodać chilli, wędzoną paprykę sypką,cukier, kurkumę oraz mleczko kokosowe. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z weką, chrupiącym, świeżym pieczywem lub grzankami. Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniazaglądanie” do Raju dla Podniebienia. Z tej rocznicowej okazji specjalnie dla Was małe, wdzięczne, kruche babeczki. Napełnione smacznym kremem na bazie kaszy manny z orzechami i wiórkami kokosowymi. Co Wy na to? Składniki: na 25szt ciasto na babeczki: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 4 surowe żółtka masa: 100g orzechów włoskich 50g wiórków kokosowych 50g kaszy
Raj dla PodniebieniaBardzo udany wypiek, który powinien wielu osobom przypaść do gustu. Czekoladowy akcent świetnie współgra z pomarańczą, delikatną nutą kokosową i kroplą niebywale smacznego musu na bazie kwaskowatego rabarbaru, soczystej pomarańczy i dodającego słodyczy syropu z passiflory. Czy mam zachęcać dalej? Składniki: spód 100g mąki pszennej 2 łyżki kakao 75g masła 25g wiórków kokosowych 1 jajko 50g cukru pudru wierzch
Raj dla Podniebieniapomidory sprawiły, że wyszła przepyszna, sycąca potrawa. Polecam! Wypróbujcie, jeśli w Waszych mrożonych spiżarniach także znajduje się dynia. Składniki: 400-500g dyni 1 puszka pomidorów 1 mleczko kokosowe 1 opakowanie szpinaku 2 ząbki czosnku kilka sztuk pomidorków koktajlowych 250g ugotowanej ciecierzycy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka kolendry 2 łyżeczki curry Wykonanie: ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie(...)dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać kawałki dyni, pomidory razem z zalewą. Całość chwilę dusić, następnie dorzucić pomidorki koktajlowe i wlać całe mleczko kokosowe. Dodać przyprawy, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Na sam koniec do potrawy dodać ugotowaną ciecierzycę. Podawać z bagietką, kleksem śmietany lub posypane świeżą kolendrą. Życzę smacznego! /inspiracja KwestiaSmaku
Raj dla Podniebieniazielonej sałaty 6-7szt dużych krewetek 5 łodyg zielonych szparagów 1/2 zielonego ogórka 1/2 pomidora garść listków mięty sól, pieprz 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki oleju kokosowego Wykonanie: Umyte, osuszone krewetki przełożyć na talerz, posolić. Umyte liście sałaty porwać, ułożyć na półmisku. Dodać listki mięty, pomidora pokrojonego w kostkę i w plasterki ogórka. Na patelni rozgrzać olej(...)kokosowy, wrzucić krewetki, smażyć z obu stron przez kilka minut, następnie dorzucić pokrojone na większe kawałki szparagi, smażyć kilka minut. Krewetki ze szparagami przełożyć do półmiska, polać octem balsamicznym, oprószyć pieprzem. Gotowe! Artykuł Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaHannah Miles na desery bez użycia piekarnika. Kopalnia uroczych zdjęć i inspiracji. Składniki 200g pieczonej lub gotowanej dyni 1 pomarańcza + skórka starta 50ml mleka 50ml śmietanki kremowej 100g oleju kokosowego 2 jajka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 czekolada karmelowa firmy Wedel 1/2 łyżeczki karadamonu garść płatków migdałowych Wykonanie Dynię upiec(...)pozbawić skórki i pokroić na kawałki. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka krótko ubić na za pomocą trzepaczki, połączyć z sokiem z pomarańczy, mlekiem, śmietanką i olejem kokosowym. W misie wymieszać mąkę, budyń, kardamon, cukier i proszek. Składniki mokre połączyć z suchymi za pomocą drewnianej łyżki. Na samym końcu dodać otartą skórke pomarańczową i dynię. Całośc lekko wymieszać
Raj dla Podniebieniamarchew, pietruszka, seler, cukinia, a w zasadzie sporo cukinii oraz pieczonej żółtej papryki. Dodatek zielonej soczewicy wspaniale zagęszcza zupę, sprawiając, że powstaje pyszny krem. Wszystkie jarzyny podsmażam na oleju kokosowym, aby zyskały na smaku, następnie gotuję i miksuję. Całość wspaniale smakuje z podprażonym słonecznikiem. Spróbujcie, bo to bardzo prosta, gęsta zupa. W sam raz na zimę. Składniki (na 4 michy(...)kostka na zupę 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 cukinie 2 żółte papryki 2 – 3 łodygi selera naciowego 1 szklanka zielonej soczewicy 1 liść laurowy 2 ziarnka ziele angielskiego 1-2 ziarna jałowca szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz szczypta cząbru i estragonu garść ziaren słonecznika 2 łyżeczki śmietanki kremowej Wykonanie Jarzyny ( marchew
Raj dla Podniebieniaczujemy się dobrze, po prostu tak domowo. Składniki: (na 2 porcje) 500 g polędwicy z dorsza sól, pieprz 1 jajko 50 g płatków migdałowych 2 – 3 łyżeczki oleju kokosowego 100 g brązowego ryżu 100 g ulubionej kaszy (użyłam bulgur i pęczak) 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oliwy z oliwek kilka różyczek brokuła 1/3 żółtej papryki 1/2 łyżeczki curry(...)śmietany, aby kasza z ryżem była bardziej zwarta. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki, otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie panierować w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Wykładamy na talerz kaszę z ryżem, a na niej układamy porcje ryby. Posypujemy świeżo posiekaną natką. Smacznego! Artykuł Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem pochodzi
Raj dla PodniebieniaJednak teraz, w przededniu wiosny, jest świetnym żródłem wielu witamin i minerałów. Dodaje energii, poprawia samopoczucie. Co więcej, wybornie smakuje. Mus można także wzbogacić na wiele sposobów – mleczkiem kokosowym, owocem kiwi czy sokiem z cytryny. Składniki na 4 porcje ( 4 kokilki) 1 mango 6 dużych liści jarmużu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kiwi (opcjonalnie) 2 – 3 łyżki(...)mleczka kokosowego (opcjonalnie) Wykonanie Wszystkie wybrane wg uznania składniki na mus umieścić w blenderze i zmiksowac na gładką masę. Przed podaniem schłodzić. Smacznego! Artykuł Mus z mango i jarmużu pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniacytryny sok z 1/2 cytryny 1 cukier waniliowy 5 – 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki olejku pomarańczowego 4 łyżki mocnego naparu herbaty miętowej (do ozdoby) wiórki kokosowe cukier ozdobny Wykonanie Twaróg półtłusty mielimy dwukrotnie. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy. Teraz(...)następnie przez 45 min w 150-160C. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto schłodzic w lodówce. Sernik można udekorowac dowolnie, np. ozdobnym, zielonym cukrem i wiórkami kokosowymi. Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Konsystencją przypomina mus! Jeden z delikatniejszych serników. Smacznego! Mój przepis bierze udział w akcji: Artykuł Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy! pochodzi
Raj dla Podniebieniawszystkim na co mieliśmy ochotę :) pół szklanki mąki pszennej jasnej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowego, niesłodzonego) 2 jajka 1/4 łyżeczki sody olej kokosowy do natłuszczenia gofrownicy dodatki: np. śmietanka kokosowa, masło orzechowe, czekolada, owoce Jajka rozdzielamy, po czym białka ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z mlekiem roślinnym, sodą i żółtkami. Dodajemy pianę
Mienta blogniż nie jedne kupne czekoladki! Składniki (5 szt.): 150 g suszonych daktyli 50 g masła orzechowego (użyłam TEGO od Terrassana) 1 czubata łyżka kakao 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do malaksera i miksuj do momentu powstania zwartej masy. Możesz sprawdzić po zmiksowaniu czy składniki lepią się już ze sobą, wtedy masa jest już gotowa(...)Wówczas ulep 5-6 średniej wielkości kulek, a każdą możesz jeszcze dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki, przynajmniej na godzinę, aby kulki stwardniały
Zdrowie na języku :Pwspaniałych wypieków. Odkryłam, że rabarbar dobrze się komponuję z mąką migdałową. Idealne ciasto na wiosenne, ciepłe popołudnie. Składniki: Spód: 2 jaja 5 łyżek erytrolu 1/2 szklanki oleju kokosowego 1,25 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki migdałowej szczypta proszku do pieczenia Mus: 4 łodygi rabarbaru 3 łyżki erytrolu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Spód Do miski wsypujemy(...)rodzaje mąk, dodajemy erytrol, proszek do pieczenia i rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Surowe ciasto chowamy do zamrażalnika na 15 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Widelcem nakłuwamy cały spód. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Mus: Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dodajmy erytrol. Dusimy, aż rabarbar całkowicie się
Truskawkowa Fiestapochrupać. Dodatek imbiru dodał pikanterii. Ostatecznie rolą rabarbaru było nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku. 2-3 porcje: 2 piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 łodygi rabarbaru olej kokosowy do smażenia ok. 2 cm korzenia imbiru Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę. Seler drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie duszenia. Imbir(...)ścieramy na tarce lub siekamy drobno. W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy mięso się podsmaży zmniejszamy ogień i dodajemy rabarbar i seler. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wedle uznania – ja podałam z brązowym ryżem i smakowało
Kucharzycajeść...jednak pamiętajcie z rozwagą - suszone owoce to spory zastrzyk cukrów ;) Składniki: Spód -> 1.5 szklanki płatków owsianych -> 1/2 szklanki suszonych moreli -> 3 łyżki oleju kokosowego -> 2 łyżki kakao -> 2 łyżki wiórek kokosowych Masa: -> 450g jogurtu naturalnego -> 200g serka wiejskiego -> 3 łyżki miodu -> 3 łyżki żelatyny Do dekoracji: -> Kiwi
Jedz zdrowo żyj zdrowo!