kluski - 6146 przepisów (strona:238/410)

Pierogi leniwe 371

starannie, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajcie mąki, ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałek i kroimy kluski - powinny byś skośne, ale ja pokroiłam je "na prosto", gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Łopatka pieczona w kiszonej kapuście i ananasie 311

stopni na ok. 2 godz, pieczemy pod przykryciem. Na ostatnie 10-15 minut można całość otworzyć aby lekko odparowało. Podajemy mięso pokrojone w plastry z ziemniakami, kluskami lub kaszą ze słuszną porcją kapusty. Może nie wygląda najpiękniej ale jak smakuje

Swojskie jedzonko
Kluski dyniowe 170

łyżka się zagrzała, wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło. Łyżką nabieramy średniej wielkości kawałki ciasta dyniowego i wkłądamy do wrzatku, i tak kolejno aż zużyjemy całe ciasto. Kluski co jakiś czas mieszamy, aby sie nie skleiły. Gotujemy 10 minut od wypłynięcia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Schab w miodowej marynacie. 151

Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut żeby mięso odpoczęło (żeby soki zostały w mięsie). Pozostały sos można zagęścić odrobiną mąki i mamy pyszne dopełnienie naszego obiadu. Podajemy z kluskami i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami, czerwona fasolą i makaronem 169

możemy komponować dodatki. Dzisiejsza zupa jest bardzo gęsta i o intensywnym smaku. Można podać ja z kleksem dobrej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, a zamiast makaronu zrobić kluski. Jedno jest pewne: będzie pysznie 😊 Składniki: kulki mięsne: 500 g chudego mięsa wieprzowego (użyłam szynki) sól do smaku 1/3 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polentowa przekąska 112

zmniejszamy ogień i cały czas za pomocą drewnianej łopatki mieszając powoli, jednym strumieniem wsypujemy 60 dag mąki kukurydzianej. Nie możemy zrobić tego zbyt gwałtownie, ponieważ zrobią nam się kluski. Cały czas dokładnie i powoli ukręcamy. Gdy polenta zacznie gęstnieć dolewamy odrobinę gorącej wody z rondelka tak, aby nie zrobiła się zbyt twarda. Po ok. 15 minutach dosypujemy pozostałe

Kate's Kitchen
Rolada wołowa SZWARCWALDZKA 286

odmienne składniki mogą stać się inspiracja do własnej wariancji nt. konkretnego dania. Wołowe rolady wcale nie muszą wpisywać się w niezdrową kuchnię. Wystarczy nie podawać ich z kluskami śląskimi, a do sosu nie używać przypraw a'la vegeta czy podbijać aromat kostkami "smaku". Polecam mięso podać z kaszą jaglaną lub jaśminowym ryżem.  Można zrobić kilka lub kilkanaście

Kuchnia PROzdrowotna
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 188

jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie przepis

Obiad gotowy
Żeberka duszone w cebuli 157

śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak. Wkładamy mięso i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło. Żeberka najlepiej smakują w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 2 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Kopytka paprykowe 191

maszynkę, ewentualnie praskę.  Ziemniaki i paprykę łączymy z mąką pszenną, jajkami, solą i pieprzem, wyrabiamy delikatnie ciasto. Ciasto dzielimy na porcje ciasta i formujemy wałki. Nożem odcinam kluski pod skosem około 2 cm szerokości.  Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiam łyżką cedzakową

Życie zaczyna się w kuchni
Sos pieczarkowy. Klasyczny, szybki, prosty w wykonaniu. 199

pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie   Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak w sosie śmietanowo ananasowym 262

przez kilka minut, następnie dodajemy ananasa i smażyć kolejne kilka minut. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do połączenia smaków i lekkiego zagęszczenia sosu. Podajemy z kluskami śląskimi przesmażonymi na tłuszczu

Życie zaczyna się w kuchni
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 227

przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości około 30-40 minut gotowy sos zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kluskami lub puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Modro kapusta 537

Dziś przepis na banalnie prosty ale bardzo pyszny klasyczny dodatek do rolady  śląskiej i klusek. Chociaż z innym mięskiem również dobrze smakuje.  Tak więc  zapraszam na modro kapusta, dla mnie najlepsza. Składniki: 1 czerwona kapusta średniej wielkości 1 cebula 100-150 g wędzonego boczku smalec ocet sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę umyć, przekroić na pół

magiczna kuchnia Kasi
Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów 119

również wymieszać polentę z dodatkami i uformować z niej kluseczki .  Polentę można potraktować jako bazę do przeróżnych dań, gdyż przy odrobinie fantazji mogą z niej powstać różne kluski, farsze, placki, placuszki. Gdy zdecydujecie się na polentę, od razu zróbcie podwójna ilość, bo warto, doskonale przechowuje się w lodówce. Składniki na 4-6 porcji Czas przygotowania

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania