prawie tak duże jak kubek, więc zaspokoją głód na dłuższy czas. SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ szkl. mleka, 1/3 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego , skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko, ½ szkl. jagód, 2 łyżki wiórek kokosowych WYKONANIE W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre. Do mokrych dodajemy suche, mieszamy. Papilotki(...)wkładamy do metalowych lub silikonowych foremek, napełniamy do połowy ciastem, posypujemy jagodami, przykrywamy 1 łyżką ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy na złoty kolor ok. 25-30 minut. Z podanej porcji wyszło mi 5 dużych muffinów
słodki bratekniej nie ma w moim domu świąt,wszyscy ją uwielbiamy,bo czego tu nie lubić- w środku mięciutki piernik,na to polewa i wiórka kokosowe,mniam..... Składniki: na ciasto: 45 dag mąki pszennej 3 całe jajka 50 g masła 4 łyżki miodu 25 dag cukru pudru 1 opakowanie proszku do pieczenia na polewę: 20 dag masła lub margaryny 12 łyżek(...)mleka 4 łyżki kakao 60 dag cukru 50g spirytusu dodatkowo : 2 duże opakowania wiórek kokosowych HELIO Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta:wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce ,wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia-pieczemy w 170 stopniach 30-40 min. Po wystudzeniu pokroić na kostki i ugotować polewę.Do rondelka dajemy wszystkie składniki polewy i zagotowujemy.Maczamy w jeszcze
Swojskie jedzonkoCzas przygotowania: 80 minut Składniki: 400 g marchewki startej na drobnych oczkach 3 jajka 150-200 g ksylitolu/ brązowego cukru 200 g mąki ryżowej 120 g mąki kokosowej 160 ml oleju rzepakowego 60 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów pekan posiekanych 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiej obie mąki, sodę i przyprawy. Marchewkę wymieszaj z olejem, mleczkiem kokosowym, cukrem, żółtkami i wanilią, dodaj do mąki razem z rodzynkami i orzechami, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, delikatnie połącz z masą marchewkową. Formę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem, posyp odrobiną mąki ryżowej
SzczyptaSmaQsię z nim gorzej, bo migdały miałam dość suche i powinnam je wcześniej namoczyć i może okazałyby się lepsze do blendowania. Skład idealny, posłodziłam jedynie stewią i dodałam olej kokosowy, głównie w celu nadania bardziej kremowej konsystencji :) Domowe masło migdałowe słodzone stewią 200 g migdałów (u mnie ze skórką) 1/2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii 1-2 łyżeczki oleju kokosowego(...)Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zblendować na gładką masę. Można dodać jeszcze odrobinę oleju kokosowego, by całość nie była zbyt sucha
FitKotnatrudzić. To miękki owoc, więc w deserach jest pyszny! Dietetyczny deser jagodowy 3/4 szklanki czarnych jagód leśnych 3/4 szklanki jogurtu syrop z agawy do smaku 3 łyżki wiórków kokosowych 2 czekoladowe ciasteczka owsiane lub inne fit listki mięty do dekoracji Umyj i oczyść jagody. Jogurt wlej do miseczki, dodaj jagody. Wymieszaj po czym dodaj syrop z agawy do smaku(...)Dodaj dwie łyżki wiórków kokosowych - wymieszaj. Ciasteczka kakaowe zetrzyj na tarce. Nałóż masę do miseczek. Posyp górę wiórkami kokosowymi i startymi ciasteczkami. Udekoruj listkami mięty
Gotuj Sam!propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie. SKŁADNIKI 1/3 szkl. kaszy kuskus, 1/3 szkl. wrzątku, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, ok. 0,5 szkl. mleka, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju kokosowego , ½ łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min, studzimy. Rozpuszczamy olej na patelni. Przy pomocy blendera miksujemy kaszę, jajko(...)mleko, cukier, proszek do pieczenia, 1 łyżkę oleju oraz wiórki kokosowe. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni i pozostałym oleju smażymy placuszki, nakładamy po 1 łyżce ciasta. Podajemy z ulubionymi dodatkami
słodki brateknabiału. 🍎 Jeśli jem kaszę to z warzywami. A nawet z owocami. Uwielbiam kaszę gryczaną na ciepło . 🍎 Jeśli makaron to pełnoziarnisty i również z warzywami. 🍎 Mleko piję kokosowe lub migdałowe. To drugie bardziej pasuje do kawy :) Pierwsze za bardzo zmienia jej smak. Jest jedno ale (!): ma być mleko, a nie napój. Mleko jest po prostu zdrowsze od napoju(...)jest z rybami - sałatki, surówki, z dodatkami orzechów czy migdałów, warzywa na ciepło: gotowane, zapiekane, na parze. Np. brokuł z prażonym sezamem . 🍎 Dodałam zdrowe tłuszcze w postaci oleju kokosowego i domowej roboty masła klarowanego . Zwiększyłam ilość warzyw i owoców. Nawet bardzo! 🍎 Sery? Tak, ale nie żółte tylko kozie, które uwielbiam! Mleko kozie też jest smaczne. 🍎 Więcej
Szczęśliwa kuchniazamiast nich dodałam do biszkoptu mąkę pszenną oraz dżem zmieniłam na porzeczkowy :) Składniki: biszkopt: 8 białek, 4 żółtka, 150 g cukru, szczypta soli, 150 g maku, 100 g wiórek kokosowych, 100 g mąki pszennej. krem: 500 ml mleka, 4 żółtka, 120 g cukru, 15 g cukru waniliowego, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 starte skórki z cytryny, 200 g masła, dodatkowo(...)czarnej porzeczki. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Stopniowo podczas ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszany mak z wiórkami kokosowymi i mąką. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x25 cm i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Krem: Mleko zagotowujemy
Aga w kuchnicukier – ¾ szklanki – 150 gram olej słonecznikowy – ¾ szklanki – 150 ml jajka – 2 sztuki proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki buraki – 3 sztuki szpinak – 2 garście gruszki – 2 sztuki wiórki kokosowe – 4 łyżki cynamon – pół łyżeczki polewa : gorzka czekolada – 3 kostki masło – 1 łyżeczka mleko – 50 ml wiórki kokosowe – 1 łyżka dodatkowo : olej do wysmarowania blachy bułka tarta PRZYGOTOWANIE : Buraki obrać(...)gruszek. Na górę wlać masę z burakami. Piec 35 – 40 minut w 180º na funcji pieczenia góra dół. Przygotować polewę. Do garnuszka wrzucić czekoladę, masło, mleko i wiórki kokosowe. Gotować chwilkę na małym ogniu. Wysmarować wierzch ciasta gdy będzie gotowe
kuchniabellissima.wordpress.combardziej krzepiącego niż gorąca, sycąca porcja złocistej zapiekanki wyjętej wprost z piekarnika? Zwłaszcza o tej porze roku… Ta poniższa nie jest tak tłusta jak inne tego typu dania, ponieważ kokosowa zalewa, w której gotują się ziemniaki nie jest aż tak bardzo ciężka i zawiesista. Nie zawracałabym sobie głowy obieraniem ziemniaków, bo nie jest konieczne, jeżeli kupisz oczyszczone ziemniaki do pieczenia(...)prosto, bo i jest prosta, i może stanowić zarówno odrębne danie, jak i służyć jako dodatek do obiadu. Składniki: 700g umytych ziemniaków do pieczenia 250g pieczarek 200ml gęstego mleka kokosowego 200ml wody 1 łyżka przyprawy do ziemniaków lub warzywnego bulionu w proszku 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 220°C. Naczynie do zapiekania
Roślinna - blog wegańskicukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 opakowanie śmietan – fixu 1 tabliczka białej czekolady 350 g wiórków kokosowych 100 g masła przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę(...)składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając. Masę odstawiamy do wystygnięcia. Drugą połowę śmietany ubijamy na sztywno ze śmietan- fixem. Do wystudzonej masy dodajemy pokruszony biszkopt, połowę wiórków kokosowych oraz połowę ubitej śmietany i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Na pozostałej części biszkoptu dokładnie rozprowadzamy masę a na niej drugą połowę ubitej śmietany, wierzch ciasta posypujemy drugą połową wiórków
Smakowite DaniaCienkie, okrągłe, maślane ciasteczka z wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i kawałkami białej czekolady. Przygotowane z niewielkiej ilości podstawowych składników smakują zawsze każdemu. Robi się je naprawdę szybko i bezproblemowo. Trzeba jedynie pamiętać, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło i jajko z lodówki. Ważne jest także dokładnie rozmiksowanie masła z cukrem. W momencie dodawania mąki masa maślana powinna zwiększyć objętość, być jasna(...)puszysta. SKŁADNIKI / 16 ciastek 120 g miękkiego masła 120 g drobnego cukru 1 jajko 150 g mąki (1 szklanka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
cool and mintymleka -banan (ok.90g) -ricotta (ok.40g) -jedno białko -ziarenka wanilii (możecie użyć ekstraktu waniliowego, byle nie był chemicznym zamiennikiem) -szczypta soli i sody oczyszczonej -stewia dla osłody -olej kokosowy do smażenia -masło orzechowe Wykonanie: Mąkę, płatki, stewię i sodę mieszamy w misce, dodajemy rozgniecionego banana, ricottę i wanilię. Ubijamy białko ze szczyptą soli. Do miski dolewamy mleka(...)ostrożnie mieszając dokładamy białko. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przelewamy masę. Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok. 10min, po tym czasie placek obracamy. Dosmażamy, aż omlet będzie lekko rumiany i przed zdjęciem z patelni smarujemy masłem orzechowym tak by pokryło całą wierzchnią warstwę. Przekładamy na talerz i dekorujemy (u mnie tahina, mleczko kokosowe, surowe
Gawron w rosoleSKŁADNIKI: - 1 jajo ekologiczne - 1 białko jaja kurzego - 1 porcja odżywki białkowej That's the Whey - SPORT DEFINITION - szczypta soli i chili - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 garści szpinaku świeżego - 80 do 100 ml wody Odżywkę rozmieszaj z wodą i jajkiem za pomocą rózgi, do momentu aż jajka zrobią się płynne i luźne, dopraw solą(...)pieprzem. Szpinak umyj i osusz. Posiekaj na miazgę czosnek. Na połowie porcji oleju kokosowego przesmaż dosłownie 1 minutę szpinak, tylko aby czosnek uwolnił aromat. Na patelni z nieprzywierającą powłoką, rozprowadź resztę oleju kokosowego wylej masę na omlet. Smaż obustronnie na lekko złoty kolor. Omlet zdejmij z patelni przełóż szpinakiem i posyp zrumienionymi orzeszkami ziemnymi na gorącej suchej patelni. Posiłek świetnie
SMYKWKUCHNImakiem: 1/3 szklanki mąki 3 jaja 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny) 1/2 szklanki suchego maku Składniki na wkładkę kokosową: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 25 dkg wiórków kokosowych Składniki na krem: 2 kostki masła 6 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao Składniki na poncz: 1 szklanka przegotowanej(...)połączenia wszystkich składników. Gorącą wylać na wierzch ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni. Sposób przygotowania ciasta: Biszkopt z kakao nasączyć ponczem, posmarować połową kremu, na nim położyć wkładkę kokosową, posmarować ją pozostałą ilością kremu, na nim położyć biszkopt z makiem, nasączyć go ponczem. Przygotować polewę i polać nią wierzch ciasta, a następnie posypać kokosem. Blacha o wymiarach
Przepisy kulinarne babci Antoniny