Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mąki kokosowej 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 2 szklanek mrożonych borówek ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: … Czytaj dalej Ciasto z borówkami i mąką kokosową
czarrna od kuchniMasz ochotę na ciasto z makiem, kokosowe, kakaowe czy kisielowe? Już nie musisz piec czterech ciast. Proponuję ciasto "4 w 1" przełożone kremem budyniowym i frużeliną wiśniową. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, do trzeciej - kakao, a do czwartej - kisiel. Do wysmarowanej masłem prostokątnej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy
Pyszności Słodkościpołączyć 4 składniki i wygospodarować 5 minut na przyrządzenie, a piec przez 20 minut. To co, kto się skusi? SKŁADNIKI : ( poracja na 12 kokosanek ) mleko skondensowane – 200 g wiórki kokosowe – 100 g granola – 5 łyżek suszone owoce – 2- 3 łyżki ( ja do kokosanek użyłam suszonych truskawek i jagód ) olej – odrobina do wysmarowania papieru PRZYGOTOWANIE : Nastawić piekarnik na 160º(...)funkcją grzania góra i dół. Do miski wlać mleko skondensowane. Wsypać wiórki kokosowe, granolę i suszone owoce. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Nakładać po łyżce masy kokosowej, formując niewielkie ciasteczka. Zostawiać oczywiście niewielkie odstępy. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Najlepiej użyć papieru do pieczenia lub specjalnej blachy
kuchniabellissima.wordpress.comJabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne(...)oraz częściowo miąższ (żeby zrobić miejsce dla nadzienia). Owoce wypełnić masą kokosową. Piec w temperaturze 180°C do zarumienienia się wierzchu (około 15 minut
Bulliotemperatury można było posiedzieć w domu, bo kilka dni wolnego było :-). Teraz o sałatce, taką na ciepło zrobiłam, była na taki lekki obiad, kurczak, suszony pomidor, kukurydza, papryka, wiórki kokosowe i słonecznik, do tego dużo rukoli. Zjedliśmy ze smakiem :-). Udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 filety z kurczaka 1/2 opakowania rukoli 1/2 puszki kukurydzy średnia czerwona papryka(...)suszonych pomidorów 3 garście wiórek kokosowych 3 garście słonecznika słodka mielona papryka 2 ząbki czosnku sól różowa pieprz suszona natka pietruszki masło klarowane do smażenia Filety kroimy w paski, masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na patelnię, podsmażamy, dodajemy drobniutko posiekany czosnek i pokrojoną paprykę. Jak kurczak będzie już usmażony dorzucamy pokrojone suszone pomidory, kukurydzę. Mieszamy dokładnie, dodajemy wiórki kokosowe
kruche babeczkipełna a już niebawem świeże owoce będą, Moja tarta ryżowa skrywa truskawki i borówki a wszystko pod pierzynką z cukru pudru. Składniki: - 100 gram ryżu jaśminowego - 100 gram wiórek kokosowych - 100 ml wody do zmiksowania ryżu - 400 ml wody do namoczenia wiórek - 3 łyżki cukru trzcinowego - 1 czuba ta łyżka mąki ziemniaczanej - 2 duże łyżki mascarpone - borówki - truskawki - cukier puder(...)Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalewamy 400 ml wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na noc. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu lub 2:1. Ugotowany ryż studzimy, zalewamy wodą i miksujemy. Wiórki kokosowe również miksujemy z powstałym mlekiem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ryżową a wierz posypujemy owocami. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchniPolecam pyszną rozgrzewającą zupkę krem z batatów z mleczkiem kokosowym. Bataty są słodkie więc aby zupka nie była mdła doprawiłam ją sporą ilością białego pieprzu oraz gałką i imbirem. Zupkę można podać z dowolnymi dodatkami, u mnie prażone ziarna. składniki: 500 g obranych batatów 1 cebula 1 mała marchewka 750 ml bulionu 200 ml mleczka kokosowego mielony imbir gałka muszkatołowa(...)zagotować. Doprawić do smaku imbirem, pieprzem i gałka. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić z ognia.Wszystko zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać mleczko kokosowe i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie jakby zupa była zbyt gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę podałam z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika
Monia miesza i gotujegrube i po prostu smarujemy dżemem. Tym razem stwierdziliśmy, że pora stworzyć coś bardziej ambitnego. Tak powstał przepyszny, choć niepozorny z wyglądu deser. Krokiety nadziewane bananami i kajmakiem, otulone kokosową panierką. Do uzyskania idealnie cienkiego naleśnika należy zrobić dość rzadkie ciasto i bardzo szybko rozprowadzić je po patelni. Przepis poniżej doskonale się do tego nadaje. A przy pominięciu cukru sprawdzi(...)masła (u nas klarowane) tłuszcz do smażenia ** * Wyszło nam 30 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 20 cm u góry, bardzo cienkich. ** Najlepiej, aby było to masło klarowane, olej kokosowy, słonecznikowy lub rzepakowy. Masło może się palić. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, masło dodać dopiero na końcu. Należy zwrócić uwagę, aby nie było gorące. Odstawić na ok. 1 godzinę
Kuchnia od dwojgasami oceńcie :) Wymiary foremki: 31 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 55-60 minut Składniki : 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzale banany 4 jajka 3 lyzki oleju kokosowego 3 lyzki kakao 4 lyzki ksylitolu 2 lyzeczki proszku do pieczenia Polewa: 1,5 lyzeczki oleju kokosowego 1,5 lyzki wody 1 lyzka kakao 1 lyzka miodu Sposób przygotowania: Ciasto: Fasole(...)rozgrzewamy do 180C , ciasto wylewamy do foremki o dlugosci 31 cm, wylozonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 55-60 minut. Polewa: W garnuszku na malutkim ogniu rozpuszczamy olej kokosowy, miód, kakao i wodę, cały czas mieszając Gdy składniki się rozpuszcza, zdejmujemy z ognia garnuszek i wylewamy goraca polewę na wystudzone ciasto. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, aby polewa ladnie
Słodkości i nie tylkomąki jaglanej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kakao 80% 150 gramów ksylitolu 1 duży ugotowany burak 300 ml mleka sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Na początek do mleka sojowego wlałam ocet(...)kakao, proszek do pieczenia wraz z sodą - wymieszałam Dodałam len, sól i przyprawę do piernika - wymieszałam Do suchych składników wlałam mleko sojowe wymieszane z octem Następnie dodałam ksylitol, olej kokosowy i buraka Nagrzałam piecyk do 180 stopni - termoobieg Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam mąką ryżową. Masę przelałam do foremki i piekłam ciasto 40 minut Następnie wyłączyłam piecyk i jeszcze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (może być mielona) na czubek łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka mielonej soli himalajskiej 1/3 łyżeczki sody + 1 łyżeczka sody 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (+ ewentualnie, w razie potrzeby 2 łyżki) Namoczyłam na noc ciecierzycę z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Rano odcedziłam, opłukałam i zmieliłam w malakserze z szalotką oraz czosnkiem. Masa ma być(...)Przyprawiłam, dolałam 1 łyżkę wody o temperaturze pokojowej i całość dokładnie wymieszałam. Wymieszane składniki nakryłam folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę Rozgrzałam 3 łyżki oleju kokosowego na patelni. Powinno go być na tyle dużo, aby placuszki delikatnie się w nim zanurzyły Z masy formowałam kulki, delikatnie spłaszczałam na placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki jaglanej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kakao 80% 150 gramów ksylitolu 1 duży ugotowany burak 300 ml mleka sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Na początek do mleka sojowego wlałam ocet(...)kakao, proszek do pieczenia wraz z sodą - wymieszałam Dodałam len, sól i przyprawę do piernika - wymieszałam Do suchych składników wlałam mleko sojowe wymieszane z octem Następnie dodałam ksylitol, olej kokosowy i buraka Nagrzałam piecyk do 180 stopni - termoobieg Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam mąką ryżową. Masę przelałam do foremki i piekłam ciasto 40 minut Następnie wyłączyłam piecyk i jeszcze
Szczęśliwa kuchniałyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (może być mielona) na czubek łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka mielonej soli himalajskiej 1/3 łyżeczki sody + 1 łyżeczka sody 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (+ ewentualnie, w razie potrzeby 2 łyżki) Namoczyłam na noc ciecierzycę z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Rano odcedziłam, opłukałam i zmieliłam w malakserze z szalotką oraz czosnkiem. Masa ma być(...)Przyprawiłam, dolałam 1 łyżkę wody o temperaturze pokojowej i całość dokładnie wymieszałam. Wymieszane składniki nakryłam folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę Rozgrzałam 3 łyżki oleju kokosowego na patelni. Powinno go być na tyle dużo, aby placuszki delikatnie się w nim zanurzyły Z masy formowałam kulki, delikatnie spłaszczałam na placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo
Szczęśliwa kuchnialepszego niż wstać rano i na śniadanie zmiksować koktajl. Orzeźwiający, owocowo-warzywny, bo dzisiaj do pojemnika blendera wrzuciłam pomarańczę, marchew i wiórki kokosowe. Przepyszny, musisz spróbować! Zresztą zachęcam do codziennego miksowania koktajli, przez 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku, bo warto! Koktajl pomarańczowo-marchwiowy z kokosem Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 mała marchewka(...)garście wiórków kokosowych miód do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny. Dodajemy obraną ze skóry pomarańczę i marchew, podzielone na mniejsze kawałki. Wsypujemy wiórki kokosowe. Całość miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy miód do smaku, miksujemy ponownie. Próbujemy, można w razie potrzeby dodać więcej miodu. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniachodniki wymagają tego po stokroć bardziej niż gorące wersje zup. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 250 g młodego groszku 500 g bobu 450 ml mleka kokosowego ( przepis ) lub z puszki * 250 ml maślanki świeża kolendra sól, pieprz Pesto 1 pęczek bazylii 2 ząbki czosnku ok 2 łyżki orzeszków pinii ok 3 łyżki startego parmezanu(...)oliwy extra vergine sól, pieprz *mleko kokosowe puszkowe jest gęstsze więc i zupa będzie gęsta, bardziej kremowa Przygotowanie: 1.Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 15 min ( wrzucamy na wrzątek nie do zimnej wody) 2. Groszek podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut, następnie natychmiast hartujemy go w lodowatej wodzie żeby nie stracił koloru 3. Mleko kokosowe miksujemy z maślankę
Słodki Kompromis