sałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 natka pietruszki Zioła prowansalskie, sól, pieprz Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) + dowolna sałata/liście do podania (np. roszponka, szpinak lub gotowy mix sałat) Przygotowanie Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Wbij do niej jedno jajko, przypraw solą, pieprzem(...)ziołami prowansalskimi. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Wszystko połącz ze sobą wyrabiając rękami. Gdy uzyskasz jednolitą masę mięso jest gotowe. Na patelni rozgrzej olej (najlepiej kokosowy). Z przygotowanego wcześniej mięsa formuj placuszki przypominające burgery o grubości około 1,5 cm. Smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią (około 5-8 minut na stronę). Podawaj na ulubionych liściach sałaty
Programista w kuchnifrytkami, mizerią, czy kapustą kiszoną. Do grillowanego karczku pasuje praktycznie wszystko. Serdecznie polecam i życzę smacznego. Składniki 300 g karczku wieprzowego 80 g dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz Przygotowanie Karczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy plaster obsypujemy solą i pieprzem z dwóch stron(...)Patelnię grillową natłuszczamy odrobiną oleju kokosowego (nie trzeba tego robić). Na solidnie rozgrzaną patelnię wrzucamy nasz karczek i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Karczek podajemy w całości na dowolnym miksie sałat lub dajemy mu odpocząć około 5 minut i kroimy w plastry
Programista w kuchniwięcej przepisów. Smacznego! Składniki 150 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty (świderki, penne, spaghetti) 200 g śmietany 30% 250 g boczniaków 50 g wędzonego boczku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarownego do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Boczniaki umyj pod bieżącą wodą, przytnij końcówki nóżek i osusz(...)ręcznikiem papierowym. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia) i wrzuć boczek oraz pokrojone w paski/kosteczkę boczniaki. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Całość podsmażaj około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gdy boczek i boczniaki są już odpowiednio podsmażone dodaj na patelnię odcedzony makaron i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i podduś
Programista w kuchnimałe cukinie 1 brokuł 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 1-2 szklanki ugotowanego (na parze lub w wodzie) i obranego bobu sól, pieprz ok. 200 ml mleka kokosowego (lub inne roślinne) posiekana zielenina sok z cytryny Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dorzuć cukinie, różyczki brokułu, liście laurowe(...)Zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj bób, dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Wlej mleko kokosowe i zblenduj. Przed podaniem posyp zieleniną i skrop sokiem z cytryny. Fotorelacja z Sopotu molo i okolice tutejsze wróble można karmić z ręki :) Krzywy Dom rzeźba rybaka balansującego na linie
Qlinarnie i Qlinarniemałym krokiem w kierunku tej zasłużonej miłości. :) Składniki (porcja dla 4 osób): 300 gram grochu łuskanego dwie spore cebule cztery ząbki czosnku sól pieprz kminek papryka ostra olej do kokosowy lub wegański smalczyk do smażenia Przygotowanie: Zalej groch i namocz go na min 12 godzin. Podgotuj groch w wodzie, w której się moczył przez ok 15/20 minut (w trakcie gotowania(...)blendera, zblenduj groch wraz z ząbkami czosnku i cebulą na papkę. Przypraw odrobiną kminku i ostrej papryki, dosól i dopieprz do smaku. Na patelni teflonowej rozgrzej dużą łyżkę oleju kokosowego (bądź smalczyku wegańskiego). Formuj dość cienkie placuszki i smaż je po obu stronach do zrumienienia. Gotowe! Najlepiej smakują z dodatkiem świeżych pomidorów i natki pietruszki
Smiling Shrimpgdzie obecnie rosną pomidory, jesteście szczęściarzami! Mus owocowy z kokosem i chia / 2 małe porcje Składniki: 1 banan 2 śliwki 2 morele 2 łyżeczki chia 2 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: Banana obieramy ze skóry. Ze śliwek i moreli usuwamy pestki. Owoce przekładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do szklaneczek. Każdą porcje posypujemy po 1 łyżeczce nasion chia(...)wiórków kokosowych. Deser można podać schłodzony wcześniej w lodówce
Moja smaczna kuchniachcących miło spędzić czas z dzieckiem Składniki: 2 marchewki szklanka płatków owsianych górskich 3/4 szklanki słonecznika pół szklanki daktyli (można ewentualnie dać rodzynki) łyżka masła orzechowego łyżka oleju kokosowego szczypta cynamonu wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie tradycyjne: Daktyle (lub rodzynki) namoczyć we wrzątku na co najmniej 15 minut. Następnie odsączyć. Marchewkę pokroić na kawałki. Wszystkie składniki (poza kokosem) zblendować
Mania Wypiekaniacieknie ślinka. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 pełna szklanka * mleko 2% – 2 szkl * jajko – 2 szt * sól, cukier – po szczypcie * olej kokosowy do smażenia – do kupienia TU DODATKOWO: * orzechy laskowe – 1 garść – do kupienia TU * migdały – 1 garść – do kupienia TU * jabłko – 2 szt * miód wielokwiatowy(...)łyżki * cynamon – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na ok. 10 minut a następnie smażymy duże naleśniki natłuszczając patelnię olejem kokosowym. Do rondelka wkładamy pokrojone w kosteczkę jabłko, zalewamy miodem, dodajemy orzechy i cynamon, przesmażamy kilka minut. Naleśniki podajemy na gorąco z jabłkiem i bakaliami w miodzie. Smacznego
Ostra na Słodkoraza. 400 g mąki, u mnie było po pół na pół pszenna z żytnią 50 g mąki kukurydzianej 1 banan 100 g cukru, najlepiej pudru 200 g zimnego oleju kokosowego szczypta soli około 600 g owoców, u mnie to był agrest, ale mogą to być porzeczki, rabarbar pokrojony w 0,5 cm kostkę ,a nawet maliny 50 g mąki kukurydzianej(...)cukru pudru Przygotowanie: Na dużą deskę/blat wysypać mąkę, cukier i sól, dodać banana i twardy olej kokosowy. Wszystkie składniki siekać dużym nożem, aż do uzyskania ciasta w formie bułki tartej. Siekasz, zagarniasz do środka, siekasz, zagarniasz, tak około 10 minut. Powstałą kruszonkę przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinię lub do zamrażalnika
greenscarfmoże da się wypracować. A w smaku nie odbiegają od oryginału. Trzeba pamiętać żeby wyciągnąć z lodówki przed podaniem - wtedy będą mniej zbite :) Składniki: 200 g wiórków kokosowych 100 g cukru pudru 50 g mleka w proszku 100 ml mleka skondensowanego 80 g masła 2 czekolady Przygotowanie: wiórki kokosowe, cukier puder i mleko w proszku połączyć w misce mleko
Gotowanie z pasjąjajka -90g ksylitolu -50g mąki kukurydziana -40g mąki z ciecierzycy -40g skrobi kukurydzianej Czekoladowe nadzienie -340g silken tofu -400ml napoju kokosowego Koko -½ szkl. gorzkiego kakao -dojrzały banan -ksylitol -5 łyżeczek żelatyny Polewa daktylowo-kakaowa -80g suszonych daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao -½ szkl. ciepłej wody -1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl(...)talerzyk i szklankę ;). Z wyciętych fragmentów ściąć nieco doły i wyłożyć nimi dno (jak na zdjęciu powyżej). Z wyciętych okręgów można zrobić również piętro tortu. CZEKOLADOWE NADZIENIE Tofu, napój kokosowy, banan i kakao zmiksować na gładko. Dosłodzić ksylitolem. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody na 5 minut. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali i mieszać do rozpuszczenia. Wlać żelatynę
Candy Pandasjaglanej - 2-3 łyżki kakao - 2-3 łyżki słodzika lub cukru - 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego/zwykłego Dodatkowo - 50 g gorzkiej czekolady - 1,5 łyżki oleju kokosowego - gotowy krem czekoladowy do dekoracji Wykonanie Spód Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao i chwilę blendujemy. Następnie wsypujemy płatki owsiane. Ponownie blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na tortownicę(...)Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna blendujemy ją przez chwilę a następnie wykładamy na daktylowy spód. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Polewa W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Chwilę studzimy i polewamy ciasto. Aby ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe ozdobiłam je różyczkami z gotowego kremu czekoladowego ( użyłam kremu z gorzkiej czekolady Enerbio dostępnego w Rossmannie). Smacznego
Health-Fit-Lifezabrać ze sobą wszędzie swoje ulubione ciasto? Jest na to sposób... brownie w postaci ciasteczek! Pyszne, słodkie, mocno czekoladowe... Składniki na 15 ciastek: 150g gorzkiej czekolady 60g oleju kokosowego 60g migdałów 50g mąki (np. z amarantusa) 1 łyżka kakao 2 jajka 100g ksylitolu Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z gorzką czekoladą. Studzimy. Jajka ubijamy z ksylitolem. Dodajemy czekoladę i mieszamy
Czarnawisienkapyszne muffinki bezglutenowe oraz bez nabiału. Jedna dostarcza: 58,5 kcal w tym: W: 4,6 g; B: 3,6 g; T:2,7g. Składniki - 40 g mąki kokosowej - 4 jajka - 4 łyżeczki cukru lub słodzika - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilkanaście borówek Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier dalej miksujemy(...)masę przelewamy do foremek na mufinki. Na wiech układamy borówki. Pieczemy w pie karniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Babeczki są bardzo delikatne w smaku i lekko kokosowe. Idealne do zabrania na letnie wycieczki! Smacznego
Health-Fit-Lifeczasu powinniśmy się podładować! Składniki ok. 100 g czerwonego ryżu opakowanie mrożonej marchewki baby jaja pomidory ulubione zioła parmezan sól do smaku u mnie drobnoziarnista himalajska różowa olej kokosowy do smażenia opcjonalnie Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ale tak aby był jeszcze lekko wilgotny, czyli nie gotuj go na sypko. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego, wsyp mrożoną
Z Kuchni Do Kuchni