wykorzystałam kaszę bulgur. Stri-fry z bulguru, z czosnkiem i ananasem 200 g nieugotowanej kaszy bulgur (lub komosy ryzowej czy ryżu) woda do przygotowania ww 15 ml oleju kokosowego 1 pęczek dymki (sam szczypior), posiekany grubo 3 rozgniecione ząbki czosnku 100 g groszku 80 g nerkowców, uprazonych na patelni ze szczyptą soli 200 g kawałków anansa, z zalewy(...)czosnku 60 g masła orzechowego, naturalnego, solonego Bulgur przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy na bok. Składniki sosu łączymy ze sobą w małej miseczce. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy dymkę, czosnek i łyżkę sosu. Smażymy 1 minutę. Dorzucamy groszek, smażymy 2 minuty. Zwiększamy ogień wrzucamy bulgur i 2/3 pozostałego sosu. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Wrzucamy orzechy nerkowca
Dzieje kuchennej Wiewiórypewno będę do niego wracać, bo miseczka w parę minut była pusta. W sam raz do niedzielnej, popołudniowej kawki ;) Składniki: 1/3 szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka mleka kokosowego 1/3 szklanki wody 3- 4 kawałki kiszonego rabarbaru 2 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz łyżka obranych pistacji szczypta gruboziarnistej soli morskiej Wykonanie: Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy(...)kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie cały płyn. Nakładamy ugotowaną quinoę do miseczki, dodajemy pokrojony rabarbar, dżem truskawkowy i pistacje. Smacznego! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Quinoa Raz!skondensowanego mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 80g drobno posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli) 50g zmielonych orzechów laskowych lub zmielonych migdałów 100g gorzkiej czekolady 100g białej czekolady 2 łyżeczki oleju kokosowego szczypta soli Dodatkowo: do ozdoby liofilizowane maliny 1. Masło, cukier, miód i cukier wanilinowy przełożyć do rondelka i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać skondensowane mleko i zagotować. Zmniejszyć(...)pieczenia i wkładamy je do lodówki na około 4 godziny (możemy na całą noc). 4. Roztapiamy obie czekolady na parze lub w mikrofalówce, każdą osobno z 1 łyżeczką oleju kokosowego,. Wyciągamy najpierw 1/3 czekoladek z lodówki i maczamy je w ciemnej lub białej czekoladzie. Wyjmujemy je z czekolady na widelcu i przez chwilę czekamy, aż spłynie nadmiar czekolady ( patrz FILM
Mała Cukierenkapiątkowy obiad. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 250 gram fasolki szparagowej 1 puszka cieciorki Rolnik 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli
Bajeczna Kuchniacodziennego śniadaniowego menu. Polecam :) ok 4 szkl płatków Lubella Corn Flakes klasyczne 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 125 g masła 2/3 szkl miodu 3 łyżki kakao 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki jagód goi Na suchej patelni lekko podprażyć orzechy i wiórki kokosowe. W garnku rozpuścić masło, miód i kakao. Do rozpuszczonych składników dodać orzechy, jagody goi i mieszając dosypać
Smakołyki Asimocy, bez glutenu i dodatkowego cukru 1 puszka czerwonej fasoli, lub tyle samo fasoli wcześniej namoczonej i ugotowanej 100 g daktyli 70 g orzechów włoskich czubata łyżka kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę odsączamy i przepłukujemy. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie ok 10 minut, odcedzamy. Do misy blendera wkładamy fasolę, daktyle, wsypujemy orzechy i kakao. Wszystko blendujemy na gładka masę(...)masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce minimum pól godziny
Dzieje kuchennej Wiewióryprzez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni C. na masę cytrynową 1,5 szklanki płatków ryżowych 1 szklanka mleka (może być roślinne) kilka łyżek wiórków kokosowych 150 g serka wiejskiego (lub chudego twarogu) 2 białka z jajek klasy M skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła(...)kilka łyżek płynnego miodu (do smaku) łyżeczka cukru waniliowego Płatki ryżowe zalewamy w garnuszku ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dolewamy szklankę mleka, dodajemy wiórki kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane płatki, po lekkim przestygnięciu, blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy serek wiejski, skórkę
Kuchnia Elliebrokuła 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy Targroch 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki złotego siemienia lnianego Targroch 3 łyżki płatków drożdżowych Targroch 1 cebula 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego Targroch sól, pieprz bułka tarta Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju kokosowym. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misie malaksera, dodajemy również podsmażoną cebulkę i miksujemy. Staramy się
MamaOskarkaoprócz mięsnych, rybnych i warzywnych dodatków możecie użyć serków śmietankowych i serów żółtych. Osobom unikającym nabiału polecam poniższy zestaw Składniki na 9-10 rollsów: 2 jajka 20 g mleczka kokosowego (można użyć miąższu kokosowego do jego przygotowania) 3 łyżki majonezu – najlepiej domowego z mojego przepisu 3 łyżeczki musztardy 1/2 awokado 1/2 papryki czerwonej Sałata 4-6 plasterków boczku, salami
Ola la LCHFKokosanki Z niektórych wypieków pozostają nam białka. Jeśli nie wiemy, jak je zużyć, t e ciasteczka kokosowe pozwolą nam się ich smacznie pozbyć. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, coś dla wielbicieli kokosu - kokosanki, kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Składniki: (Na ok. 12 szt.) 2 białka szczypta soli 5 łyżek cukru 150-180 g kokosu Przygotowanie(...)Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać po łyżce cukru. Ubijać do rozpuszczenia kryształków cukru. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Nakładać łyżką, w pewnych odstępach, formując ciasteczka. Piec ok. 15 -20 min. w temp. 180 st. do zarumienienia ciasteczek
My sweet a lifeNależy one zdecydowanie do pracochłonnych, ale efekty są moim zdaniem oszałamiające. Składniki: Na ciasto orzechowe: 8 białek 200 g cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem brzoskwiniowy: 400 ml syropu brzoskwiniowego 300 ml wody 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka(...)ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy masę. Później wsypujemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i łączymy. Powstałą masę podzielić na dwie części i przelać na dwie identyczne formy o wymiarach 25x30 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. przez
My sweet a lifesera żółtego w kawałku 150 g mix sałat 5 ogórków konserwowych 3 łyżki suszonych wiśni Radix-bis 4 morele suszone Radix-bis 2 łyżeczki oleju kokosowego Radix-bis sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję, gotuję w osolonej(...)wodzie z dodatkiem oleju kokosowego a następnie kroję w kostkę. Suszone wiśnie zalewam wrzątkiem a następnie czekam ok 15 min i odcedzam. Morele kroję bardzo drobno. Pora i selera kroję drobno.ser żółty kroję w kostkę. Ogórki konserwowe drobno siekam. Do miski przekładam wszystkie składniki. Doprawiam solą, pieprzem, majonezem, ketchupem i jogurtem. Dodaję
Gotowanie PatkiKabanos nadaje im ciekawego posmaku. Potrzebujemy: 280 g ugotowanej czerwonej soczewicy 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 laski kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 1 cebula 3 łyżki oleju kokosowego 1 jajko 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki mąki pszennej, można zastąpić bezglutenową sól, pieprz Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym z niewielkim dodatkiem soli. Do miski wrzucamy
MamaOskarkacukinia 150 dag pieczarek 2 średnie papryki czerwone 1 łyżka warzywka 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki śmietany do gotowania 2 łyżki oleju kokosowego pierz oraz sól do smaku Wykonanie Na wstępie nasze mięso opłukuję pod zimną wodą , następnie do średniej wielkości garnka rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam mięso , od czasu
Mój Smakpieczonej dyni 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli szczypta cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Twaróg, pieczoną dynię, jajka i jogurt miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i cukrem, po czym dodajemy do wcześniej(...)zmiksowanej masy i ponownie krótko miksujemy, do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarny