zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam ją tak, żeby podać na zimno. Obie wersje
Kuchnia u Krysitakże do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów i zup Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego i smażonego, np. do placków
Kuchnia u Krysibazylii.Pieczemy w temperaturze 180 stopni pod przykryciem około 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i jeszcze podpiekamy mięso tak długo aż po włożeniu widelczyka będzie miękkie.Podajemy z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZupa owocowa to przeważnie „kompot z kluskami” – gotuje się kompot, dodaje kluski/makaron i gotowe. Ale zupę owocową można przygotować inaczej. Przepis na zupę z wiśni, taką nie z kompotu, natrafiłam w książce z przełomu XIX/XX wieku. Niestety nie znam autora, ani dokładnego roku wydania książki. Jest niekompletna. 2 litry wiśni, 500 ml wody, 5 goździków, 1/2 laski cynamonu
królestwo garówgarnka. Doprawić sos solą, pieprzem. W razie, gdy by był zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do sosu świeżo posiekany koper. Pulpety podawać z ziemniakami, kluskami, bądź ryżem czy kaszą i surówką. Smacznego :) Źródło przepisu
Wołowina od rekinaWystępuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę, ale ja preferuję te na ziemniakach. Są przepisy na ciasto, które wychodzi podobnie do tego na kluski śląskie…co kto lubi. Drukuj Knedle z morelami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1,5 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko
Mieszam w GarnkuGulasz z pieczarkami i papryką to moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła
O kuchni z uczuciempuree z quinoy i topinamburu i tak powstała ciekawa przekąska, którą warto przygotować na sylwestrową imprezę ;) Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego, zamiast ziemniaków, czy klusek. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 250 gram topinamburu kilka dużych boczniaków 1 czerwona cebula klarowane masło kolorowy pieprz sól Wykonanie: Boczniaki myjemy, osuszamy, solimy i grillujemy na patelni
Quinoa Raz!dokładnie mieszamy, do powstałej masy dodajemy czarną quinoę i parmezan, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy krawędzią łyżki i zanurzamy w garnku z osoloną gotującą się wodą, tak aby kluska oderwała się od łyżki. Gotujemy je 2 minuty od momentu wypłynięcia i odcedzamy. Kluseczki podajemy do kremu z pomidorów razem paroma łyżkami gęstego jogurtu i kaparami. Danie posypujemy młodymi listkami
Quinoa Raz!aromatyczna i ma wyraźny, słodkawy smak kukurydzy. Podałam ją z klopsikami, aby była bardziej pożywna. W zasadzie mogłaby stanowić samodzielne danie, gdyby dodać jeszcze kopytka, knedle lub inne kluski. KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia ZUPA: 1 cebula
https:KKuchniaMniamNiemiecka wersja Carbonary wyróżnia się przede wszystkim rodzajem makaronu. Spätzle to wywodzący się z Tyrolu rodzaj klusek, bardzo podobnych w smaku do naszego lanego ciasta. Niemcy przyrządzają te kluseczki na różne sposoby, zarówno na słodko jak i na słono. Moja urocza sąsiadka Magdalena wiele lat temu wyemigrowała do Niemiec i do dzisiaj zdążyła poznać […] Artykuł Carbonara
Wiszniówkaołówek. Odcinamy twardą nasadę, wkładamy cukinię w spiralizer i w miarę płynnym, jednostajnym ruchem kręcimy, uważając na palce. Co jakieś 20-30cm warto tak powstałe cukiniowe kluski przeciąć, żebyście nie musieli – jak ja tymi krótkimi rączkami – nagle wyciągać z garnka 2 metrowego makaronu W dużym rondlu rozgrzewamy małą porcję masła i wrzucamy na nią cukinię. Smażymy krótko
Karo in the Kitchendodatkiem majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula ząbek czosnku
Zasmakuj KuchniKurczak z papryką to szybkie i smaczne danie. Można podawać je z ryżem, kaszą, ziemniakami lub kluskami. Jeśli macie ochotę to można sos zagęścić dodając odrobinę mąki. Dla urozmaicenia koloru można dodać jeszcze paprykę czerwoną. Ja miałam tylko żółtą i zieloną. Jeśli nie macie pomysłu na szybki i smaczny obiad, to polecam. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka
O kuchni z uczuciemczasu. Pod koniec gotowania mieszajcie całość dość często, żeby zapobiec przypaleniu. Spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie sól i pieprz. Gulasz możecie podać z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami śląskimi czy tak jak ja z pełnoziarnistym makaronem. Najlepszy jest zawsze następnego dnia, ale i w dniu przygotowania smakuje pysznie. Boczek dodaje dodatkowego smaku, a gatunek piwa, którego użyjecie
Cooking Monster