starzenie się skóry, infekcje, zapalenie w organizmie i choroby. Oraz wiele, wiele innych dobroczynnych właściwości.... Na początku nie byłam do nich przekonana. Swój pierwszy pudding zrobiłam na mleku kokosowym, ale czegoś mi brakowało, to nie był ten smak. Na jakiś czas zapomniałam o nich kompletnie i unikałam w swoim codziennym menu. Do czasu... aż swój pudding zrobiłam na najzwyklejszym jogurcie(...)śniadań, a także deserów. ;) Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki nasion chia łyżeczka cukru trzciniowego banan dodatki: ulubione owoce pokrojone w drobną kostkę (u mnie nektarynka) wiórki kokosowe gorzkie kakao Przygotowanie: Nic prostszego! ;) Nasionka chia zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia na ok. 30 minut. W międzyczasie blendujemy banana z niewielką ilością wody. Powinien
Kuchnia EllieWyśmienita szarlotka z agrestem bez pieczenia to świetna propozycja na upalne dni. Kwaskowaty smak agrestu doskonale komponuje się ze słodką bitą śmietaną i biszkoptami oraz wiórkami kokosowymi tworząc niesamowity efekt smakowy. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg agrestu szklanka cukru kryształu 1 galaretka cytrynowa 180 g okrągłych biszkoptów 500 g śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie(...)śmietan- fixu 100 g wiórków kokosowych przepis Do garnka wrzucamy opłukany agrest, wsypujemy cukier, wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozgotują, w trakcie gotowania owoce nakłuwamy widelcem. Masę owocową zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i całość dokładnie mieszamy aż galaretka się rozpuści, po czym odstawiamy z ognia i studzimy. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy
Smakowite Danianasiona chia natknęłam się po raz pierwszy. W internecie można znaleźć bardzo wiele wiadomości na temat tych ziarenek. M.in: zawierają bardzo dużo białka i kwasów tłuszczowych. Z dodatkiem mleczka kokosowego smakują wyśmienicie! Składniki: 3 łyżki nasion chia 1 szklanka mleczka kokosowego 1/4 szklanki mleka aromat waniliowy Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Czekamy, aż się zagotuję, następnie dodajemy
Truskawkowa Fiestamogłam znaleźć nic godnego uwagi. W końcu zdecydowałam się wymieszać kilka składników i tak powstała najlepsza czekoladowa rozkosz - gotowa w 2 minuty! Czytajcie, próbujcie! Składniki: 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka kakao 1/2 rozgniecionego banana 3 łyżki malin 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego Składniki wymieszać łyżką. Wypełnić foremkę ceramiczną (kokilka) masą i piec w mikrofali 2 minuty. Podawać na gorąco
Chocolate Muffin Blogdlatego zadba o Twoje włosy, skórę i paznokcie. Ponadto odkwasza organizm, dostarczy sporo witaminy B i F oraz lecytyny. Budyń na bazie kaszy jaglanej przygotowałam z bananem i mlekiem kokosowym. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej około 1 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka truskawek 1 łyżka ksylitolu/cukru wanilia (u mnie z młynka) Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować wg tego przepisu(...)mniejsze kawałki, następnie umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru. Zagotować i gotować około 5 minut do odparowania nadmiaru wody kaszę jaglaną umieścić w kielichu blendera, dodać mleko kokosowe (dodałam gęstą, białą część) i obranego, pokrojonego banana. Zblendować na gładki krem. Jeśli uważasz, że jest mało słodki dodaj ksylitolu/cukru podawać schłodzony w lodówce z frużeliną truskawkową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodkiego , dlatego też powstało to ciasto . Bez pieczenia , bez dodatkowego podnoszenia temperatury w kuchni , co w czasie ciepłych letnich dni też ma znaczenie. Solidna porcja delikatnej , puszystej masy kokosowej na czekoladowym spodzie i mnóstwo kwaskowatych , pachnących latem owoców. Szybko się robi i szybko znika :) Składniki: foremka -tortownica 22cm Spód : 300 g pokruszonych ciastek - u mnie biszkopty 120g masła(...)kostka - 100g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masa: 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 500 ml śmietany 30% 1 szklanka cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 1 szklanka wiórków kokosowych Dodatkowo: Owoce - u mnie maliny , porzeczki i porzeczkoagrest. - ok 400g Wykonanie: Masło , czekoladę i mleko postawić na małym ogniu i podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wlać
Malinowa Kawiarenkatakim dniu musi być dynia ;) Proponuję bezglutenowy, bezlaktozowy, wegański deser :) Quinoę ugotowałam z dynią przełożyłam gruszką, doprawiłam utartymi nasionami tonki i przykryłam kokosową kruszonką :) Jeśli się Wam nie uda kupić tonki (która ma wspaniały aromat przypominający słodki macepan) proponuję zastąpić ją startymi migdałami wymieszanymi z wanilią i gałką muszkatołową. Składniki: 1/2 szklanki białej quinoy 100 gram miąższu dyni 1 zielona(...)gruszka 1/2 nasionka tonki 1-2 łyżki miodu (w zależności od tolerancji na słodycz ;)) 25 gram masła kokosowego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Quinoę dokładnie płuczemy zalewamy szklanką wody, dodajemy miód i pokrojoną w kostkę dynię, gotujemy na niewielkim ogniu, aż woda wyparuje, a komosa ryżowa będzie miękka (jeśli pod koniec gotowania
Quinoa Raz!Składniki: 60 gram mąki z quinoy 140 gram mąki gryczanej niepalonej 3 łyżki płatków quinoa 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 czubata łyżeczka drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru kokosowego 1 i ½ łyżki oleju kokosowego około 300 ml ciepłej wody Wykonanie: Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy, cukier i sól. Stopniowo dolewamy
Quinoa Raz!szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał się doskonale, w dodatku bez sztucznych miksów, na naturalnych mąkach. Ja przygotowałam do przełożenia tortu krem na mleku kokosowym z quinoy i świeżych daktyli, galaretkę winogronową i kremową śmietankę do dekoracji. Napracowaliśmy się, ale było warto. Pierwszy nasz tort w życiu, a jaki udany, pyszny i ładny ;) Jesteśmy(...)silić na jakąkolwiek skromność ;). Podziwiajcie i na najbliższą okazję też sobie taki zróbcie ;) Składniki: 1 i 1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 świeżych daktyli izraelskich 250 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 czubate łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody duże grono ciemnych winogron rodzynkowych
Quinoa Raz!fioletowe ziemniaki 10 czarnych oliwek 10 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 ciemnych pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 czubata łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki curry 4 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 10 - 12 listków mięty 1 ząbek czosnku różowa sól himalajska Wykonanie(...)razem z kuminem w malakserze, lub rozdrabniaczu, tak aby powstała papka. Następnie dodajemy do niej quinoę, siemię lniane, curry, odrobinę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę kokosową, i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji, która pozwoli na ulepienie kuleczek.* Oddzielamy małe porcje masy, lepimy kulki i układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub sylikonową matą. Wkładamy do piekarnika
Quinoa Raz!zblendowanego ( ja tak zrobiłam) lub z wiaderka 2 galaretki agrestowe 2 szkl wrzątku do rozpuszczenia galaretek 2-3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki 30 lub 36% Do kokosowej posypki: 10 łyżek kokosowych wiórków 40 gr masła 1 łyżka cukru pudru 1. Formę smarujemy delikatnie po bokach masłem i wykładamy folią spożywczą nastepnie wykładamy herbatnikami. 2. We wrzątku rozpuszczamy galaretki(...)Kiedy galaretka zaczyna tężeć dodajemy ją do naszej masy serowej. 5. Masę wykładamy na herbatniki i chowamy do lodówki aby stężała. 6. W trakcie tężenia masy przygotowujemy posypkę kokosową. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki o raz cukier i mieszamy całość aż do ze złocenia wiórków. Uważajmy aby ich nie przypalić! Wykładamy na stężałą masę i chowamy znów do lodówki
Gotowanie...to proste !Kokos + maliny + czekolada = IDEAŁ! Uwielbiam to połączenie i to właśnie ono dziś odgrywa u mnie główną rolę! Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie , pokryte dużą ilością soczystych malin i płatkami kokosa. Ciasto smakuje rewelacyjnie – jest bardzo lekkie, delikatne , idealne nie tylko na upały! Robi się je błyskawicznie, bo nie wymaga pieczenia i jest(...)masło – 70 g * herbatniki – 150 g * mleczna czekolada – 70 g * mleko – 50 ml * jogurt grecki – 250 g * śmietana 30% – 150 ml * wiórki kokosowe – 0,5 szkl * cukier puder – 0,5 szkl * żelatyna – 1 łyżka * maliny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy z czekoladą, dodajemy pokruszone herbatniki i mleko. Masę wylewamy do foremki wyłożonej
Ostra na Słodkotemu tofurnikowi- snickersowi? SKŁADNIKI : CIASTO: kostka tofu naturalnego 180g łyżka syropu daktylowego 3/4 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/4 szklanki ksylitolu POLEWA: czubata łyżka gęstego mleka kokosowego łyżka karobu +orzechy do posypania WYKONANIE: Tofu ugniatamy, po czym mieszamy z syropem daktylowym. Mąkę mieszamy z ksylitolem, po czym wraz z mlekiem dodajemy do tofu - całość ponownie dokładnie mieszamy(...)pieczenia formy (średnica 16-18 cm).Ulubione orzechy delikatnie ugniatamy i posypujemy ciasto. Dłonią staramy się je w nie wklepać. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. Mleko kokosowe rozpuszczamy w garnuszku delikatnie podgrzewając, dodajemy do niego karob i energicznie mieszamy. Gdy powstanie nam jednolita polewa, polewamy nią upieczone ciasto
healthy dreamsInspiracja od Anny Lewandowskiej . Bardzo smaczne i przy okazji zdrowe, dorzuciłam jeszcze do batonów 3 łyżki niezmielonych wiórek kokosowych. Składniki: 1 szklanka orzechów (dałam włoskie, mogą być nerkowce, migdały) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/3 szklanki oleju kokosowego + kilka łyżek (dałam z pestek winogron) 6 łyżek kakao 4 łyżki świeżo parzonej kawy 5-6 łyżek słodziwa – np. miodu/ słodkiego syropu
Qlinarnie i Qlinarnieczym będzie smakować Wam najbardziej ;) Składniki: 150 g płatków owsianych 50 g płatków jaglanych 60 g masła orzechowego (u mnie z fistaszków i nerkowców) 45 g oleju kokosowego 15 g tłuszczu kakaowego (Biolovers) 1 łyżeczka stewi w płynie (Biolovers) szczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej wanilii (Biolovers) 35 g orzechów włoskich (Biolovers(...)migdałów 35 g pestek dyni 35 g nasion słonecznika 35 g nasion chia 35 g sezamu 35 g ziaren lnu złocistego 35 wiórków kokosowych Przygotowanie: Olej kokosowy i tłuszcz kakaowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj upłynnione tłuszcze i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Blaszkę wyłóż papierem
Zdrowie na języku :P