drugie śniadanie czy do kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie. Składniki: 1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej) 1 szklanka daktyli 1 tabliczka ciemnej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę, co jakiś czas zeskrobując całość(...)minut w ciepłej wodzie, a następnie dokładnie odciśnij i przełóż do malaksera (ostrze S) i dokładnie zmiksuj. Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do miski wraz z olejem kokosowym i rozpuść w kąpieli wodnej. Ciemną płynną masę wraz z pastą słonecznikową dodaj do daktyli i ponownie zmiksuj. Przełóż całość do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą, rozprowadź równomiernie i wyrównaj. Wstaw
Roślinna - blog wegańskidrugie śniadanie czy do kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie. Składniki: 1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej) 1 szklanka daktyli 1 tabliczka ciemnej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę, co jakiś czas zeskrobując całość(...)minut w ciepłej wodzie, a następnie dokładnie odciśnij i przełóż do malaksera (ostrze S) i dokładnie zmiksuj. Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do miski wraz z olejem kokosowym i rozpuść w kąpieli wodnej. Ciemną płynną masę wraz z pastą słonecznikową dodaj do daktyli i ponownie zmiksuj. Przełóż całość do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą, rozprowadź równomiernie i wyrównaj. Wstaw
Roślinna - blog wegańskiłyżki ksylitolu (ok. 20 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 150 g truskawek mrożonych (ok. 1 szklanka) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki oprócz płatków zblendowałam. Następnie dodałam płatki i smażyłam małe placuszki na małym ogniu na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego. 2. Truskawki rozmroziłam
Vroblewska-fitlifeprzepis TUTAJ ), więc teraz przyszedł czas na placki z dodatkiem tych niebieskich ziarenek. Placki zrobiłam z jednego rodzaju mąki, a mianowicie gryczanej. Tym razem usmażyłam je nie na oleju kokosowym, a na maśle klarowanym, które nadało cudownego smaku i aromatu. Składniki: 60 g mąki gryczanej 1 łyżka maku 100 ml mleka roślinnego lub krowiego(...)jajko 10 g cukru kokosowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej masło i nakładaj porcję ciasta. Przewróć placki na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki. Podawaj z owocami, masłem orzechowym lub dżemem
Zdrowie na języku :Płyżka warzywka pieprz czarny 1 łyżeczka curry 1 podwójna pierś z kurczaka 1 średnia cukinia 1 torebka ryżu 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Pierś z kurczaka kroję w kawałki , następnie dodaję ketchup , czosnek , warzywko, pieprz , cebulkę , curry , kiedy mamy dodane składniki , mieszamy wszystko aby składniki bardzo dobrze się połączyły , odstawiamy do lodówki(...)całą noc pod przykryciem . Na następny dzień , do rozgrzanego garnka z dodatkiem oleju kokosowego , dodajemy naszą pierś z kurczaka z cebulką i podsmażam kilka minut , następie dodaję pokrojoną w plastry cukinie oraz ryż , podsmażam kolejne kilka minut często mieszając. Następnie kiedy mamy podsmażone nasze mięso z cukinią i ryżem,zalewamy wodą tak aby zakryło nam mięso , gotujemy na malutkim
Mój Smaknasączony ponczem biszkopt. dodatkowo: herbatniki (na wierzch ciasta) ok. 3 kieliszki wódki polewa czekoladowa + parę kropli olejku rumowego poncz: ok. 100 ml wódki wymieszanej z 125 ml wody wiórka kokosowe wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do blaszki, nasączamy go ponczem. Wylew ciepłą masę. Na ciepłej masie układamy herbatniki delikatnie namoczone w wódce. Całość polewamy polewą czekoladową wymieszana z paroma kroplami olejku(...)rumowego, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia
Domowy Smak Jedzeniacoraz więcej! Dzisiaj podaję przepis na orzechowy sos do mięs – grillowanych skrzydełek, karkówki, kiełbaski lub w wersji wegetariańskiej do warzywnych szaszłyków i ryb. Jego smak jest lekko słodki, kokosowy, ale nadal pozostaje wytrawny. Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie Wam do gustu. Sos kokosowo-orzechowy porcja dla około 6 osób Składniki: 4 łyżki masła orzechowego 150 ml mleka kokosowego
Jaglusiatortownicę o śr. 22 cm): 1 dojrzały banan 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 4 większe marchewki (powinniśmy otrzymać 350 g startej marchewki) 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 150 g mąki gryczanej 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego Wegańskie mascarpone: 1 szklanka nerkowców (wcześniej(...)siemienia lnianego zalać 3-ma łyżkami wody i odstawić na ok. 2 minuty, aż zgęstnieje. Mąkę wymieszać z cynamonem i sodą. W malakserze lub blenderze zmiksować daktyle, banana, olej kokosowy i siemię lniane. Następnie dodać mąkę i marchew, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać łyżkę octu, zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy (masa powinna wyjść gęsta). Piec przez
Domowa Cookierenka Agipomidorami Hańderek . Mogę tylko powiedzieć że są pyszne, zresztą jak wszystkie ich produkty. Składniki: 5 szt kiełbaski włoskie z suszonymi pomidorami Hańderek 2 większe cebule 2 płaskie łyżki oleju kokosowego 1 jabłko 1 łyżka suszonej żurawiny 100 ml jasnego piwa sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego
Ala piecze i gotujełyżki żelatyny * 5 białek * 1 szklanka cukru Składniki na masę: * 5 żółtek * 3 łyżki mąki * 1/2 litra mleka * 1 kostka masła * 1 szklanka cukru * 100 g wiórek kokosowych Wykonanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto wylać do foremki (użyłam prostokątnej 24 na 26 cm). Wstawić(...)roztrzepać i wymieszać z mąką. Wlewać je powoli do gorącego mleka. Trzeba ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Połączyć z przestudzonym budyniem. Na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Masę wyłożyć na pianę z białek. Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą, posypać startą na tarce czekoladą albo polewą według przepisu poniżej. 1/4 kostki masła roztopić w garnku. Dodać
Zrób to smaczniejest doskonałym uzupełnieniem obiadu czy kolacji. Sami zobaczcie. Szparagowa zupa do picia składniki na 4 porcje 1 pęczek zielonych szparagów 150 g mrożonego groszku 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz tabasco zielone wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Zachowujemy całe kwiatki. W bulionie gotujemy mrożony groszek(...)miękkości. Wrzucamy pokrojone szparagi i po 2 minutach ściągamy z ognia. Wyławiamy kwiatowe końcówki, a resztę miksujemy. stawiamy ponownie na ogniu. Dodajemy mleko kokosowe oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Zupa smakuje na ciepło i na zimno. Przed podaniem rozlewamy ją do szklanek, do każdej wkładamy odłożone wcześniej kwiatowe końcówki
Przysmaki Karolkiśrednich ziemniaków 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej sól do smaku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju kokosowego Wykonanie Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie i osuszamy , następnie osuszone ziemniaki kroimy na grube plastry i przekładamy do miski , po czym dodajemy nasze wszystkie powyżej wymienione przyprawy , i bardzo(...)dokładnie mieszamy aby nasze przyprawy się połączyły . Kiedy nasze ziemniaki są gotowe , na rozgrzaną patelnie wykładam olej kokosowy i podsmażam nasze ziemniaki około 10 minut od czasu do czasu mieszając , po czym przekładamy na blaszkę i pod przykryciem na przykład folią aluminiową i pieczemy w piekarniku aż będą bardzo miękkie . A kiedy nasze ziemniaki są mięciutkie , możemy śmiało podawać
Mój Smakjeśli ktoś lubi słodsze to można dodać trochę więcej cukier waniliowy lub olejek waniliowy - można również inne, np migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada/ dżem/ owoce opcjonalnie: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, rodzynki, posiekane suszone morele, etc. Suche składniki mieszamy, następnie dodajemy masło/ margarynę i zgniatamy całość. Jak już rozgnieciemy trochę tłuszcz dodajemy jaja i zagniatamy ciasto. Na koniec wgniatamy(...)bakalie. Ja zwykle dodaję wiórki kokosowe ze względu na wysoką zawartość błonnika, którego mojej diecie trochę brakuje.... Ciasto jest dosyć luźne ale klejące. Nie może być za rzadkie bo rozleje się w pieczeniu. Z gotowego ciasta formujemy kulki nie większe niż orzech włoski, spłaszczamy lekko a na środku robimy niewielkie wgłębienie. Układamy na pergaminie. Nie musimy smarować tłuszczem ponieważ ciasteczka
Ze smakiem bez glutenupomarańcza - skórka z pomarańczy i 90 ml soku Polewa: 50 ml soku z pomarańczy 50 g cukru pudru 100 g czekolady: może być biała, gorzka lub mleczna ewentualnie wiórki kokosowe do posypania Masło i jaja należy ogrzać do temperatury pokojowej - najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Pomarańczę dokładnie umyć i otrzeć(...)się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić i polać zimne ciasto. Po wierzchu można ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuwszelkich batonikach muesli. Składniki: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 czubata łyżka kakao 1 czubata łyżka masła 50 ml mleka 2 czubate łyżki mleka w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych ewentualnie 2 łyżki cukru Do rondelka wlać mleko, dodać masło, pokruszoną czekoladę i ewentualny cukier. Rozpuścić całość na niewielkim ogniu. Następnie dodać kakao i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Kiedy wszystkie
Ze smakiem bez glutenu