zabraknąć kilku herbatników) 2x900ml mleka 2x120g czekolady (gorzkiej i białej) 2x60g masła 2x140g kaszy manny 2x40g cukru POLEWA 80g gorzkiej czekolady 20g białej czekolady 1 i 1/4 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego) Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia - na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników, wolne miejsca uzupełnić kawałkami ciastek (powierzchnia nie musi być w 100% pokryta ciastkami, można je ułożyć(...)ciemne) - całość pozostawić do ostygnięcia kaszy, następnie zafoliować i schłodzić w lodówce - obie czekolady do polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno, wraz z niewielką ilością oleju kokosowego (do ciemnej czekolady dodać 1 łyżeczkę oleju, a do jasnej 1/4 łyżeczki) - -rozpuszczoną ciemną czekoladę rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżeczką nałożyć w różnych miejscach białą czekoladę, tworząc esy floresy, następnie zanurzyć
Smakołyki Berenikiłyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki (z górką) masła migdałowego prażonego Primavika 5 łyżek cukru 1 jajko M 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka (zwykłe lub roślinne) cukier puder (u mnie trzcinowy) do oprószenia babeczek Przygotowanie: Do jednej miski dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy(...)mleko, łyżkę kakao i rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy dokładanie. Następnie do tej miski dodajemy nasze suche składniki, znów mieszamy. Na koniec dodajemy masło migdałowe, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, do każdej papilotki nakładamy naszą masę (do 3/4 wysokości – u mnie 2 pełne łyżki masy). Formę wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy
Słodkie okruszkitowarzystwie słodko-kwaśnego sosu. Pycha! Duszona papryka z ananasem w sosie pomidorowym 2017-03-02 18:39:11 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 3 papryki, pokrojone w drobną kostkę lub paski (u mnie zielona, żółta i czerwona) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 3 łyżki octu(...)ananas pokrojony w kostkę 100 g brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem) sól, pieprz opcjonalnie kawałki papryczki chili Przygotowanie Zacznij od ugotowania brązowego ryżu. W czasie gotowania ryżu rozgrzej olej kokosowy na patelni. Następnie dodaj i zeszklij cebulę, a po chwili dorzuć czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę, dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu kilka minut. Dodaj pomidory, ocet jabłkowy
Powiedz dietom nieCzas przygotowania i ilość porcji 90 minut, 4 porcje. Produkty 200 g kaszy jaglanej, 200 g szpinaku, 1 pomidor, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, mozzarella, 2 jajka, łyżka oleju kokosowego, pieprz i sól. Przygotowanie Kaszę przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego i usmaż na nim szpinak, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Szpinak
Fit&Fast Kitchenpiórka cebulę, na to plasterki z jednej pomarańczy. Ułóż mięso wraz z marynatą, dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy oraz ½ szklanki wody – lub jeśli lubisz odważne połączenia dodaj mleczko kokosowe. Mięso przykryj plasterkami z drugiej pomarańczy. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia). Po godzinie(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżki oleju ziele angielskie liść laurowy ½ szklanki wody lub mleczka kokosowego Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!zdrowy a to okazja by go przemycić chociaż troszkę. Składniki: 200 g orzechów włoskich 250 g daktyli bez pestek 150 g suszonych śliwek 200 g kokosu 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki płynnego miodu kokos do obtoczenia spirytus* Przygotowanie: Orzechy, daktyle i śliwki zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na około 40-50 minut. Po tym czasie zlać płyn(...)bakalie zmiksować. Masa będzie dosyć sucha więc stopniowo dolewać płynu z bakalii. Wsypać kokos dodać miód, olej kokosowy i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sucha by uformować kuleczki dolać płynu. Ja w całości dolałam około 1 szklanki. Uformować małe kuleczki i obtoczyć w kokosie. Odłożyć na około 1-2 godziny by masa stężała. W wersji dla dorosłych można wlać trochę
Ala piecze i gotujekukurydzy z dodatkiem cynamonu i waniliowego posmaku. Bardzo dobrze to wszystko razem się komponuje i świetnie smakuje! Składniki (1 porcja): 60 g ziaren kukurydzy (Edena) 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli himalajskiej 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (Edena) Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej olej kokosowy. Następnie wsyp ziarna kukurydzy i przykryj
Zdrowie na języku :Ppoprawcie mnie natychmiast! Składniki na małą keksówkę: 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanki płatków jaglanych ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła kokosowego 1¾ szklanki wody 3 łyżki dżemu 100% Czarny bez (można użyć każdego innego) 40g suszonej żurawiny 40g mielonych orzechów włoskich 40g płatków migdałów 40g orzechów laskowych 40g drobnych rodzynek 20g ziaren słonecznika(...)Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sypkie przekładamy do miski: płatki owsiane i jaglane, siemię lniane (można użyć mielonego), nasiona chia i słonecznika, sól oraz bakalie. Masło kokosowe topimy, łączymy "miotełką" z przegotowaną, bardzo letnią wodą oraz dżemem. Przelewamy do składników suchych. Mieszamy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno ubijamy dłońmi. Odstawiamy na 3 godziny, następnie pieczemy w nagrzanym
Kuchnia w czekoladziemnie kokardki) 1/2 pakowania 1 puszka kukurydzy 5 - 6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka przyprawa kebab - gyros czerwona cebula 1 kopiata łyżka majonezu 2 kopiate łyżki ketchupu olej kokosowy do smażenia 20 dkg startej mozzarelli 1. Filety kroję w drobną kostkę, tak samo cebulę. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju kokosowego i podsmażam kurczaka i cebulę, pod koniec smażenia dodaję przyprawę
kruche babeczkiEasy 3 – 5 łyżek domowego sosu tahini (lub ziarna białego sezamu + oliwa z oliwek) garść ulubionych orzechów garść liści kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 1/2 główki kalafiora sól, świeżo zmielony pieprz, kumin oliwa z oliwek Wykonanie: Pieczony kalafior z kuminem: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Następnie wyłóż(...)oliwy z oliwek. Ja tahini robię zwykle z 200 g sezamu + 2 – 4 łyżeczki dobrej oliwy. Zamykam w słoiku i trzymam w lodówce. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim makaron około 5 minut. Dodaj tahini i upieczonego kalafiora. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerze, dodaj ulubione orzechy i liście kolendry lub natkę pietruszki. Smacznego
Moja pasja smakubyć inny- nie oliwa z oliwek 200 g startej na tarce surowej dyni 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 50 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałów 1 brzoskwinia 1 płaska łyżeczka soli 1 cukier wanilinowy 2 opakowania serka Philadelphia (250g) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru ( ja dałam 1/3) Przygotowanie(...)wlewaj pomału olej. · Następnie łyżką wmieszaj po kolei do jajek mąkę z proszkiem i solą, cukier wanilinowy, startą dynię, płatki migdałowe, wiórki kokosowe a na końcu pokrojoną brzoskwinię. · Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego
Moja Mama Gotujemaku 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów bez skórki 50 g skórki kandyzowanej 50 g rodzynek 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka skórki startej z pomarańczy 1 łyżeczka olekju migdałowego 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą(...)pieczenia i przełóż do niej ciasto. Ciepłą polewą posmaruj wystudzone ciasto, udekoruj pomarańczami i włóż do lodówki na całą noc. Składniki na polewę czekoladową: 2/3 puszki mleka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki włóż do garnuszka i cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu, do momentu aż czekolada całkowicie się roztopi. Składniki
Moja Mama Gotujetakich jak nowotwory, zapalenie stawów, choroby serca i choroby skóry, dlatego dbanie o jej higienę odgrywa ogromną rolę dla zdrowia całego ciała. O tym jak bardzo lubię olej kokosowy i gdzie go stosuję już pisałam (patrz tutaj ). Dzisiaj kilka słów o innym zastosowaniu tego wspaniałego, naturalnego produktu. Opisaną poniżej metodę ssania oleju, uważam za skuteczną i bardzo godną polecenia(...)BARDZO WAŻNE. Po pierwsze - należy to robić regularnie . Po drugie - używać oleju (ja stosuję kokosowy, ale można też używać słonecznikowego lub sezamowego) tylko i wyłącznie najwyższej jakości. Jak stosować? Wystarczy rano, na czczo, zaraz po przebudzeniu ssać między zębami (nie płukać) 1 płaską łyżeczką oleju przez 15-20 minut. Starać się, aby dotarł do każdego zakątka jamy
Moja Mama Gotujeszpinaku 1 kalafior 1 szklanka czerwonej soczewicy (moczonej przez kilka godzin) 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 papryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie(...)przykryciem przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę i gotuję do momentu aż soczewica będzie miękka (około 20 minut). Dodaję szpinak, sok z cytryny, mleko kokosowe, posiekany drobno czosnek i sos sojowy. Wszystko mieszam i podgrzewam przez 1-2 minuty. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeLubicie nasiona chia? My bardzo! Od pewnego czasu, takie owocowe desery na mleku kokosowym stały się naszym ulubionym deserem. Dzisiaj mamy dla Was chia z ananasem i musem mango. Zaskoczcie swoich znajomych nowym i niepowtarzalnym smakiem. I do tego zdrowym!! :) Deser chia z ananasem i musem z mango Składniki: 4 łyżki chia 1 puszka mleka kokosowego 100 g gęstego
Moja Mama Gotuje