Polenta z grzybami 186był i, choć ominęła mnie migrena, to strasznie byłam wczoraj senna. Post jest dziś Po świątecznych obiadach i serniczkach czas na powrót do lekkiego jedzenia. Tradycyjne sosy, żurki, kluski i rolady potrafią obciążyć żołądek i potem marzymy o ... [Read more
Gotuj z Blue Raven
Hasło tygodnia - kuchnia Kresów Wschodnich. 192Kuchnię pogranicza zawsze cechuje różnorodność, wynikająca z przenikania się kultur i tradycji. Jakie jest pierwsze kulinarne skojarzenie z Kresami Wschodnimi? Kluski, pierogi, bliny... Dania tej kuchni są smaczne, pożywne i co tu dużo ukrywać, także wysokokaloryczne. Z tradycji kresowej wywodzi się wiele potraw obecnych na naszych wigilijnych stołach, chociażby kutia, czy wspominane wcześniej pierogi. Z kolei pascha jest
zadanie-gotowanie
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 250formie kromek. Pozostało już tylko wlać zupę na talerz, skropić śmietanką i podawać z grzankami. Smacznego! Polecam inne zupy krem: zupa krem ze świeżych grzybów leśnych z kładzionymi kluskami zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym zupa krem z ciecierzycy zupa szczawiowa zupa krem z brokuł i jarmużu indyjska
potrawyregionalne
Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell 220Gotowe piersi kroimy ostrym nożem na plastry, prostopadle do wykonanych nacięć w mięsie. P iersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell podałam jako danie obiadowe z zielonymi kluskami śląskimi, sosem pieczarkowym i surówką ze szpinaku. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylko
Parzaki w nowoczesnej i tradycyjnej odsłonie, czyli świętujemy tłusty czwartek 195starego zeszytu z przepisami spisanymi jeszcze przez moją babcię i odnalazłam antyczną recepturę na jedyne w swoim rodzaju parzaki. Niektórzy znają je pod nazwą pampuchy, parowańce, bułki lub kluski na parze, jak zwał tak zwał. U mnie zawsze mówiono na nie parzaki i tak je zapamiętałam :). Postanowiłam wykonać je w dwóch wersjach: tradycyjnej i, że tak powiem
Smiling Shrimp
Bitki wieprzowe z warzywami i soczewicą 278sosu dodać trochę świeżej posiekanej natki pietruszki. Dodaj do gotowego sosu mięso i wsyp warzywa. Przemieszaj. Duś kilka minut na małym ogniu. Bitki podawaj z ziemniakami lub kluskami. Możesz też podać z samą soczewicą, ale wtedy 4-5 łyżek soczewicy (surowej) przypadnie na jedną porcję. Ja podałam jako dodatek. Smacznego
Anioszek w kuchni
Pulpety w sosie paprykowo-śmietanowym 306Dodaj 1-2 łyżki masła i dobrze wymieszaj. Masło zagęści sos i doda mu smaku. Wrzuć mięso do sosu. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Pulpety świetnie smakują z kluskami śląskimi i zieloną sałatką, np. z roszponką. Smacznego
Anioszek w kuchni
Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym 294soczyste i pyszne. Pierwszy raz takie robiłam, ale na pewno nie ostatni. I Zuzi, i mężowi bardzo smakowało. Sos też pierwsza klasa. Polecam do ryżu i do klusek śląskich. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript
Anioszek w kuchni
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 289garnka podczas przygotowywania. :) Z lekko przestudzonych roladek odwiń nici. Mięso wrzuć do gorącego sosu i pod przykryciem duś dosłownie 2-3 minutki na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz najlepiej z marchewkę z groszkiem. Sos sojowy jest dostatecznie słony, więc warzyw nie trzeba gotować w osolonej wodzie. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchni
Schab pieczony w sosie pieczarkowym 221Zapraszam dziś na pyszny i soczysty schab w sosie pieczarkowym. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły dzień np. z kluskami. Polecam. Składniki: 1 kg schabu bez kości 30 dag pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 4 szklanki wody lub bulionu Schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem
Ewusiowe Smaki
Wegańska zupa chrzanowa 223wszelkie grudki. Kiedy to zrobimy wlewamy do kubka znaczną ilość gotującej się zupy (w innym wypadku, gdybyśmy wlali mąkę z wodą od razu do zupy zrobiłby nam się "klusek":). Tak przygotowaną miksturę dopiero wlewamy do garnka z resztą zupy i dokładnie mieszamy. 6. Aby złagodzić smak chrzanu i nadać jej bardziej aksamitną strukturę oraz dodatkowo zagęścić zupę użwamy
Bananowe Pole
Pyzy z mięsem 148nich jajko, mąki i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta odrywamy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy dokładnie. Surowe kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy około 2 – 3 minut od wypłynięcia i odcedzamy
e-PrzepisyKulinarne
Bułki na parze czyli pampuchy, jako dodatek do mięs i sosów 220Przepyszne, super smakują z sosem z kaczki oraz różnych mięs. My je uwielbiamy, często je robię. Można je też zamrozić i podgrzać gdy nie będziecie mieli
Kuchnia Pokoleń
Kilka pomysłów na... 229hummusem, pieczoną marchewką i rukolą (vegan) makaron udon w mleczku kokosowym z curry, warzywami (vegan) potrawka z soczewicy czerwonej, z kasza bulgur, płatkami drożdżowymi (vegan) dyniowe* kluski z serowym sosem tahini (vegan) *z pure, mąki dyniowe *płatki drożdżowe+tahini+woda pomidorowe curry z ciecierzycą i batatem, ryż jaśminowy (vegan
More food, love and dreams
Grejpfrutowa Kostka 195rozmieszamy budynie. Resztę soku z woda zagotowujemy z cukrem. Gotujący się sok z woda zestawiamy z gazu i wlewamy nasz zawiesinę budyniowa, mieszając aby nie powstały kluski. Stawiamy na gaz gotujemy jak normalny budyń 2-3 min. Studzimy ! Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Możemy też dodać cząstki grejpfruta do masy. Kiedy biszkopt przestygnie
Gotowanie...to proste !