przedświąteczny. Już niedługo zaczniemy przygotowywać potrawy (a może niektórzy z nas już zaczęli?) i miód bez wątpienia będzie nam potrzebny. Czy ktoś wyobraża sobie piernik, makowiec, kutię czy kluski z makiem bez dodatku miodu? To właśnie jemu świąteczne potrawy zawdzięczają aromat i smak. Kupując miód, często jednak nie zwracamy uwagi na jego pochodzenie, nie mamy również pojęcia
Poranek na słodkodworze będą pojawiać się tutaj częściej. W końcu nadchodzi lato, a wraz z nim chęć na ochłodzenie się pysznym i zdrowym, śniadaniowym deserem na zimno. Gorące owsianki, kluski na mleku i budynie idą na razie w odstawkę. Na nie przyjdzie czas jesienią. :) Z tej okazji, że dziś rano było bardzo ciepło, zrobiłam krem (a właściwie częściowo
Poranek na słodkoofercie również inne ciekawe produkty, tj. oleje, herbaty, suszone owoce, nasiona, płatki żytnie, ryżowe, owsiane czy musli. Największym zaskoczeniem były dla mnie jednak Mochi, czyli tradycyjne japońskie kluski wyrabiane ze słodkiego brązowego ryżu i czarnej soi. Co ciekawe, przed obróbką cieplną są twarde jak skała, a po 8 minutach na patelni robią się puszyste i chrupiące z wierzchu
Poranek na słodkoTradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak przepis jaki zapamiętałam z rodzinnego domu. Wersja może nieco uboższa, ale taką kapustę lubię najbardziej Pyszny dodatek do obiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru
Bulliogarnek i wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Kapustę wykładamy na talerz, na niej układamy piersi. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi bądź z wszelkiego rodzaju knedlami. Niebo w gębie
Kulinarne przemysleniakoperek myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych
AZgotuj!Szybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek
O kuchni z uczuciemCzęsto zostają nam ziemniaki, wtedy najczęściej wyrzucamy, a szkoda. Kopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są
Kuchnia Pokoleńteż nie trzeba dużo czasu żeby się ugotowały. Kroję je grubo bo lubię kiedy są widoczne w potrawie i czuć je pod zębem. Takie danie podaję z domowymi kluskami bo tak smakuje najlepiej, ale dobrze będzie się komponowało z ziemniakami, makaronem czy ryżem. Sprawdźcie jaki pyszny jest schab duszony z czernidłakami, pomidorami i winem . schab wieprzowy duszony
Smaczna Pyzapisałam, uwielbiamy makarony więc takie obiady są u nas częste. Szczególnie w przerwach gdy nie szaleję w kuchni z przerabianiem (kochanych przeze mnie) ziemniaków na kopytka, kluski śląskie, itp. oraz z wariacjami ze wszelkimi rodzajami mięcha;) Składniki: 300 g makaronu spaghetti 250 ml passaty 1 duży pomidor 1 średnia cebula 200 g białej fasoli z puszki 3 łyżki
Zasmakuj Kuchnikurki,wsypać pieprz kolorowy,przykryć patelnię i dusić ok 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do dać śmietankę,koperek i danie gotowe. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi
Kolorowa kuchnia Elkialbo ziół. Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup. Z gorącej polenty można również zrobić kluski, które formuje się za pomocą dwóch łyżek. Sposób wykonania takich kluseczek znajdziecie tutaj . Składniki: 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1 i 1/2 szklanki wody sól (w takiej ilości
Codziennik Kuchennygorącego bulionu wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając co jakiś czas, aby z mąki z zakwasu nie utworzyły się na dnie garnka ,,kluski". Do miseczki wlać łyżkę wazową zupy i dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i dodać do barszczu. Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie czosnek rozkrojony
Codziennik KuchennyPodlewamy bulionem i dodajemy ajvar. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ( sprawdzamy widelcem ). Podczas duszenia od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami, kluskami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyprzykrycia, żeby się trochę zarumieniły. Żeberka są doskonale upieczone. Są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Sos wspaniały delikatnie słodki z pikantną nutą chili. Wspaniale smakują z kluskami. Ja podałam z kaszą... Czujecie ten smak? Koniecznie spróbujcie kolejnej wersji moich żeberek. Życzę powodzenia i jak zwykle... SMACZNEGO! Krys Zapraszam po inne przepisy na wspaniałe żeberka: Kruche żeberka
Kuchnia u Krysi