kokosowe - 19941 przepisów (strona:331/1330)

OCZY CARYCY 379

łyżki oleju,  2 łyżki kakao,  olejek arakowy Krem czekoladowy: 0,5 l śmietany kremówki, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 2 łyżki cukru pudru, Krem kokosowy: 1 szkl. śmietanki 36%, 2 łyżki wiórek kokosowych,  2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka(...)krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą : składniki na polewę zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników

słodki bratek
Szybkie ciasto z gruszką i czekoladą na oleju kokosowym 307

weekend nie mogło zabraknąć słodkiego wypieku. Zapraszam Was na szybkie ciasto z gruszką i czekoladą na oleju kokosowym, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty w gronie najbliższych osób. Ciasto jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Powinna poradzić sobie z nim każda gospodyni domowa. Zachęcam do pieczenia i oczywiście jedzenia   Składniki(...)tortownice 24 cm) 2 twarde gruszki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g opakowania kropli czekolady (u mnie od Pro-BIO ) Przygotowanie: Gruszki obieramy i kroimy na kawałki

Słodkie okruszki
Tarta czekoladowa z malinami 171

Składniki (na 8 porcji) - szklanka daktyli (ok. 100 g), - szklanka orzechów ziemnych (ok. 130 g), - szklanka nasion słonecznika (ok. 155 g), - szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g), - łyżka kakao (ok. 10 g), - banan (ok. 115 g), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g), - tabliczka mlecznej czekolady (ok. 100 g), - puszka mleka kokosowego (ok. 400 g), - 2 szklanki malin(...)Orzechy i nasiona rozdrabniamy na drobne okruszki. 4. Rozgniatamy banana i łączymy go z kakao, wiórkami, orzechami i nasionami. 5. Formę do tarty wylepiamy przygotowaną masą. 6. Zagotowujemy mleko kokosowe. Do mleka dodajemy czekolady i mus daktylowy. 7. Masę wylewamy na spód. Gdy krem lekko przestygnie dekorujemy go owocami. 8. Tartę chłodzimy w lodówce ok. 2 h. Tarta jest bogata

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pełnoziarniste ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem 170

zdrowsze od ich „oczyszczonych” odpowiedników. Dodatek orzechów włoskich i miodu tylko podkreśla ich wyjątkowy smak i dodaje tego czegoś. Ja dodatkowo polukrowałem cukrem pudrem zmieszanym z mleczkiem kokosowym, żeby lepiej się prezentowało, ale w ogóle nie jest to wymagane – zwłaszcza, jeśli liczysz kalorie. Jeszcze pozostaje kwestia wegańskości miodu. Osoby, które miodu pszczelego nie używają mogą użyć sztucznego(...)Wydrukuj przepis Porcji: 6 ślimaczków Czas przygotowania: 30 minut roboty i 60 minut wyrastania Potrzebujesz: Na ciasto: 125g mąki pszennej pełnoziarnistej + łyżeczka do zaczynu 50ml mleka roślinnego 20g oleju kokosowego (płynnego) 20g cukru trzcinowego + łyżeczka do zaczynu 1/2 łyżeczki soli 12g świeżych drożdży do zaczynu 1-2 łyżki ciepłej wody lub mleka do zaczynu Do środka: 80g orzechów włoskich

Blendman
Curry z dynią i jarmużem 215

botwiną czy szpinakiem, a dynię cukinią a nawet batatami. Składniki na 4 porcje: około pół kilograma obranej (surowej) dyni 2-3 cebule 200 g jarmużu puszka 400 ml mleka kokosowego sól, czosnek suszony, szczypta kuminu do smaku ryż (ugotować w ilości wedle uznania, u mnie na 4 porcje było to 300 g)   ps. Pierwotnie chciałam użyć też filetowego jarmużu(...)cebulę. Dynię pokrój w 1-1,5 cm kostkę, jarmuż drobno poszatkuj i dodaj do podsmażonej cebuli wraz z przyprawami (sól dodaj na samym końcu, tj. po dodaniu mleka kokosowego). Duś wszytko razem mieszając od czasu do czasu 10-15 minut, ale pilnuj żeby się dynia nie rozpadła. Dodaj mleko kokosowe, dopraw solą, doprowadź do wrzenia i gotowe! Smacznego

greenscarf
Bezglutenowe brownie z gruszkami 190

tego  brownie   z tą różnicą, że ulepszone i o wieeeeele smaczniejsze. Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao... i do tego smakuje jak najprawdziwsza czekolada! Czego chcieć więcej...? ;) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 50 g mąki ryżowej  5 czubatych łyżek naturalnego kakao(...)oleju kokosowego 100 g trzcinowego cukru 3 jajka 2 gruszki szczypta soli  dwie szczypty chilli  Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy ok. 1,5 szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.  Miksujemy jaja dodając stopniowo cukier i resztę składników - mąkę ryżową

Kuchnia Ellie
Cisteczka owsiane bez glutenu, laktozy, jaj i cukru 138

Ciasteczka owsiane z mlekiem kokosowym bez glutenu, laktozy, jaj i cukru. Wegańskie. Dodam jeszcze, że proste i szybkie do przygotowania. A do tego bardzo smaczne! Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przygotowane specjalnie dla mojej mamy, która poprosiła o coś zdrowego i bezcukrowego do kawy. Przejrzałam swoje zasoby w spiżarni i lodówce i oto mamy proste, smaczne ciacha. Zdrowe(...)cukru ;) Smacznego Mamo! :-) SKŁADNIKI: 1 puszka m leka kokosowego (22% tłuszczu) 3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych jumbo 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 3/4 szklanki musli  z suszonymi owocami 4 łyżki mąki bezglutenowej np. owsianej 4 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy Mleko kokosowe podgrzej w głębokim garnku i dokładnie wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i połącz

Kuchnia bezglutenowa
Szarlotka z budyniem: bez glutenu i mleka 332

idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami  możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto jest bardzo delikatne, ale po nocy w lodówce spód robi się twardawy(...)nadal jest bardzo, bardzo smaczny :) Inspirację znalazłam na Slowlyveggie. Ciasto czasochłonne, ale proste do wykonania. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI:   ciasto:   200 g oleju kokosowego  4 żółtka  120 g mąki ryżowej  100 g mąki kukurydzianej  50 g skrobi kukurydzianej  50 g mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia  150 g cukru

Kuchnia bezglutenowa
Spaghetti z dynią 160

Czyli złote nitki w towarzystwie słodkiego miąższu dyni zanurzone w kokosowym sosie – ten opis bardziej oddaje naturę tego dania. I choć można by pomyśleć, że to po prostu zwyczajny makaron z dynią, zapewniam, że danie jest bardziej zaskakujące niż może się wydawać. Uwielbiam wszystkie rodzaje dyni za ich wspaniały smak i wszechstronne możliwości wykorzystania w kuchni, jedynie muszę przyznać(...)Składniki: spora garść orzechów włoskich 400g miąższu dyni 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy  1 łyżeczka przyprawy curry ¼ szklanki (50ml) warzywnego bulionu  1 szklanka (200ml) gęstego mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 pęczek natki pietruszki 400g makaronu spaghetti Obraną i wypestkowaną dynię pokrój w wąskie paski – możesz to zrobić za pomocą szatkownicy. Paprykę pokrój

Roślinna - blog wegański
Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami 213

nerkowcami.   Składniki 10 śliwek 100 g płatków owsianych górskich 100 g otrębów gryczanych 50 g orzechów nerkowca 1 jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka kardamonu Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W małej misce mieszamy wodę, miód, olej kokosowy, jajko oraz przyprawy - cynamon i kardamon. Nerkowce siekamy(...)układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. 100 g świeżych śliwek to ok. 45 kalorii, a suszonych - 267. Polecam także inne przepisy ze śliwkami w roli głównej: Pieczona owsianka śliwkowo-kokosowa Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

My Chcemy Jeść
Deser ryżowy z ananasem i mango 165

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Deser ryżowy z ananasem i mango Składniki – 4 porcje: Ryż jaśminowy Uncle Ben’s – 1 torebka (125g) Mleko (np. kokosowe) – ¾ szklanki Wiórki kokosowe – 4 łyżki Skórka z ½ limonki Miód – 3 łyżki Ananas – ½ sztuki Mango – 1 sztuka Masło – 1 łyżka Wykonanie: Ryż wysypujemy z woreczka i gotujemy na mleku z dodatkiem(...)łyżek miodu. Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło razem z 1 łyżką miodu, a następnie smażymy na nim ananasa. Mango obieramy ze skóry i miksujemy na gładkie puree.  W szklankach lub słoikach układamy warstwami: smażonego ananasa - krem ryżowy i puree

Kuchnia Bon Appetit
Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką 161

kurczaka – 1 podwójna sztuka Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki Żółta pasta curry – 3 łyżki  Sezam do posypania Składniki - sos orzechowy: Orzechy arachidowe nieprażone i niesolone – 1 szklanka Mleko kokosowe – 1 i ½ szklanki Sos srirracha – 1 łyżka Sos rybny – do smaku Składniki - surówka orientalna: Kapusta biała (młoda) lub pekińska – ½ sztuki Marchew – 3 sztuki Biała rzodkiew – ½ sztuki Orzechy arachidowe – 2 łyżki(...)sezamem, pieczemy lub grillujemy przez 10-15 minut w zależności od grubości/wielkości mięsa. Wykonanie – sos orzechowy: Orzechy namaczamy przez 3-4 godziny, a następnie miksujemy z mlekiem kokosowym (można pozostawić kilka orzechów w większych kawałkach). Następnie delikatnie podgrzewamy i doprawiamy do smaku sosem srirracha i sosem rybnym ( w małych ilościach i stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością

Kuchnia Bon Appetit
Krem z dyni, batata na mleczku kokosowym 201

ostro serwowana. Dynię  z papryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku.  Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam,  mleczka kokosowego dolałam,  na krem zmiksowałam  i z prażonymi pestkami dyni podałam.  Słodkość z ostrym tu idealnie się komponuje i dlatego tak dobrze smakuje, zarówno na ciepło podana(...)łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili, 1/3 płaskiej łyżeczki curry, 400 ml mleczka kokosowego, ponadto: garść pestek z dyni, ok. 200 ml wody, sól do smaku (ok. ½ łyżeczki), olej rzepakowy do skropienia warzyw, pieprz czarny. Przygotowanie: Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki. Następnie wydrążamy środek z pestkami

Moniki Smakołyki
Orientalny kurczak z dynią w sosie z nerkowców 205

eksplozją smaków na talerzu. Orientalny kurczak w sosie z nerkowców porcja dla 2 osób Składniki: około 70 g makaronu ryżowego 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1 pomidor 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki garam masali 1/2 piersi z kurczaka 1 szklanka upieczonej i pokrojonej w kostkę dyni 1/2 cukinii 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szklanki wody/bulionu olej(...)zalej wrzątkiem. Po około 10 minutach odcedzić go przelać wodą. Cebulę drobno pokroić. Kurczaka pokroić w paski, cukinię w 1/2 plasterki. W blenderze zmiksować ze sobą pomidor, mleko kokosowe, orzechy nerkowca, ząbek czosnku. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i kurczaka. Po kilku minutach dodać cukinię. Następnie dodać zmiksowany krem orzechowo – kokosowy i wodę. Posolić i popieprzyć. Odparować nadmiar

Jaglusia
Kurczak, warzywa, ryż 183

moich ulubionych dań typu FAST.  Do porcji na dwa talerze potrzebowałam: 1 filet z kurczaka 1 torebkę ryżu  2 marchewki 1 cukinię 2 pomidory 2 łyżki oleju kokosowego paprykę słodką, czosnek granulowany, kurkumę, tymianek, oregano, pieprz ziołowy i sól Ryż standardowo gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy na kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką(...)oleju kokosowego. Doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami wedle własnych preferencji. Na oddzielnej patelce rozpuszczamy drugą łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią marchewkę pokrojoną w talarki, cukinie pokrojoną w półksiężyce oraz pomidora skrojonego w kostkę. Podsmażamy warzywa mieszając co jakiś czas, aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką do smaku. Łączymy wszystkie składniki na talerzu i gotowe.  Zaletą

Emskie Smaki